• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
uh lijepi komad zemlje.. ;)
vidim imate neku tešku zemlju..i čudne je boje..i ima puno brijegova..takve su večinom kod tebe zemlje :!:
i kako se ponača JD s plugom :?:

Å

Željko

Guest
Evo video od oranja, kvaliteta je malo lošija... uglavnom brzina oranja je 9,9km/h...
[youtube:2e5rgsnb]MxQPZULWd0g[/youtube:2e5rgsnb]

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
mario kaže:
Željko kaže:
Evo video od oranja, kvaliteta je malo lošija... uglavnom brzina oranja je 9,9km/h...
http://www.youtube.com/watch?v=MxQPZULWd0g

Kolika je dubina? Brzina je ok, ali to je brzina bez proklizavanja, stvarna je možda 8.

uh al če se srne napasti graška uz šumu :mrgreen:

koji kultivar graška si sijao :?:

mario si ti svoj posijao grašak

Å

Željko

Guest
bogec kaže:
mario kaže:
Željko kaže:
http://www.youtube.com/watch?v=MxQPZULWd0g

Kolika je dubina? Brzina je ok, ali to je brzina bez proklizavanja, stvarna je možda 8.

uh al če se srne napasti graška uz šumu :mrgreen:

koji kultivar graška si sijao :?:

mario si ti svoj posijao grašak

Dubinu nisam mjeril, ako je bilo proklizavanja onda je to max 0,5.
Neznam koji kultivar je bio jer nismo kupili od sjemenarne.

B

Branimir 105 s

Guest
Bogec care daj molim te drmni preporuku za sjetvu jarog graška sa zobi za sjenažu. Mislil sam nekaj sijat ozimog prije nekog vremena, al sjemena nema pa da ga povečalom tražiš. Čak je i stari pristal al ga u podravini nema nigde. Zanima me jari ak bu lijepa veljača da ga posijem pa da se malo uhodam ne znam kad ću farmu punit no iduću godinu kanimo još progurat sa zelenom masom , a onda za prekiduću drmamo samo silaže.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Branimir 105 s kaže:
Bogec care daj molim te drmni preporuku za sjetvu jarog graška sa zobi za sjenažu. Mislil sam nekaj sijat ozimog prije nekog vremena, al sjemena nema pa da ga povečalom tražiš. Čak je i stari pristal al ga u podravini nema nigde. Zanima me jari ak bu lijepa veljača da ga posijem pa da se malo uhodam ne znam kad ću farmu punit no iduću godinu kanimo još progurat sa zelenom masom , a onda za prekiduću drmamo samo silaže.

eeeeeeeee kasniš , dok bogec drmne naruđbu nema više u državi sjemena nakon mene :mrgreen:

da malo je teško sjeme nabavit, ja rezerviram više od pola godine unapred sjeme i imam uvjek preporuke.
inače u dučanima nečeš nači skoro nikad nikakvi :shock:

jari grašak sa zobi na ha drmni 130kg graška i 100kg zobi da bude gusto, i bude mase o u priči, tehnologija standard prohod prije fino obrađene zemlje rasipaj grašak, zatanjuraj ga lagano i onda posij zob, jednostavno krave uživaju u tome :D :D :D
šta još ne znaš pitaj rođo :D

btw ljudi znaju sijat jari grašak i u kolovozu pa rade sjenažu u listopadu i isto je dobro, ali sigurnija je sjetva u rano prolječe iliti kalendarski po zimi

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
bogec kaže:
Branimir 105 s kaže:

eeeeeeeee kasniš , dok bogec drmne naruđbu nema više u državi sjemena nakon mene :mrgreen:

da malo je teško sjeme nabavit, ja rezerviram više od pola godine unapred sjeme i imam uvjek preporuke.
inače u dučanima nečeš nači skoro nikad nikakvi :shock:

jari grašak sa zobi na ha drmni 130kg graška i 100kg zobi da bude gusto, i bude mase o u priči, tehnologija standard prohod prije fino obrađene zemlje rasipaj grašak, zatanjuraj ga lagano i onda posij zob, jednostavno krave uživaju u tome :D :D :D
šta još ne znaš pitaj rođo :D

btw ljudi znaju sijat jari grašak i u kolovozu pa rade sjenažu u listopadu i isto je dobro, ali sigurnija je sjetva u rano prolječe iliti kalendarski po zimi

