• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Cabage, ja čekam novce za mlijeko, pak pem onda do bogeca po sjeme, vjerojatno poslije božića!!!
Il ak očeš skočimo bogecu osobno čestitat Božić :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen:

Kaj se tiče leme, kod nas je stalno ima, kad je stari prije sijao jaru zob, obavezno je 2 puta špricao protiv leme, zato sam i pital, jen zob obavezno dođe, a pošto se sve kosi za zeleno, tj. sjenažu ne kanim ju špricati!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Cabage, ja čekam novce za mlijeko, pak pem onda do bogeca po sjeme, vjerojatno poslije božića!!!
Il ak očeš skočimo bogecu osobno čestitat Božić :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen:
Kaj se tiče leme, kod nas je stalno ima, kad je stari prije sijao jaru zob, obavezno je 2 puta špricao protiv leme, zato sam i pital, jen zob obavezno dođe, a pošto se sve kosi za zeleno, tj. sjenažu ne kanim ju špricati!

požurite dok još ima suhih kobasica i goveđa rebra, drugo je u sušari još

a za prilog jari stočni grašak sa rižom, tj stočni rizi bizi, tko nije znao stočni grašak je isto tako dobar i za ljudsku ishranu, njegovo zrno

ma nema potrebe špricat , a isto tako sam primjetio da u poljima gdje je grašak i zob lema manje napada , valjd lemi smeta grašak

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Bogec, kaj bi se desilo da se grašak posije pliče, neznam koliko duboko sijačica može, al recimo ko i zob na istu dubinu???

Imam jako loša iskustva s rasipačem, navek si zeznem spojeve, a i neki je švabo star, ima finu regulaciju izbacivanja, sam ju treba prokužit, a nebi štel da mi sfali graška il da bude pregusto il prerijetko, neznam najradije bi ja svako posebno s sijačicom :scratch :scratch :scratch

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Bogec, kaj bi se desilo da se grašak posije pliče, neznam koliko duboko sijačica može, al recimo ko i zob na istu dubinu???

Imam jako loša iskustva s rasipačem, navek si zeznem spojeve, a i neki je švabo star, ima finu regulaciju izbacivanja, sam ju treba prokužit, a nebi štel da mi sfali graška il da bude pregusto il prerijetko, neznam najradije bi ja svako posebno s sijačicom :scratch :scratch :scratch

kad ti buš sijao na prolječe onda više nebude smrzavica velikih, onda možeš i sijačicom, ako ju naštelaš.
sije se dublje jer grašak ako ga izdigne mraz nema mogučnost regeneracije postranog korjenja, ali na prolječe je dovoljno i zadrljat ili dublje stisnut sijačicu

zob sij posebno da se nebi desilo da je preduboko

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Znači moglo bi se!
Prvo bi posijao grašak, poštelam sijačicu na najdublje kaj more, možda i na nekih 8 cm, inače kaj se tiče sijačice Hassia je ludnica od mašine, u prospektu piše da može sijati sve živo kaj je u zrnatom obliku, sijal sam i kukuruz s njom, zatvorim svaki treči i ide bez frke!
Zob nakon u istom pravcu, naravno pliče!

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Evo sam da velim da sam NAPOKON uspio pročitati cijelu temu i riješio asm si mnoga pitanja u vezi toga, čak sm našao post od bogeca gdje je podrobno objašnjena bakterizacija, ima još nekih sitnica, al to čemo prije same sjetve :mrgreen:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Evo sam da velim da sam NAPOKON uspio pročitati cijelu temu i riješio asm si mnoga pitanja u vezi toga, čak sm našao post od bogeca gdje je podrobno objašnjena bakterizacija, ima još nekih sitnica, al to čemo prije same sjetve :mrgreen:

ideeeešššššššššš, sad si sigurno potrošio pola pretplate za internet :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
e super sad sve znaš, samo na polje i radit :D

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma je, natuko sam inerneta za 11 mj 155 kn, a to je obični, školski spori, modemski, šugavi priključak :x :x :x

A MAX Adsl bi me došel 137 kn za paket od 10 Gb, ak bude toliko i za 12 mj, definitivno uzimam dsl-a, a o nda bude VIDEO NA FORUM, a imam ga doma oko 5 gb snimljenoga!

Malo OFF, ništ zameriti ;) :mrgreen:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
ŠANANA IMT 565 kaže:
Ma je, natuko sam inerneta za 11 mj 155 kn, a to je obični, školski spori, modemski, šugavi priključak :x :x :x

A MAX Adsl bi me došel 137 kn za paket od 10 Gb, ak bude toliko i za 12 mj, definitivno uzimam dsl-a, a o nda bude VIDEO NA FORUM, a imam ga doma oko 5 gb snimljenoga!

Malo OFF, ništ zameriti ;) :mrgreen:
nej te voda hmije :mrgreen: :mrgreen:
ja nažalost ove godine nisam sijao smjesu tak da od mene nam slikica :blackeye

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Koliko traje vrenje bale jarog graška sa zobi, znači koliko treba proči od baliranja do hranjenja :?: :?: :?: , jel vrijedi ko i za silažu, min. nekih 25 dana ili je drugčije!!! :!: :?:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Koliko traje vrenje bale jarog graška sa zobi, znači koliko treba proči od baliranja do hranjenja :?: :?: :?: , jel vrijedi ko i za silažu, min. nekih 25 dana ili je drugčije!!! :!: :?:

opčenito za sve vrijedi 3 tjedna da je dovoljno da dobro profermentira, u ta 3 tjedna skoro sve kulture profermentiraju i za manje ali nek bude tri tjedna

B

Branimir 105 s

Guest
Cabage jel moreš poslikat svoju silažu graška i jačmena.
Jel se kaj pokvarilo? Nisam skužil jeste silirali drugi dan odma posle košnje ili nakon dva dana?

