• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
alen28 kaže:
Kad djeca imaju novaca i kramari trže!
Vidiš ti modernog seljaka! Drži se ti svojih očiju! Ak ti se haker uvali u video nadzor krave če se telit svakih pet minuta! hahahahaha

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a da ja tabe probudim u pol tri u noći pa se prošeći u gačama do štale da vidiš el se gondola teli :mrgreen: :mrgreen: :?: :!:
ozbiljno druga štala mi je podosta metara od kuče i ne da mi se hodat po noči i dizat svaki čas , a niti ništa ne čujem od tamo el se šta događa.
el si ti odlučio el češ sijat grašak najesen :?:

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Imam pitanje u vezi stočnog graška:

Namjeravam ga koristit u obliku mljevenog zrna,za smjesu koju pravim janjcima,jer je sojina sačma preskupa..
E sad me zanima da li ga moram sijat u smjesi sa nekom žitaricom ili može i sam grašak? Mislim,hoće li se poleći ako ga nema šta držati?I u kojim rokovima se sije u proljeće?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
abrkili kaže:
Imam pitanje u vezi stočnog graška:

Namjeravam ga koristit u obliku mljevenog zrna,za smjesu koju pravim janjcima,jer je sojina sačma preskupa..
E sad me zanima da li ga moram sijat u smjesi sa nekom žitaricom ili može i sam grašak? Mislim,hoće li se poleći ako ga nema šta držati?I u kojim rokovima se sije u proljeće?

e i ti znaš ga pitat , da si se javio ranije dao bi ti sjeme :!: :!:
jari grašak zrnaš sije se sad u ovo vrijeme, sam i neče poleči jer se drži viticama jedan za drugog, sije se 100 kg na ral.
neče ti poleči , ja svake godine sijem za sjeme koje dalje koristim kao sjemensku robu il za mljet

Ä‘uka

Član
Tu od
2 Sij 2008
Poruka
94
bogec kaže:
obavljeno danas , 5 rali jari grašak i jara zob, metnuta 15ica po rali 200 kg
još moram grašak za sjeme posijat , a to če bit valjd u petak jer u četvrtak idem po bakterije za bakterizaciju sjemena.
gdje si kupio bakterije ja sam namjeravao sutra po njih

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
đuka kaže:
bogec kaže:
obavljeno danas , 5 rali jari grašak i jara zob, metnuta 15ica po rali 200 kg
još moram grašak za sjeme posijat , a to če bit valjd u petak jer u četvrtak idem po bakterije za bakterizaciju sjemena.
gdje si kupio bakterije ja sam namjeravao sutra po njih

to se proizvodi po naruđbi, jer se najprije treba proizvesti kultura bakterije, i tek onda se more kupit, ja sam naručio prošli tjedan i tek u četvrtak budu spremne.
inače dođu za 100 kg sjemena manje od 100 kn, a imaš koristi i te kakve , same si stvaraju dušik pa ti ne treba KAN , i ostavljaju u tlu drugoj kulturi koja če doč isto dušik., cjena je logična da se jako isplati :D :D

Ä‘uka

Član
Tu od
2 Sij 2008
Poruka
94
bogec kaže:
to se proizvodi po naruđbi, jer se najprije treba proizvesti kultura bakterije, i tek onda se more kupit, ja sam naručio prošli tjedan i tek u četvrtak budu spremne.
a tako znači a gdje si ih naručio

M

mladen

Guest
jedno pitanje posto nemam pojma o tom grasku jel za vrsidbu istog treba neki posebni kombajn il moze ovaj univerzalni :p

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
može obični žitni kombajn samo treba min.broj okretaja bubnja,raspustiti bubanj i kositi nisko ,nisko i svejedno ti kosa presiječe hrpu mahuna pa se sve lijepo raspe po zemlji a vidi se iz aviona.Koliko god puta sam kombajnirao to je bilo grebanje po zemlji ne vidiš kombajn dok kipaš.Nešto malo bolje od grahorice.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
đuka kaže:
bogec kaže:
a tako znači a gdje si ih naručio

ma ajde kad si moje bilogore list, na agronomiji zavod za mikrobiologiju, dr.sc (doktor znanosti) Sulejman Ređepović, njega traži i s njim se dogovori.
to ti je u obliku treseta u kojem žive bakterije roda RHIZOBIUM koje onda izmješaš sa sjemenom , kad biljka počme rast ona ispušta specifične tvari koje privlače bakterije, one napadnu grašak, grašak se bori protiv toga ali u pravilu bakterije pobjeđuju i tako počme simbioza, gdje bakterije asimiliraju dušik iz zraka i daju ga biljci , a grašak njima druge tvari.
na korjenu se stvore kvržice koje kad ih pretrgnete su crvene il naranđaste boje , to je znak da su bakterije aktivne.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
jd4755 kaže:
može obični žitni kombajn samo treba min.broj okretaja bubnja,raspustiti bubanj i kositi nisko ,nisko i svejedno ti kosa presiječe hrpu mahuna pa se sve lijepo raspe po zemlji a vidi se iz aviona.Koliko god puta sam kombajnirao to je bilo grebanje po zemlji ne vidiš kombajn dok kipaš.Nešto malo bolje od grahorice.

