• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SOJA sjetva-žetva 2010.-2011.-2012.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
evo da soja dobije svoju ovogodisnju temu.

Sjeme je spremno, spricivo je spremno.. Sorta korana je u pitanju. Stavio sam u posudice da vidim klijavost ali nemam jos rezultate.
Krecemo poslije uskrsa, cim vrijeme dozvoli. Ovaj put bez biofixina na nekih cca 12ha.

Cisto radi usporedbe, lani smo poceli sijati 9.4.

koliko kosta sjeme za 1 jutro, kakova je gnojidba kod soje
 

goldcup

Novi član
Tu od
25 Tra 2010
Poruka
15
koliko kosta sjeme za 1 jutro, kakova je gnojidba kod soje

sjeme ti košta od 625 pa do 750 kn za 100kg, kako gdje nađeš, a za jedno jutro ti treba oko 75kg sjemena, i to zavisi od sorte soje, a gnojidba ti zavisi od plodnosti tvoje zemlje, može i bez gnojiva a možeš i baciti 100 do 200 kg 7-20-30 ili 15-15-15, ako ti nije bila soja dugo na toj zemlji preporuča se cjepljenje sa bakterijama
 

darebn

Član
Tu od
19 Tra 2011
Poruka
147
Ev mi smo spremili zemlju cekamo da za jedno pola sata dodje covjek da sije... sijemo otprilike 1.5 ha . E sad imam pitanje za vas starije forumase da li se smije sijati ona modifikovana soja, da li je ona stetna ako se daje stoki ? :?
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
krenulo je :gitarist:











logistika :)



posijano je blizu 9kj u 7 parcela. kao sto sam gore napisao, korana je u pitanju.
zbog slabije klijavosti idemo sa nekih 145kg/ha.
mislim da je priprema idealna. jako lijepo se napravilo a nije opet presitno. vlage ima za sada dovoljno..
nastavak sutra, ako vrijeme dozvoli.

i malo skretanje s teme, slike su slikane napamet. 3. put mi je pukao displej na mobitelu. pukao je negdje tijekom bacanja umjetnog na prvom polju.. :mad:
 
B

Bobo

Guest
Dobro to vama ide, samo...

Jos kukuruze nisam posijao, ne znam cemu zurba... Lane sam prvi u kraju posijao soju, jer mi je bilo dosadno, pa sam starog posjeo na jedan traktor i ja na drugi i posijali soju 10.04. Vidio nas kolega iz susjednog sela, pa je i ona sijao sutradan tj 11.4. Sve bi bilo ok da se 4. ili 5. dan nije uhvatio mrazcina da ti pamet stane. zemlja bila idealna za pripremu vlage taman, ma sve milina. poslije tog mraza smo 10 dana ko manijaci i mi i susjedi ceprkali po njivama da vidimo jel soja klija ili ne... zivciranje na kubik...

Lijepo su mi govorili da pricekam, ali NE, ja idem i kostalo me zivaca samo tako... Bolje mir pa malo kasnije sijati, nego zuriti. Lanjske godine svi koji su sijali poslije nas, tocnije poslije tog mraza, svacija doja je prije zatvorila redove nego nasa, svi sijemo zitnim sijacicama u svaki 2. red, tj 25cm razmaka izmedju redova, ali je nasa kasnila 5-6 dana za drugim sojama. Jos jednom napominjem da su uvjeti i priprema bili idealni za sjetvu, kao i temperatura, samo eto, taj mraz pomrsio planove.


U soju krecem tamo iduci tjedan, ne vrijedi mi prije nista mrdati, pogotovo kako sad pada neka kisica, pa ce sjetvospremac odraditi bolji posao.
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
pratim prognozu na 3 stranice, samo je za sutra ili prekosutra ujutro 1stupanj. dalje su toplija jutra i dani.
jutros je u vrtu zemlja na nekih 5-7cm dubine bila 12stupnjeva. ne vidim neki poseban razlog za cekanje. osim ako kisa ne bude padala. a treba je, pa samo neka pada..
 
B

Bobo

Guest
Poslije sjetve OBAVEZNO dual gold i neko sredstvo protiv uskolisnih trava cim soju posijes.

Ako sijes zitnom sijacicom (znaci ne kultiviras soju) onda LAGUNA u split aplikaciji uz koristenje nekog okvasivaca. Ako imas zelja, onda u prvoj aplikaciji lagune dodaj i harmony u prskalicu i soja cista 100%

Ako kultiviras, onda moze laguna i od jednom, ali split se pokazalo puno bolje i soju mi ocisti da nema ni travke.
 

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
poslije sjetve obavezno dual gold i neko sredstvo protiv uskolisnih trava cim soju posijes.

Ako sijes zitnom sijacicom (znaci ne kultiviras soju) onda laguna u split aplikaciji uz koristenje nekog okvasivaca. Ako imas zelja, onda u prvoj aplikaciji lagune dodaj i harmony u prskalicu i soja cista 100%

ako kultiviras, onda moze laguna i od jednom, ali split se pokazalo puno bolje i soju mi ocisti da nema ni travke.

sta znači split aplikacija
sijat cu žitnom sijačicom, kada ta laguna ide poslije nicanja?
Koje sredstvo za uskolisne sa dualom
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
kod mene je posijano 18kj i pospricano. isli smo sa frontier x2 + clon + senat wg

split aplikacija ti je spricanje na 2 puta sa pola doze. nejdes odmah sa cijelom dozom nego ju podijelis na 2 spricanja. pise sve u uputama koje dobijes sa lagunom. sa njom se ide u 1. - 4. trolistke na soji..
 

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Ebem ti inžinjera nikad nisam cuo zato, a to se ide tako isti dan ili? Ustvari reko si da pise, kad je bolje kod 1 ili 4 troliske
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
http://pinova.hr/hr_HR/katalog-proi...u-bilja/herbicidi/sistemicni-herbicidi/laguna

Doza primjene je 80-100 g/ha uz dodatak okvašivača TREND 90. Tretiranje treba obaviti kada soja razvije 1 do 4 troliske, a korovi su u stadiju kotiledona do najviše 6 listova.

U praksi se najboljom pokazala herbicidna kombinacija LAGUNA u dozi 100 g/ha i HARMONY 75 DF u dozi 8 g/ha uz dodatak okvašivača TREND 90 u koncentraciji 0,1-0,2%. Preporučujemo split aplikaciju, i to na način da se u prvom tretmanu primjeni samo polovična doza herbicida LAGUNA (50 g/ha) uz okvašivač, a u drugom tretmanu nakon tjedan dana, druga polovična doza herbicida LAGUNA (50 g/ha) i HARMONY 75 DF 8 g/ha uz dodatak okvašivača TREND 90. Ako korovi prerastu preporučenu fazu uzrasta, predložene doze herbicida treba povećati do 20%. Prvi tretman moguće je obaviti, uz uvjet da je ponikla većina korova, i kada je soja u fazi kotiledona.
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
jok. zaustavi nesto ali..
lani smo jednu parcelu 4 puta spricali. prije nicanja, pola lagune, opet pola pa jos jednom jacu dozu. ali to smo prvu godinu uzeli u najam zemlju a prije toga se nije radila neko vrijeme..
ako nema korova nemoras ti 3 puta spricat. sve ces vidjet kad krene rast..
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
jako lijepa kombinacija :D
koliko si kg sijao na kj ili ha?

kako se 110ka nosi sa tom kombinacijom? vidim falilo je utega. moze li bez njih nositi to? i koliko brzo sijes?
 

dmatkovic96

Član
Tu od
7 Sij 2009
Poruka
164
Sijao sam 85 kg po rali, onda sam na zadnjem komadu od 2 rali malo povečao jer sam vidio da če mi preteči sjemena, pa čemo baš vidjet razliku.
Ma nosi se dobro,ide i bez ovih utega ali moraš malo pazit kak krečeš i tak, ali sa još ovih 250kg utega je lakše radit,pogotovo kad je puna sijačica sjemena. Na 2. slici je dignuta gore ali obično je samo malo podignem pri okretanju
A brzina je negdje tak oko 7-7.5km/h
 

darebn

Član
Tu od
19 Tra 2011
Poruka
147
Evo danas presijali soju koja je posijana 10.4 .. U potpunosti je istrula od ovih kisa... Ajmo Jovo na novo :(
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Ako još netko treba presijavati ostalo mi sjemenske soje sorta zlata cca 800kg,to je malo ranija soja i sad je idealan termin za sjetvu.
 

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
sijao sam 85 kg po rali, onda sam na zadnjem komadu od 2 rali malo povečao jer sam vidio da če mi preteči sjemena, pa čemo baš vidjet razliku.
Ma nosi se dobro,ide i bez ovih utega ali moraš malo pazit kak krečeš i tak, ali sa još ovih 250kg utega je lakše radit,pogotovo kad je puna sijačica sjemena. Na 2. Slici je dignuta gore ali obično je samo malo podignem pri okretanju
a brzina je negdje tak oko 7-7.5km/h

scim vi spricate
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh