Može malo detajla, možda i koja sličica.
Ako su ti se pokvarile bale od jednog materijala, kako da ti se ne pokvare od drugog?
Napiši ukratko što i kako si radio, da se nađe greška.
Ne razumijem što si ovim htio reći "Ako su ti se pokvarile bale od jednog materijala, kako da ti se ne pokvare od drugog?"
već sam prije stavljao neke slike, a stavit ću i ove gdje se vidi pokvarena tj. pljesniva masa.
u prijašnjim postovima sam sve objasnio o sjetvi, a mislim da to i nije tako bitno.
mislim da mi je jasno koje su greške, ali sad je kasno.
1. na dvije od četiri parcele na kojijma je bila smjesa graška i zobi, mi je izbio jak korov (pretežno divlja gorušica), a nigdje nisam mogao naći herbicid kojim bi mogao prskati po toj kombinaciji. gorušica se razgranala i teško ju je presa mogla sabiti, pa je ostalo zraka u balama.
2. imam balirku bez noževa, iako sam maksimalno sabijao bale, mislim da ipak nije mogla nabiti kao ona s noževima
3. ovo je najveći problem čini mi se....omotač za sjenažu sam nabavio tek ove godine, bilo je nekih kašnjenja s isporukom tako da mi je kasno stigao. kad sam ga nabavio smjesa je već bila malo prestara z košnju, a još mi se poklopila i kiša, tako da je pokošeno kad je grašak već formirao sve mahune i zrna, a zob je isklasala i nalila zrno, skoro da je počela zrijati. bolje da ne spominjem u kojoj je fazi razvoja bio korov u vrijeme košnje
4. iako sam pazio, večina bala se nakon umatanja probušila na one ostatke (dio biljke koji ostane u zemlji nakon košnje). ali to su bile male rupice s donje strane, a s gornje su mi rupe napravile ptice (kobci ili škanjci kako ih već tko zove) jer im je valjda baš bilo zgodno sjesti na njih i promatrati kad će naići koji miš:rolleyess:
eto to je ukratko ono što znam da sam pogriješio, a i da ponovo radim opet bi ponovio iste greške, jer mi ne pada na pamet ni jedno prihvatljivo rješenje svih ovih problema. ako netko nešto zna, svaki komentar je dobrodošao!
jedino rješenje koje mi je prihvatljivo je da bježim od graška što dalje:twisted: