đuka kaže:
Pozdrav svim forumašima, zanima me tehnologija proizvodnje stočnog graška i žitarica za zrno i sjenažu kao i Vaša iskustav sa takvim smjesama ja imam posijano 2,5 ha smjese stočnog graška i tritikala :?: :?:
bogdaj ĐUKA, dobrodošao na forum.od kud si :?:
ovako ja imam podosta iskustva sa graškom i žitaricama, al ajmo redom pa do kud stignemo.
pošto več imaš posijano, da li si vršio bakterizaciju?
nadam se da si stavio kod sjetve npk 15ice bar 200kg po ha, u prolječe čim se može na zemlju kan 100kg po ha i to je to, to su sva ulaganja.
uhhhh baš si našao tritikale,zašto ne pšenicu il crnu zob. :?: one su prikladnije za to jer mu sam treba oslonac, i stoka rado to jede
problem 1. tritikale ima osje i s tim moraš biti jako jako oprezan, jer se kravama nabode u organizmu pa možeš imat štete il bit če dobro ak neče jest, okani se tritikala.tritikale daje veliku masu al je najtvrđi.
ali da se i to sredit, moraš ga pokosit prije nego što proklasa, baš zbog osja.
inače se kosi u punoj cvatnji graška ili u mliječnoj zriobi pšenice, ako si napravio bakterizaciju, grašak ti počme stvarat dušik kad počme cvasti.
kad ga pokosiš, a ti češ morat dosta rano, moraš pazit da se ne prosuši preveč, inače je sjenaža fenomenalna i krave rado jedu, a super če se vidjet i na mlijeku
koliko sam ja skužio ti imaš visoki grašak, vjerovatno maksimirski ozimi ili osječki zeleni, oni ti nisu za žetvu i ishranu stoke na taj način.
ja ču tek ove godine posijat takvi kultivar koji se kombajnira i daje sa pšenicom prek 5 tona na ha, (bit če kod mene sjemena)
znači ti ga možeš samo kosit i u sjenažu stavit :!:
ako hočeš za zrno tu su ti jari kultivari koji jesu za tu namjenu, tj za zrno , premda i njih možeš sijat sa zobi za sjenažu
prinosi kod mene su 50 roto bala po ha .
pošto češ več pokosit krajem travnja, kukuruze siješ po tome najnormalnije, kakve god želiš, ja sam kosio sredinom svibnja i kukuruzi ko grom.
a ko ti je rekao za taj prokleti tritikale :?: puno bala al nemaš pravo ni na jednu grešku u radu :scratch al bu sve ok , snači češ se ti.
inače ja kravama ne dajem ništa suho sjeno il tak to , sve je sjenaža ljuljevi , grašak.....
kod proizvodnje sjemena iliti žetve, oprez , javlja se žižak kojeg moraš prskat :!:
kaj te još zanima :?: ja godinama sijem grašak i bez toga ja ne bih mogao, super je kvalitete :!: