a čije sjeme graška imate? ja inače sijem grašak za sijenažu u smjesi sa pšenicom a ove godine tj.jesenos sam ga posijo sa tritikalom i to je osječki??
Pokosio sam i pospremio grašak. Bilo je 27 bala, površina je 2,25 rali po arkodu. Moglo je i bolje i trebao je ostati još par dana, ali sam se bojao dugotrajnijih kiša makar sad vidim da od toga ništa. U utorak navečer sam kosio, a balirao u četvrtak od podne. Stvarno brzo provene masa.
Jedva čekam da krenem hraniti s njim da vidim jel ima kakvog efekta.
Stajnjak je djelomično navezen, bio bi i potpuno da se valjci na prikolici nisu posvadili i napravili dar-mar na osovinama sve dok nije pukao šaraf na kardanu (ima netko za prodati dobru tehnostrojku, 4 tone, za male novce ??), sjeme grupa 200 je već davno spremno i možda bi već bilo i u zemlji da nije gore navedenog, ali neće biti kasno ako se posadi i za tjedan dana...
Što se branja tiče vidim da neki beru i dva puta godišnje kukuruzu (u proljetnom i jesenskom roku) pa se ne zamaram sa 1.10.
E sad na to navezeš stajnjak (ha,ha,ha) izoreš i posadiš kukuruzu FAO 200 i bereš ju 1.10.
Ne brini sve će biti dobro, noževi su samo da ti olakšaju korištenje , a ako je bala dobro napravljena nema straha da se pokvari i da ne bude dobro.
za zeleno ili košnju se preporučuju maksimirski ozimi ,osječki zeleni, i poneka :!: svi su ozimi ili fakultativni :!:
za zrno ih ima svakakvih:erby, bacara , gold..... :!: svi su jari :!:
oni koji su za zeleno, visoki kultivari, daju ogromne prinose mase ali nisu za kombajniranje i ishranu stoke zrnom :!: novi kultivar koji če davat još više mase a bude pogodan i za zrno još nije u prodaji :!:
oni koji su za zrno, to su niski kultivari njima je prvenstvena namjena zrno to su krupnozrnaši, ali se mogu sijati i u smjesi sa žitaricama za zeleno ili sjenažu. :!:
ja sijem sve kultivare graška i visoke i niske, kombajniram ih sve tak da imam sjeme, ali uvijek sijem i novog sjemena.
prošle godine sam ostavio jedan komad od pola rali za kombajnirat jarog graška i zobi, i skupa sam pokombajnirao kad je zob dozorila, ništa se nije osipalo, tak da ču ove godine sijat ne samu zob več sa graškom za zrno i to oko 5 rali.
ozmi grašak se sije početak 10 mjeseca :!:
jari grašak se sije u prolječe čim uvjeti dopuste, odprilike kad i zob jara. :!:
nadam se da sam pomogao