Posto sam jesenas sjeme graska masno platio razmisljam da ostavim 0,5ha da sazori tako bih imao 'svoje' sjeme za sledecu jesen.Sta mislite koliko je to pametno napraviti?
Planiram za probu posijati mješavinu stočnog graška i ječma pa me zanima koji omjer staviti. Površina je 1 jutro. Imam 50 kg sjemenskog graška. Sijem sa OLT žitnom sijačicom. Kolko da stavim ječma na tu površinu i dali je dosta 50 kg graška?
Po mester bogecovoj recepturi ti ide 100kgraska i 100kg /ha neke od zitarica....u ovom slucaju dobijas vise mase a manji kvalitet...
Po preporuci instituta ide120-150kg graska i 30-40kg /ha jecma ili....
120-150kg graskai 60-80kg zobi....
Ova opcija sa zobi ti je puno bolja,jer jecam ima osje pa je malo problematicno,a i zob puno bolje jedu....
Grasak se sije na 7-8cm tako da moras pazit ako sijes sijacicom da bude dovoljno duboko.
Sije se odvojeno,prvo grasak pa zitarica....
Pošto vidim da se radi o čovjeku koji radi u znanosti molio bih savjet koji je međuredni razmak za sjetvu jarog graška.Pa sigurno je da mozes sijati i svoje sjeme.
Ako se grasak sije za zelenu masu, za silazu ili sjenazu, onda ide vise graska zbog kvalitete. Ako pak je smisao proizvodnje zrno onda se ide s cca 80 - 90 biljaka po m2 graska i ne previse nosaca. Mislim da sam negdje citao da vani ljudi siju gotovo zanemarive kolicine zitarica kao nosaca u takvim smjesama gdje je svrha proizvodnja zrna....
Sad kod jarih kultivara graska ne treba nosac, one se siju samostalno...
Pošto vidim da se radi o čovjeku koji radi u znanosti molio bih savjet koji je međuredni razmak za sjetvu jarog graška.
Samo da pitam, mene jedan čovjek kaže da mi je za zelenu gnojidbu dovoljno za hektar 20-25kg grahorice pomiješane sa nekim nosačem. Jel to ipak premalo grahorice ili ima različitih sorti pa je ovo sjeme možda sitno?