• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Alen kaže:
o bogec,ti si svijetski čovijek... Ode ti iz metropole,vjerojatno neče ništ na asfaltu rasti...
Jel se nebojiš da polegne?

ma kakvo polijeganje, kad bi to poleglo onda bi polego cijeli komad odjednom :shock: jer se drži ko žica spetljana
si probao trčat po polju graška :?: mislim da nemreš pretrčat dva metra bez da padneš jer nemreš noge provuć kroz to :idea: :lol:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Evo, ja sam visok 192 cm. Procijenite koliko je onda visok grašak. Ovo je slikano na samom kraju jer mi se nije dalo zavlačiti u mokru masu. U subotu siliram, ako nebude kiše, pa bi svaka pomoć dobro došla :mrgreen:
Komad je tri jutra.
Što se tiće polijeganja, ipak je leglo nakon kiše, ne puno ali nešto je, vidi se na slici iza mene. Obrisan neispravan link.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Evo, ja sam visok 192 cm. Procijenite koliko je onda visok grašak. Ovo je slikano na samom kraju jer mi se nije dalo zavlačiti u mokru masu. U subotu siliram, ako nebude kiše, pa bi svaka pomoć dobro došla :mrgreen:
Komad je tri jutra.
Što se tiće polijeganja, ipak je leglo nakon kiše, ne puno ali nešto je, vidi se na slici iza mene.

jako dobro majstore :D :D jako dobro :D
si probo trčat po grašku :mrgreen: :?: ili valjat se :mrgreen:
odlična masa, bala još više, po meni po vrijednosti mase komotno sad možeš stavit cijenu bale od cca 600kn po bali, a kamoli na zimu kad su cijene kud i kamo veče :D :D
nemoj kosit sve dok je ovakvo cmoljavo vrijeme :idea:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Mislio sam to riješiti u subotu. Dogovor je već pao, samo nek ne bude kiše u petak pa da ne mogu kositi. Svakako će biti slike na forumu 8)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Mislio sam to riješiti u subotu. Dogovor je već pao, samo nek ne bude kiše u petak pa da ne mogu kositi. Svakako će biti slike na forumu 8)

ti si več silirao u silose, kolko prikolica po rali ispadne :?: :?: :?: :?:
ja mečem u bale i na hektar mi ispadne cca 50 bala :D
očekujem preko 150 bala ove godine, a još i jari grašak i zob imam ali si premišljam el da to kombajniram il mečem u bale :scratch

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Lani sam stavljao u silos jari grašak i zob, ali graška skoro nije ni bilo. Nije poniko kak se spada, tak da je samo zob skoro bila. S hektara mi je ispao silos 40x5 metara. Stvarno se ne sjećam koliko je prikolica bilo.
Prvu turu ove godine sam balirao, jer je taj komad legao prije reda, a površina je tri četvrt jutra, tak da mi se nije dalo samo to silirati posebno. Ova tri jutra sam ostavio za siliranje. Po svim izgledima to će ipak biti u ponedjeljak, jer za petak opet kišu najavljuju, a i poplava mi je na vrtu tak da moram nešto zmišljati. Kod nas je ove noći bio prolom oblaka. Valjda 50 litara kiše po m2.
Evo slika iz prve ture. Po hektaru to bi bilo 43 bale. Ova balirka je nova i već je čovjek morao rusa popravljati koliko ga opterećuje. Bale su toliko tvrde i teške da su mi masseya od 85 konja ljuljale. Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link.
Mislim da bi ispala još bala do dvije da sam uspio pokositi svu polegnutu masu. Ovako je nešto ostalo na zemlji. Gdje ima blaga ima i štete. Mislim da bih trebao još malo gušće graška sijati.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
e welgerica je stroj i pol :shock: :shock: ;) ..znaš možda cijenu???
joj žao mi rusa..mislim da bi bale bile još ljepše da je tu nekakvi 120kojaš.. :mrgreen:
kakav to ima utovarivač??

