prekjučer sam posijao jedan komad jarog graška za sjemensku proizvodnju, radio sam bakterizaciju.
za one koji ne znaju kako se to radi evo objašnjenje:
bakterije se moraju naručiti jer ih se treba uzgojiti, kada se bakterizacija napravi na sjemenu mora se posijat odmah (TAJ DAN), ne smije se izlagati suncu jer bakterije se unište.kada to dospije u tlo bakterije če počet svoj posao a to je fiksacija atmosferskog dušika.
kako grašak raste njegov korjen ispušta određene tvari koje privlače te bakterije i one počmu napadat korjen, grašak se u početku bori ali ipak na kraju nastaje simbioza i zato nastaju kvržice na korjenu, one moraju biti naranđaste do crvene boje to znači da su bakteije aktivne.
kod gnojidbe se dodaje samo 7-20-30, a sav dušik če dobit od bakterija, ako gnojite sa dušikom bakterije če nestati.
nakon što maknete grašak sa polja ostaje u zemlji korjen i sav dušik koji je biljka asimilirala, to kod graška iznosi oko 200 kg čistog dušika po ha, dok kod soje i lucerne je to puno više.
bez bakterizacije nema ni extra dušika u tlu.
proces je isti i kod soje i kod svih drugih mahunarki, pogotovo kod soje možete imati zbog bakterizacije veliku korist financijsku.
proces bakterizacije je sljedeči:
nasujete u mješalicu za beton 25 kg graška, uključite da vrti, uzmete prskalicu koja ima fini mlaz i lagano navlažite sjeme, nakon toga nasujete pola pakovanja bakterija da se to sve skupa izmješa, i stavite u sijačicu ili rasipač i tako za svaku vrečicu dok ne napunite, postupak ide dosta brzo.
bakterije se nalaze u maloj vrečici u sterilnom tresetu, znači izgleda vam ko fina zemlja za cviječe.
cijena po hektaru bakterizacije bi bila oko 150 kn, za mene kad naručim besplatno, a gnojivo ne trebam, znači izračunajte si kolko se tu para vrti na malim stvorenjima i koju oni korist donesu.
slijedi pikčr na kojoj se vidi bakterizirano sjeme
Obrisan neispravan link.