• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
agrarac kaže:
ja sam ga imao ove godine i bio je odličan.ako hočeš mogu ti poslati broj od čovjeka iz rwa preko kojeg sam ja kupio,pa provjeri.imam nešto ostavljeno ali samo za vlastite potrebe
Ajde molim te, kompa. Samo još da čujem bogčev komentar. Premda smo tu svi tvoji, i tebi vjerujem na riječ. Svaka kultura može biti odlična, ako si spreman savladati agrotehniku.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Evoja sad listam RWA katalog i nema nikaj o tom graški DORA!
Ima samo neki ozimi grašak PICAR, također ljubičasti cvijetovi, lisni tip, piše da ima dvije žetve godišnje!
Pitanje:
Ako posijem jari grašak u kombinaciji sa jarom zobi negdje krajem 2 mjeseca, tj čim se da u polje, koiko dugo mu vremenski treba da dođe u fazu kosidbe i spremanja u sjenažne bale, dali ima također dva otkosa il to vrijedi samo za sami grašak!
SAd sam u nedoumici, kad ga pokosim i izbaliram, dolai se može još posijati kukuruz poslije nejga a da sve bude normalno dozrijelo???
Posijao bi toga malo više, veli bogec da je zakon za mlijeko, a pošto nemam zemlje previše, još bi poslije na isto posijao kukuruz tako da proguram tu godinu nekako!

šanana doči če ti za kosit u svibnju, to ti ovisi kakvo če bit prolječe, ali kukuruz dolazi nakon toga najnormalnije, rukneš w05 i siliraš ga, mi smo kosili ove godine krajem svibnja i kukuruze smo kombajnirali

kakve su to dvije žetve godišnje, valjda se misli na to da se nakon graška sije nešto drugo npr kukuruz i na taj način se ima dvije žetva, da to je to

cabage, dora je od rwa, taj grašak je jari tip visokog graška, a pošto ima ljubičaste cvjetove, to je samo za sjenažu,nije za zrno, inače bi trebao bit dobar

ja imam ozime posijane maksimirski ozimi, i maksimirski rani, ovaj rani je bijelog cvijeta visoki, i za sjenažu i zrno.

cabage uzmi si tog visokog od rva, jer sad ozimih više nema u prodaji, jedino če ti doči za kosit malo iza mojeg, ali to nije problem, pokosiš ga ranije.

šanana ja imam jari grašak erby to je niski grašak zrnaš, ali isto tako se dobije podosta sjenaže super kvalitete

ako sam šta preskočio recite

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Je i ja čekam bogecov komentar na ovo svoje pitanje :mrgreen:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:

ma dobiš 100 kila graška, to ti je dost za ral i pol, erby jari, el da i zob spakiram

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
bogec kaže:
ŠANANA IMT 565 kaže:

ma dobiš 100 kila graška, to ti je dost za ral i pol, erby jari, el da i zob spakiram

Ok za grašak sve štima i bolje kaj nije visoki, mase bude za moje pojmove ko zraka :mrgreen: , pošto je zob, uzeo bi i nju :?: :?:

da ne radim novi post:
Koliko bi moglo biti bala graška+zobi s 1,5 rali, onak okvirno!
jel dosta 100kg na ral i trifrtalja, odnosno 1ha??? i koliko zobi na 1 ha u kombinaciji s njim???

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Mogu ti ja napisati koliko je meni ispalo. Jećam i grašak, tri četvrt jutra iliti trifertalja, 18 rolo bala. Samo vidio si kakva je to bila masa... ;)

V

Volintena

Guest
ŠANANA IMT 565 kaže:
Evo ja sad listam RWA katalog...

Kakav je to katalog i šta u njemu ima?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Volintena kaže:
ŠANANA IMT 565 kaže:
Evo ja sad listam RWA katalog...

Kakav je to katalog i šta u njemu ima?

RWA katalog ti je prospekt o svim vstama sjemena koje proizvodi rwa agro grupa, znači kukuruz, žitarice, travne smjese i trave...

Imaš jesenski i proljetni katalog!

A

agrarac

Guest
tako je šanana,ima jesenski i proljetni katalog pa su tako i kulture stavili u kataloge
prema tome pošto je dora jarina,nalazi se u proljetnom katalogu.

meni je to dovezo doma ZDENKO PAĐAN,broj mu je 098 480 366.

on ima sjeverozapadni dio hrvatske,a sad ako i nije zadužen za nečije područje,sigurno će vas uputiti k određenoj osobi s kojom ćete rješavati.
mi smo jesenas uzeli ozimu zob bijelu isto od rwa.

a kaj se tiče mase graška i zobi,moje je bilo visine oko 1m a količinski neznam jer ne baliram već sve vozim u silose ali bilo je podosta

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Volintena kaže:
A kako se dođe do njega?