Zdravo Bogec! I ja sam isti problem imao sa graskom nigdje ga nema a i fala Bogu kasno sam se sjetio tako da mi je ova jesenja sjetva propala :-( ali nadam se da cu uspjeti ovo prije zime i snijeg da nesto okrcim i poorem za proljeca bar sad imam vremena da sve provedem kako spada. A za ovaj ozimi grasak tacno se treba sad angazovati da bi ga nasao do sljedece godine:)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
juxi kaže:
Zdravo Bogec! I ja sam isti problem imao sa graskom nigdje ga nema a i fala Bogu kasno sam se sjetio tako da mi je ova jesenja sjetva propala :-( ali nadam se da cu uspjeti ovo prije zime i snijeg da nesto okrcim i poorem za proljeca bar sad imam vremena da sve provedem kako spada. A za ovaj ozimi grasak tacno se treba sad angazovati da bi ga nasao do sljedece godine:)

zdravo juxi :D
da moraš se jako rano angažirat i ganjat ih ko vrag grešnu dušu da dođeš do sjemena :!:

ja uvjek imam naruđbu skoro sezonu ranije, i stalno uzimam tako da sam im več jako poznat prek telefona i uživo :!:

budeš ti uspio samo moraš bit uporan :D

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
juxi, ja sad ode OT ali me jako zanima šta je to na tvom avataru???? Jel su to neke bale i neki rus?

juxi

Član
Tu od
11 Pro 2007
Poruka
163
marko355 kaže:
juxi, ja sad ode OT ali me jako zanima šta je to na tvom avataru???? Jel su to neke bale i neki rus?

:) Rus i metar snijega na dasci za ciscenje :D Ovdje kod mene ti je 6 mjeseci zima i 6 mjeseci ljeto pa sta se stigne uraditi to ti je :lol:

Č

Čerevec

Guest
Vidim grašak i žitarice su zanimljivo krmivo. Jel ima tko napravljenu analizu hranidbene vrijednosti sjenaže graška i žitarica? Ako ima, kakvi su rezultati?

B

Branimir 105 s

Guest
Čerevec kaže:
Vidim grašak i žitarice su zanimljivo krmivo. Jel ima tko napravljenu analizu hranidbene vrijednosti sjenaže graška i žitarica? Ako ima, kakvi su rezultati?

Ajde za onog cara koji će odgovarati na ovo pitanje(ko bi to mogao biti :scratch :D ) nek i meni odgovori na jedno pitanje.
Gledam malo po kojekakvoj literaturi o smjesama s graškom pa me zanima kolko vremena treba proći da se grašak može ponovo sijati na istu parcelu pošto svagdje piše drugačije. Hvala.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Branimir 105 s kaže:
[quote="Čerevec":kf76c0r4]Vidim grašak i žitarice su zanimljivo krmivo. Jel ima tko napravljenu analizu hranidbene vrijednosti sjenaže graška i žitarica? Ako ima, kakvi su rezultati?

Ajde za onog cara koji će odgovarati na ovo pitanje(ko bi to mogao biti :scratch :D ) nek i meni odgovori na jedno pitanje.
Gledam malo po kojekakvoj literaturi o smjesama s graškom pa me zanima kolko vremena treba proći da se grašak može ponovo sijati na istu parcelu pošto svagdje piše drugačije. Hvala.[/quote:kf76c0r4]

:shock: ko bi to mogao biti :D

imam je analizu, zanimljiv podatak moje sjenaže graška i pšenice je sadržaj proteina, sadrži 15% proteina, znači tri kile sjenaže zamjenjuje kilu soje, naravno tu su i sve druge tvari, od ugljikohidrata, suhe tvari .........

vidio sam ja svašta u kakti renomiranim časopisima, pa tako i u gospodarcu ovom gdje su moje slike, joj mene joj koji su to nebulozni podaci, neke stare sorte se spominju koje se ne proizvode više.
pa ču ja odgovorit, svi oni u teoriji imaju minimalno četveropoljni plodored, ali u praksi može svake druge godine ič grašak, naime ne valja samo sijat grašak po grašku, sve druge kulture su dobri predusjev i grašak je svima dobar predusjev osim samom sebi iliti leguminozama tj djetelinama, soji, grašku....

zanimljiva je rečenica u tim novinama čim ih otvorite lijevo dolje, piše ne odgovaraju za sličaj štete ili neuspjeha, pa kak ja mogu stajat iza svojih riječi jer znam da nekim tehnologijama baratam, ali eto to je tak kak je

o da grašak je sve zanimljiviji pogotovo stočarima jer je podosta jeftin izvor proteina i sveg drugog , i ima siguran prinos i veliku tonažu, jedna zahvalna kultura :D

Na vrh