• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Jako dobro, sam je problem sjeme nabaviti! :mrgreen:

ma nije, samo trebate bit brži od mene :!: :shock: a to je nemoguče :shock: ja sam več naručio i jari grašak :D

moram pogledat na tavanu el ima još koja vreća jarog mojeg za prodat jer smo pograbili u vreće i nekak mi se čini da ima fest toga :D

čovječe vreča od 50 kila kad ju napunim srušim se kad ju dignem, važe preko 60 kila, težak je grašak

sad mogu sa sigurnošču reči jer sam dvije godine isprobavao, da se čistam super kombajnira jari grašak i zob , tj grašak je dodatak zobi kod sjetve, znači kad sijete čistu zob dodate određeni postotak graška i kod kombajniranja se super pokazalo, to je ko zob na steroidima, uber zob, jer joj grašak popravlja krvnu sliku :D :D
vi to u hranidbi brojite kao zob ali ima veču vrijednost :D

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Gdje uopče tražiti sjeme, po koliko ga ti prodaješ??

Ozimi grašak je za zeleno??
Jari sa zobi koristiš za sjeme ili za ishranu??

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Gdje uopče tražiti sjeme, po koliko ga ti prodaješ??

Ozimi grašak je za zeleno??
Jari sa zobi koristiš za sjeme ili za ishranu??

e gdje tražiti, da ti velim gdje su polja blizu tebe sa sjemenskom robom sjeo bi na dupe i nebi se digo mjesec dana :mrgreen: :shock: :!: to je tajna velike moći :!:

ja sam ga prodavao po 3,5 kn što je i više nego povoljno jer je u dučanima oko 10kn, kak gdje

neki su uzeli čisti grašak , neki zob pomješanu sa graškom, kome je šta trebalo

maksimirski ozimi koristim za zeleno i sjeme za sebe
maksimirski rani (isto ozimi), bjelog cvijeta za zeleno i za kombajniranje sa pšenicom jer sa bijelim cvijetom se grašak može koristit i za zrno
erby za zrno čisti, za sjenažu sa zobi i kao dodatak zobi , on je jari

inače je proizvodnja sjemena krmnih kultura u hr. jako mala i nedovoljna i svim pogledima, pa je jako teško nači sjeme, a kamoli birat nešto, dok ja raspolažem sa podosta velikim asortimanom, samo ne kužim kak se velikim kučama to ne isplati, mislim ljuljevi , grašak i sirak svim stočarima treba, al valjd misle da sam meni to treba jer ih gnjavim stalno i cjele godine, več kad me čuju odma me prepoznaju

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Daj mi reci za ta polja, ne kužim te baš, da si odem malo nabrat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :?:

Jel bi se mogao posijati u prolječe sam il sa zobi i to izbalirat u rolo bale??
Kad je najbolje vrijeme da se posije, recimo sam, a recimo sa zobi??
jel imaš trenutno sjemena za prodati il jel budeš imao, cjena je povoljna :?: :mrgreen:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Daj mi reci za ta polja, ne kužim te baš, da si odem malo nabrat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :?:

Jel bi se mogao posijati u prolječe sam il sa zobi i to izbalirat u rolo bale??
Kad je najbolje vrijeme da se posije, recimo sam, a recimo sa zobi??
jel imaš trenutno sjemena za prodati il jel budeš imao, cjena je povoljna :?: :mrgreen:

hmm ta polja :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: to je tajna velike moći sam ti reko, neš mene na trik dobt ;)

jari se sije u prolječe sam il sa zobi za šta ga hočeš sijat
za zrno sam, za sjenažu sa zobi, a kad imaš svoje sjeme onda moš poboljašavat zob sa graškom

jari grašak se sije isto kad i jara zob, znači na prolječe čim se može na zemlju, jer se to sije prvo, kraj veljače, ožujak kad vrijeme dozvoli, sijao sam ja sa zobi i 5.4 i bilo je bogovsko, bala na bali

moram prebrojat vreće i izvagat, pa ču onda dat u prodaju višak

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Sve Ok!, sam mi ta polja nejdu u glavu i iz nje!!! :mrgreen: :scratch

B

bosanac

Guest
Samo jedno pitanje.Koliko kg. ide po hektaru zobi a koliko graska za jaru sjetvu za kombajniranje.I koje su sorte najpogodnije za kombajniranje.Posto kod mene jos niko nema rolo balirke i nemozemo praviti sjenazu.I koje su najpogodnije smjese trave i deteline za sijeno.Hvala!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
bosanac kaže:
Samo jedno pitanje.Koliko kg. ide po hektaru zobi a koliko graska za jaru sjetvu za kombajniranje.I koje su sorte najpogodnije za kombajniranje.Posto kod mene jos niko nema rolo balirke i nemozemo praviti sjenazu.I koje su najpogodnije smjese trave i deteline za sijeno.Hvala!

ja bih ti preporučio da za početak posiješ čisti grašak jari za zrno, sorta erby, bacara, gold, a kad uđeš u praksu sa dozrijevanjem graška onda sa svojim sjemenom moš baratat sa nekim kerefekima, poput sijanja graška i zobi za zrno jer treba uskladit odprilike da su podjednakog vremena dozrijevanja, ali velim to kad buš imao svoje sjeme , za sad čisti grašak moš na ral il jutro metnit cca 100kg, jari grašak manje polježe jer je niži i nije ga frka kombajnirat.

a sa zobi ide ovak uzmeš 80% količine zobi koja ide na ha, cca ajd 150kg tu negdje, i dodaš cca 60kg graška, dominantna kultura je zob, a grašak je dodatak koji če u konačnici u kvaliteti popraviti zob, to treba imat na umu, a ko želi može metnit pola pola

ako čemo govorit o sjenu, onda je po kvaliteti najbolji engleski ljulj, crvena i bjela djetelina, naravno to ovisi da li želiš sjeno monokulture ili dts, kod monikulture je lakše dobit kvalitetu jer je jedna vrsta i sve je podređeno njoj, dok kod dts-a uvjek je neka trava dominantna a neka ne dolazi do izražaja, to opet ovisi o vremenskim uvjetima kome šta odgovara i o samoj karakteristici biljke

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
bogec kaže:
imam je analizu, zanimljiv podatak moje sjenaže graška i pšenice je sadržaj proteina, sadrži 15% proteina, znači tri kile sjenaže zamjenjuje kilu soje, naravno tu su i sve druge tvari, od ugljikohidrata, suhe tvari .........