Ja sam kataloge pokupio pri obilasku poljoprivrednih apoteka!
Kad sam kupovao sjemenski kukuruz u prolječe, uzeo sam su proljetni katalog 2008, a kad sam kupovao pšenicu u jesen uzeo sam si jesenski katalog 2008!

Nema ništa o grašku DORA, ima jedna sorta graška, u prijašnjim postovima sam napisao ime!

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ja sam ga našao na internet stranici RWA.
Šanana, idemo zajedno kupiti, pa da vidimo čiji će biti bolji ;) Čovjek nam je dao broj, samo moramo nazvati i vidjeti ima li ili nema :scratch
Ovo drugo bi mogao biti veliki problem, jer će morati kombajnirati u sijećnju da nam daju sjeme u veljači. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

V

Volintena

Guest
ŠANANA IMT 565 kaže:
Ja sam kataloge pokupio pri obilasku poljoprivrednih apoteka!
Kad sam kupovao sjemenski kukuruz u prolječe, uzeo sam su proljetni katalog 2008, a kad sam kupovao pšenicu u jesen uzeo sam si jesenski katalog 2008!

Ajde, molin te, napiši mi puni naziv tog kataloga, pa da pogledan kod mene u Šibeniku može li se (pro)naći nešto takvo.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
cabage kaže:
Ja sam ga našao na internet stranici RWA.
Šanana, idemo zajedno kupiti, pa da vidimo čiji će biti bolji ;) Čovjek nam je dao broj, samo moramo nazvati i vidjeti ima li ili nema :scratch
Ovo drugo bi mogao biti veliki problem, jer će morati kombajnirati u sijećnju da nam daju sjeme u veljači. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja sam več naručio grašak od bogeca, uzet ču njegov, pošto nemam para za kupovno sjeme, al za početak mi se više sviđa niski grašak, interesira me kako bude uspijelo, pa ču kasnije probati visoki grašak, najviše se bojim polijeganja, da mi ne propadne masa, nek malo uđem u grif, pa ču kasnije experimentirati! ;) :mrgreen: ;) :mrgreen:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Bogec, trebam graška i zobi za 1 ha, jel mi bude dost 100 graška il mi prodaš malo više???
Zemlja je gnojna, jel bude na ha prije sjetve dost 200 kg 15-15-15???
Koliko Kan-a poslije na ha???
Bakterizacija :scratch :scratch ????, Poslije ide kukuruz za silažu vjerojatno, jel bude dobar ak nebude bakterizacija, daj mi tom lo pojasni :scratch :!: :!:

Jel se mora zob špricati protiv leme, ak kosim za sjenažu, jel ne smeta grašku????
Kod nas je lema obavezna kod zobi zato pitam!!! ;)

Planiram sijati sa sijačicom i jedno i drugo, imam HASSIU, fina mašina 2,25m, kaj se prvo sije il se može skupa, imam na sijačici original brane namontirane iza pa to odma i zabrca, jel bude to dobro???

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Bogec, trebam graška i zobi za 1 ha, jel mi bude dost 100 graška il mi prodaš malo više???
Zemlja je gnojna, jel bude na ha prije sjetve dost 200 kg 15-15-15???
Koliko Kan-a poslije na ha???
Bakterizacija :scratch :scratch ????, Poslije ide kukuruz za silažu vjerojatno, jel bude dobar ak nebude bakterizacija, daj mi tom lo pojasni :scratch :!: :!:
Jel se mora zob špricati protiv leme, ak kosim za sjenažu, jel ne smeta grašku????
Kod nas je lema obavezna kod zobi zato pitam!!! ;)
Planiram sijati sa sijačicom i jedno i drugo, imam HASSIU, fina mašina 2,25m, kaj se prvo sije il se može skupa, imam na sijačici original brane namontirane iza pa to odma i zabrca, jel bude to dobro???