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Silirali smo odmah drugi dan, negdje nakon 24 sata i bilo je taman vlažno. Ja sam kosio a stari je odmah za mnom zgrto u redove, tak da se nije moglo presušiti. Počeli smo odmah ujutro sa siliranjem, ali je bilo malo vlažno a i netko nam je bacio ciglu u brazdu, tak da je kombajn krrrrr.......
Pokušavam staviti slike i sinoć i sada, ali jednostavno ne ide. Ne znam zašto, imageshack mi ne funkcionira

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
ako imageshack ni onaj drugi na radi Obrisan neispravan link. i napravis si album i nemaš problema.....
ak te zanima moj album piši na pp i objasnim ti..

H

Helena

Guest
Koliko vidim ovdje se puno pisalo o stočnom grašku i zobi ,ove godine i mi planiramo saditi grašak i zob naravno ako dođemo do sjemena na našem tržištu ali koliko vidim već sad treba naručivat sjeme.Isad me zanima ako se gnoji s stajskim gnojem koliko još treba dodati umjetnog onako otprilike?JOš jedno pitanje prošle godine smo sijali grahoricu s zobi i bila je super ali koliko vidim bolji je grašak?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Helena kaže:
Koliko vidim ovdje se puno pisalo o stočnom grašku i zobi ,ove godine i mi planiramo saditi grašak i zob naravno ako dođemo do sjemena na našem tržištu ali koliko vidim već sad treba naručivat sjeme.Isad me zanima ako se gnoji s stajskim gnojem koliko još treba dodati umjetnog onako otprilike?JOš jedno pitanje prošle godine smo sijali grahoricu s zobi i bila je super ali koliko vidim bolji je grašak?

da več je trebalo naručiti sjeme, ali još nije kasno, ja uvijek naručujem pola do godinu unapred, tak da sam uvijek siguran u sjeme :D u dučanima je malo teže pronač, ok neznam kakva je situacija kod vas možda ga i ima u dučanima.

što se tiče stajskog gnoja, moja preporuka bi bila da ideš sa normalnom količinom mineralnog gnoja, a stajski gnoj da koristiš za popravljanje samog tla bez da od toga očekuješ prinose, samo tako češ imati sipko tlo , lagano za obradu, i u svim slojevima opskrbljeno hranjivima i humusom, a prinose teraj sa mineralnim gnojivom, i prinosi moraju biti izvanredni :D
grašak u pravilu daje više prinose od grahorice, ima neke male razlike, dok ozimi grašak daje veče prinose od jarog, ali sve je to dobro , krave če dobiti kvalitetnu krmu a to če se vidjeti na mlijeku :D

H

Helena

Guest
bogec kaže:
Helena kaže:

da več je trebalo naručiti sjeme, ali još nije kasno, ja uvijek naručujem pola do godinu unapred, tak da sam uvijek siguran u sjeme :D u dučanima je malo teže pronač, ok neznam kakva je situacija kod vas možda ga i ima u dučanima.

što se tiče stajskog gnoja, moja preporuka bi bila da ideš sa normalnom količinom mineralnog gnoja, a stajski gnoj da koristiš za popravljanje samog tla bez da od toga očekuješ prinose, samo tako češ imati sipko tlo , lagano za obradu, i u svim slojevima opskrbljeno hranjivima i humusom, a prinose teraj sa mineralnim gnojivom, i prinosi moraju biti izvanredni :D
grašak u pravilu daje više prinose od grahorice, ima neke male razlike, dok ozimi grašak daje veče prinose od jarog, ali sve je to dobro , krave če dobiti kvalitetnu krmu a to če se vidjeti na mlijeku :D
Pošto ti imaš iskustva s tim koja bi sorta bila najbolja za sjenažu jareg graška .

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Helena kaže:
Pošto ti imaš iskustva s tim koja bi sorta bila najbolja za sjenažu jareg graška .

prije nije bilo za birat previše, a sad ima stvarno podosta veliki izbor na tržištu, ako mu je prvenstveno namjena sjenaža a ne kombajniranje onda imaš od sortu dora, to je grašak liščar jari ali je visoki.
ako želiš iči i na zrno tj da dio kombajniraš a dio mečeš u sjenažu, onda su tu niske sorte zrnaša, iliti vitičara, tu su erby, gold, bacara ......, ali i sa zrnašem s dobije izvanredna krma.
ja ti sijem i ozime i jare kombinacije, za sjenažu, za zrno, niske, visoke, i nikad mi grašak nije podbacio, čak što više toliko se pokazao dobar da bez njega nebi mogao zasnivati proizvodnju, i velike litraže, uglavnom neizostavan je dio obroka bez i jednog dana prestanka več godinama i stalno povečavam površine, a ustvari ne trebaš ogromne površine jer on na ha daje veliku masu :D

Najnoviji postovi

Na vrh