očito ne radiš kak treba :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
ja imam godinama grašak i to kao sjemenska roba , čist kao suza, na zemlji nema ni za mrava da se najede :!:
ne poštujete zakonitosti kod sjetve i gnojidbe, GRAŠAK IMA VIŠLJE MAHUNE NEGO SOJA, i zato se treba lakše kombajnirat. :!:
obični kombajn class dominator i bez brige se kombajnira, ništa ne struže po zemlji.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
mladen kaže:
to sa bakterijam isto kao i kod soje

da sve je to na sličnom principu, jer bakterije moraju negdje živjet sve dok ne dođu u tlo na parceli.

M

mladen

Guest
demi recite za koju stoku je dobar i kolko moze rodit po hektaru i kad se vrse

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
mladen kaže:
demi recite za koju stoku je dobar i kolko moze rodit po hektaru i kad se vrse

ja ga koristim za krave ali u maloj količini jer imam prejako mlijeko u svim pogledima.
dio prodajem dalje kao sjemensku robu za daljnje sijanje.
baka daje i svinjama jer imam graška što je pokombajnirano sa zobi skupa.
daje ti oko 2,5 tone po ha al zavisi kako kad, gdje ........
kombajnira se iza pšenice a prije zobi ili u isto vrijeme kad i zob, znači početak srpnja.

S

sapat

Guest
jd4755 kaže:
ne kombajniram svoj grašak već uslužno
i mi ga kombajniramo uslužno, ali samo onima kojima baš moramo odraditi tu uslugu... ima i ljepših poslova od kombajniranja graška

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
sapat kaže:
jd4755 kaže:
ne kombajniram svoj grašak već uslužno
i mi ga kombajniramo uslužno, ali samo onima kojima baš moramo odraditi tu uslugu... ima i ljepših poslova od kombajniranja graška

da obuhvatim dva posta odjednom, onda ti ljudi kojima kombajnirate nemaju pojma o grašku zato se mučite na polju s kombajnom.
trebate ih malo u red dovest da siju kak treba pa če vama bit milina za kombajnirat.
ko što sam rekao grašak se lako kombajnira i nikad nije bilo ni približno teško niti je bilo bilo kakvih problema.
pa ja kombajniram i grašak i zob a oni su dvije različite kulture pa ni s tim nemam problema.
bute vi njih sredili i njihov GRAŠKOGRAD.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Kako se kreću optimalni rokovi? Jel kasno za kombinaciju sa zobi? Dali je bakterizacija neophodna?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Dominik kaže:
Kako se kreću optimalni rokovi? Jel kasno za kombinaciju sa zobi? Dali je bakterizacija neophodna?

sad je optimalno vrijeme , nisi zakasnio, posij sad.
nije naophodna bakterizacija, ja ju radim samo na parcelama gdje imam grašak za sjemensku proizvodnju jer onda ne ovisim o kiši a tražim vrhunsku robu koju mogu prodat po dučanskoj cjeni.
a bakterizacija ti donese oko 200 kg dušika pa izračunaj kolko je to kana i novaca a bakterije su ti to dale za 100 kn.

agrarac, na tvoju žalost jučer je otišlo zadnje oko 600 kg, došao čovjek i rekao trpaj u kola, ne zanima me cjena :shock:
ja sav zbunjen kaj sad kolko da tražim, ja tražio 2,5 kn + pdv , kad ono :shock: čovjek mi dao 4kn ( neki su nudili po 10 kn sam da ga dobiju al nisam dao jer su mi konkurencija za zemlju i ne ponašaju se fer susjedski) i rekao da rezervira več sad za nagodinu :shock: :D i ljulj sav što ču prodavat.
inače čovjek ima 100 holštajna i drma mljeko da to čudo.
ove godine ču kombajnirat ozimi i jari grašak tak ak je ko zainteresiran da zna, vama ču dat kud i kamo jeftinije jer smo si svoji :D
ja sam posijao do sad 10 rali graška i još čekam bakterije pa ču još sijat.

Najnoviji postovi

Na vrh