• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
dali ima netko za prodati stočnog graška za sjeme treba mi vrića dvije?

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
potpuno re-editiran post:

jel obavezno špricanje jarog graška za zrno protiv korova i žiška? probao bih posijat, ali ne bih htio ni sa čim prskat jer sam čuo da je i slama graška kvalitetna ko sijeno

L

luka120

Guest
Bok dečki, zna itko kako amazono treba naštelat za stočni grašak

G

Gradacac

Guest
Evo jedno pitanje pa ako neko zna i hoce neka odgovori.
Dali se moze radit sijeno od npr. kombinacije grasak-zob.(presat male kockaste bale)
ako moze kakvog je kvaliteta?

H

Helena

Guest
Može zemljak ,ja sam ove godine radio kockaste bale od smjese stočnog graška i zobi ,bilo je u planu raditi u silos ali samoutovarka nije bila pripremljena tako da sam to balirao .Ovako sam to napravio : drugi dan košnje sam sve skupio u sure i ostavio da se suši skoro cijeli tjedan ,sreća da je vrijeme poslužilo, prije baliranja sam sa grabilicom "sunce" samo okrenuo sure i ostavio nekih sat vremena i krenuo balirati ,i bilo je jako dobro ,krave su to jele ko manite ,i zasigurno je kvalitetnije od bilo koje prirodne livade pogotovo ako je još košena jako kasno ,kao što to rade kod mene .Velika je to masa ,da bi se spremilo sijeno treba skoro tjedan dana da se osuši ,zato sam ja odmah skupio u "sure" da se list graška što manje truni .U svakom slučaju može i kvalitetno je zasigurno .

G

Gradacac

Guest
Helena kaže:
Može zemljak ,ja sam ove godine radio kockaste bale od smjese stočnog graška i zobi ,bilo je u planu raditi u silos ali samoutovarka nije bila pripremljena tako da sam to balirao .Ovako sam to napravio : drugi dan košnje sam sve skupio u sure i ostavio da se suši skoro cijeli tjedan ,sreća da je vrijeme poslužilo, prije baliranja sam sa grabilicom "sunce" samo okrenuo sure i ostavio nekih sat vremena i krenuo balirati ,i bilo je jako dobro ,krave su to jele ko manite ,i zasigurno je kvalitetnije od bilo koje prirodne livade pogotovo ako je još košena jako kasno ,kao što to rade kod mene .Velika je to masa ,da bi se spremilo sijeno treba skoro tjedan dana da se osuši ,zato sam ja odmah skupio u "sure" da se list graška što manje truni .U svakom slučaju može i kvalitetno je zasigurno .
Hvala za odgovor
To je dobro za slucaj da se nemoze iz nekog razloga uradit sjenaza da ne propadne.
poz..

H

Hurlimann86

Guest
Mi smo počeli hraniti sa graškom i zobom i krave jedu ko blesave, a sad ćemo vidjeti hoće li se i na mlijeku vidjeti.

regis

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
136
pozdrav. da li netko ima za prodati 16kg stočnog graška i po kojoj cijeni?

N

nasafarma

Guest
pozdrav,planiram sljedeći tjedan posijati grašak+zob, sijem na odmorenu zemlju koja nije obrađivana godinama.Da li mogu zaorati stajnjak i odmah sijati.( naravno poslje tanjuranja i td.)tj. da li stajnjak može nauditi sjemenu ak se odmah posije. Najzdreliji stajnjak mi je od jesenas.

nisam rekao da sam u eko proizvodnji pa umjetno ne dolazi u obzir

Posljednje uređivanje od moderatora:
H

Hurlimann86

Guest
Možeš sijati bez problema neće ništa biti sjemenu može biti samo dobro.

N

nasafarma

Guest
a koliko bi prikolica trebalo navest na jedan hektar, imam mengele 3t

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Ako može jedno pitanje pošto se ne bavim ratarstvom i neznam ništa pa bi vas iskusne u tom području molio da mi kažete kada se sije stočni grašak za zelenu gnojidbu kad ga je najbolje sijati pošto je na njivi sada ječam i sa čim se sije.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ja sam grašak za zelenu gnojidbu sijao jesenos, no nekako mi slabo poniko. U kombinaciji sa pšenicom, ona je dobro nikla, ali grašak je stvarno nekako prekilav. Možda još krene kasnije, no čini mi se rijedak.

M

MOCO

Guest
Ja sam grašak za zelenu gnojidbu sijao jesenos, no nekako mi slabo poniko. U kombinaciji sa pšenicom, ona je dobro nikla, ali grašak je stvarno nekako prekilav. Možda još krene kasnije, no čini mi se rijedak.

kod mene ista stvar, al valjda će krenuti sad kad je zatoplilo

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151

Akad ga je najbolje sijati posle ječma u koje vreme.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Pa tamo negdje početkom 10. mjeseca je najbolje, onda nikne do zime i lijepo se ukorijeni.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Pa tamo negdje početkom 10. mjeseca je najbolje, onda nikne do zime i lijepo se ukorijeni.

Cabage još jedno pitanje kad je najbolje rauolu posijat jel se ona sije ranije ili kasnije pšročitao sam da se sije odmah po žetvi a ti si ju sijao pa znaš najbolje.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Cabage još jedno pitanje kad je najbolje rauolu posijat jel se ona sije ranije ili kasnije pšročitao sam da se sije odmah po žetvi a ti si ju sijao pa znaš najbolje.

Gledaj ovako. Na mojim zemljama se pokazalo najbolje sijati između 25.08. i 05.09. kao zadnji optimalan rok. Do sredine studenog naraste toliko divna da ju s guštom orem. No ima zemalja na kojima nikad tako ne naraste, pa kao vukosavljevački zet sam i tamo sijao rauolu u istim rokovima i nije narasla uopće, nekih 20-ak cm i nije bilo spomena vrijedno.
Ovdje kod mene ljudi žure sa sjetvom i griješe. Njezin optimalni rok za zaoravanje je kad krene u cvatnju pa do pune cvatnje, nikako mahune da ima. Ako počne razvijati mahune stabljika joj naglo postaje pretvrda i mora ju se zaorati, a opet ne valja prerano jer se gube hranjiva koja ona unosi svojom masom u tlo. Temperatura tla prilikom zaoravanja bi se morala spustiti na 6 stupnjeva max., tada više nema toliko aktivnosti tla.
Uglavnom ja bih ti preporučio da posiješ tamo oko 20.08. i tada ti sigurno isto neće prestariti, a neće možda ni kasniti ako ti je zemlja pješčana.

Na vrh