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Znam da je cijena welgerice zajedno sa omotačem bila negdje oko 40.000 eura. A veli čovac i sam da će kupit jačeg traktora, ali i ovaj za divno čudo radi, samo, kad je bala već pri kraju, bome suklja dim iz auspuha ko noga debelo. :shock:
Za utovarivač ne znam točno koji, zaboravih. Cijena mu je bila 10 soma eura sa tri priljučka

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Lani sam stavljao u silos jari grašak i zob, ali graška skoro nije ni bilo. Nije poniko kak se spada, tak da je samo zob skoro bila. S hektara mi je ispao silos 40x5 metara. Stvarno se ne sjećam koliko je prikolica bilo.
Prvu turu ove godine sam balirao, jer je taj komad legao prije reda, a površina je tri četvrt jutra, tak da mi se nije dalo samo to silirati posebno. Ova tri jutra sam ostavio za siliranje. Po svim izgledima to će ipak biti u ponedjeljak, jer za petak opet kišu najavljuju, a i poplava mi je na vrtu tak da moram nešto zmišljati. Kod nas je ove noći bio prolom oblaka. Valjda 50 litara kiše po m2.
Evo slika iz prve ture. Po hektaru to bi bilo 43 bale. Ova balirka je nova i već je čovjek morao rusa popravljati koliko ga opterećuje. Bale su toliko tvrde i teške da su mi masseya od 85 konja ljuljale.
Mislim da bi ispala još bala do dvije da sam uspio pokositi svu polegnutu masu. Ovako je nešto ostalo na zemlji. Gdje ima blaga ima i štete. Mislim da bih trebao još malo gušće graška sijati.

uh pa dobar silos je to bio 40x5 :D ja ču u bale strapat sve, a još nisam ni sjenažu izvezo :scratch a več imam opet za kosit :scratch uhhhhh malo su mi kratki dani :idea:
u silos ču strpat sirak i sudansku travu.
evo slikica jarog graška i zobi i to moram kosit :D
Obrisan neispravan link.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Bio je dobar silos, hehe, da. A i kravama se svidio. Nekako su tužne bile kad su ga pojele. ;)
Bogec, koliko ti kila graška siješ i koliko kila žitarica? Na primjer, koliko graška i pšenice u jesen? Ili koliko u proljeće sa zobi. Ja sam stavljao oko 140 kg graška i otprilike 120 kg jećma na hektar. Nekako mi izgleda da ima graška premalo.
Lani što sam sijao u proljeće sa zobi, stavio sam 70 kg zobi i 150 kg graška na hektar, ali grašak nije poniko. Mislim zato jer je dosta tvrda zemlja, a ja zavaljao i došla stravična kiša, pa napravila koru ko kamen tvrdu. Čudim se da je i zob ponikla. Grašak gdje koji.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
e sta je po vama bolje:::balirati stočni grašak+zob
nagaziti u silos??????
gdje če biti manje otpada?

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Meni je bolje nagaziti u silos. Dođe me jeftinije. Recimo siliranje po jutru je 300 kn, folija košta nekih 500 kn.
Najvažnije mi je što stavljam inokulant u silos, a u bale ne mogu. A s jutra ispadne nekih 25 bala što je 2500 kn. Silos je duplo jeftiniji, bar meni, a otpada nema kad je sve napravljeno pravovremeno i nagaženo kak se spada. Treba jedino paziti da pseta ne probuše foliju. :)
Nedostatak je taj ako nemaš dovoljno krava koje bi trošile silos brzinom koja je potrebna da se ne kvari. Moj kukuruzni silos još uvijek je top kvalitete, jedino što ga više neće biti za 10 dana :scratch
Zato je tu grašak i jećam, pa kasnije i sudanska trava.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Samohodni silo kombajn John Deere. Isti koji i za silažu kukuruza, samo staviš adapter za travu.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ovisno o vremenu. Ne kosiš ako je ovakvo vrijeme. Maksimalno 24 sata od košnje do pospremljeno u silos. Dosta se brzo suši i još kad to kombajn propuše...
Napomenuo bih da sam našao optimalan stroj za svoje potrebe :arrow: :blackeye Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Bilo bi dobro da imam i po dva-tri hektara u komadu. Sve sami komadi od pola jutra, hehe

Najnoviji postovi

Na vrh