Bogec, ja bi samo zamolio da podvučeš, da se radi o procentima u ST (suhoj tvari).

Znači tri kile suhe tvari iz tvoje sjenaže ima proteina koliko ih ima jedna kila suhe tvari soje.

Moram se oprostit ostalima na forumu, nije mi namjera, da ih uvrijedim, a iz pitanja se vidi, kako dobar dio naših sučlanova nije jak u teoriji, pa bi u dobroj vjeri mogli pogrešno kalkulirat obrok, ili, što je još gore, zalihe.

Tako (po meni) trebaš preventivno često naglašati, kako se kod svih kalkulacija za prehranu uzima neto iznos bjelančevina, energije, škroba, šečera, minerala... u g, kg, MJ itd., a procenat toga u analizi je podan na ST.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
tine kaže:
bogec kaže:
imam je analizu, zanimljiv podatak moje sjenaže graška i pšenice je sadržaj proteina, sadrži 15% proteina, znači tri kile sjenaže zamjenjuje kilu soje, naravno tu su i sve druge tvari, od ugljikohidrata, suhe tvari .........

Bogec, ja bi samo zamolio da podvučeš, da se radi o procentima u ST (suhoj tvari).

Znači tri kile suhe tvari iz tvoje sjenaže ima proteina koliko ih ima jedna kila suhe tvari soje.

Moram se oprostit ostalima na forumu, nije mi namjera, da ih uvrijedim, a iz pitanja se vidi, kako dobar dio naših sučlanova nije jak u teoriji, pa bi u dobroj vjeri mogli pogrešno kalkulirat obrok, ili, što je još gore, zalihe.

Tako (po meni) trebaš preventivno često naglašati, kako se kod svih kalkulacija za prehranu uzima neto iznos bjelančevina, energije, škroba, šečera, minerala... u g, kg, MJ itd., a procenat toga u analizi je podan na ST.

dobro si me nadopunio :!:
pokušavam ljudima što lakše napisati da me svi shvate, bez filozofiranja, pa mi ponekad neki djelić promakne, dobro da si me nadopunio, za početak je nekim članovima bitno da usvoje tehnologiju jer ipak su to dvije kulture odjednom na polju, dok ostali imaju konkretnija pitanja sa složenijim odgovorima.
eto lijepo se nadopunjavamo :D

jel TINE el kod vas siju grašak :?:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
igor_peradar kaže:
Ako koga zanima.
Prodajem stočni grašak kupljen kod Bogeca cca 250kg.

Mene zanima, ak nebude bogec imal sjeme meni za prodat :D , moral budem uzet od tebe :mrgreen:
Gde je to točno, taj Slakovec :?: :?: :?:
Cjena :?:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ovo je vec sumnjivo, netko sverca crnu robu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pripazi bogecda ne ostanes kriv za proizvodnju i raspacavanje 8)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
To je ko i ono:
Zabranjeno je svako presnimavanje, kopiranje, prikazivanje u javnosti ovog sadržaja.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Pa kad je već lov na sjeme stočnog graška, pitanje za bogeca:
Poznaješ li ovu sortu?Jari stočni grašak

DORA

* Jari stočni grašak lišćar

* Za sjenažu kada su prve mahune u mliječnoj zriobi

* Za zelenu gnojidbu

* Sijati u prvim sjetvenim rokovima

* Sijati razdvojeno:

1. Grašak ca. 100 kg/ha, 5 cm duboko
2. Jara pšenica ca. 110kg/ha ili jara zob ca. 80 kg/ha

Može li se to uopče nabaviti. Ako postoji način, ja ću ga naći.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Bogec, koju sortu graška ti koristiš i koje su mu osobine??

A

agrarac

Guest
cabage kaže:
Da nadopunim...
RWA agro
Ljubičasti cvjetovi
ja sam ga imao ove godine i bio je odličan.ako hočeš mogu ti poslati broj od čovjeka iz rwa preko kojeg sam ja kupio,pa provjeri.imam nešto ostavljeno ali samo za vlastite potrebe

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Evoja sad listam RWA katalog i nema nikaj o tom graški DORA!
Ima samo neki ozimi grašak PICAR, također ljubičasti cvijetovi, lisni tip, piše da ima dvije žetve godišnje!

Pitanje:
Ako posijem jari grašak u kombinaciji sa jarom zobi negdje krajem 2 mjeseca, tj čim se da u polje, koiko dugo mu vremenski treba da dođe u fazu kosidbe i spremanja u sjenažne bale, dali ima također dva otkosa il to vrijedi samo za sami grašak!
SAd sam u nedoumici, kad ga pokosim i izbaliram, dolai se može još posijati kukuruz poslije nejga a da sve bude normalno dozrijelo???
Posijao bi toga malo više, veli bogec da je zakon za mlijeko, a pošto nemam zemlje previše, još bi poslije na isto posijao kukuruz tako da proguram tu godinu nekako!

Najnoviji postovi

Na vrh