dost ti je za ha 100kg , al ako budeš dobar možd dobiješ i 150kg :D na ha ti ide cca 130kg, ti si rekao ral i pol
gnojidba na ha 300kg npk, prihrana kanom ako nema bakterizacije, ti hočeš visoke prinose, ne prosječne

kukuruz ako nema bakterizacije na grašku a ako se provodi standardna gnojidba mora bit dobar, a ako se provodi bakterizacija može i bez prihrane, a i bez bakterizacije i prihrane bu dobar jer grašak nebude potrošio sva hranjiva

nema nikakvih špricanja, pošto ti ne treba zrno,nema veze lema, nema špricanja, jer je velika karenca, to se zove prag odluke . u ovom sličaju ti treba masa a lema ju neče smanjit, znači nemaš frke
ako možeš sijačicom na 6 cm onda ok, jer zob ide pliče

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kaj grašak se mora dublje posijati :?: :?: :?: :?: zob je na standardnoj dubini ko i za pšenicu :?: :?:
Mislim da sam pročital u temi da se grašak mora sijat na 8 cm, toliko neznam jel mogu sa sijačicom???

za bakterizaciju bi bilo najbolje u 4 oka. kaj ne ima se tu pričat????Moram do tebe, sam nek sjedne za mlijeko, da si sjeme podignem, još dok daješ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Kaj grašak se mora dublje posijati :?: :?: :?: :?: zob je na standardnoj dubini ko i za pšenicu :?: :?:
Mislim da sam pročital u temi da se grašak mora sijat na 8 cm, toliko neznam jel mogu sa sijačicom???

za bakterizaciju bi bilo najbolje u 4 oka. kaj ne ima se tu pričat????Moram do tebe, sam nek sjedne za mlijeko, da si sjeme podignem, još dok daješ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

svako se sije za sebe posebno jer nije ista dubina, ja zatanjuram grašak a zob sijačicom

sve bude , mirno spavaj :D

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ako netko ovdje ima viška sjemena graška, nek mi se slobodno javi.
Da, vidiš, ovo o lemi sam i ja mislio pitati negdje prije. U biti, javlja se u različitim stadijima zobi, nekad prije, nekad kasnije. Recimo da ja ne mogu vidjeti da mi nešto u polju ždere ono oko čega se ja mučim 8)
Budući da imam nekakva iskustva sa zobi u silosu, pitao bih nije li isplativije prskati lemu, pa čekati da istekne karenca? Tako sam ja to napravio lani i kad je karenca istekla, zob je bila u fazi nalijevanja zrna. Ono - mlijeko. Krave su tu silažu jele ko lude, a i kvaliteta mlijeka je bila dobra.
Pitam i da li primjena insekticida, bez obzira što istekne karenca, može biti štetna ako se koristi za silažu.
A ono, šanana, mogli bi zajedno do bogeca. ;)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
cabage kaže:
Ako netko ovdje ima viška sjemena graška, nek mi se slobodno javi.
Da, vidiš, ovo o lemi sam i ja mislio pitati negdje prije. U biti, javlja se u različitim stadijima zobi, nekad prije, nekad kasnije. Recimo da ja ne mogu vidjeti da mi nešto u polju ždere ono oko čega se ja mučim 8)
Budući da imam nekakva iskustva sa zobi u silosu, pitao bih nije li isplativije prskati lemu, pa čekati da istekne karenca? Tako sam ja to napravio lani i kad je karenca istekla, zob je bila u fazi nalijevanja zrna. Ono - mlijeko. Krave su tu silažu jele ko lude, a i kvaliteta mlijeka je bila dobra.
Pitam i da li primjena insekticida, bez obzira što istekne karenca, može biti štetna ako se koristi za silažu.
A ono, šanana, mogli bi zajedno do bogeca. ;)

napad leme može eventualno smanjit urod zrna ali masu neče uništit, a znaš da lema dođe sam na flekama, kolko ja sijem jari grašak i zob samo sam jednom imao lemu na par flekova, ali masa je bila ok

za lemu skoro svi koriste fastac 10 a po sječanju mislim da je karenca podosta duga, čak sve do zriobe, nek napravi kako si tko odluči, ja usjeve koje kosim ne prskam jer nije isplativo, a i sigurnije je za krave
ako je prošla karenca nema nikakve bojazni za krave ni sjenažu :D samo treba kod primjene tih sredstava obratit pažnju u kojoj je fazi biljka tj zob i u kojoj če bit u vrijeme skidanja

krave vole zob i to jako, to mi je super dobro poznato, čak i samu zob u sjenaži jedu ko lude

uvjek ste dobrodošli dečki :D :D :D a znadete i gdje je kuča

Najnoviji postovi

Na vrh