vlč.puknuti
Iskusan lik
- Tu od
- 14 Svi 2008
- Poruka
- 23,636
A kako bi to globalno ujecalo na postoječe elektrane , sustav pa i domaču elektroprivredu ?
Nikako, ne može se toga nabacat koliko hoćeš, postoje ograničenja koliko mreža može podnijeti. Isto kao i vjetroelektrane. Budućnost je u hidroelekrtanama, bioplinskim postrojenjima, kogeneracijama i termoelektranama na bio-masu, ovo će biti samo dodatni izvor još dugo vremena, dok se ne unaprijedi do nekog ozbiljnog nivoa.
cijena takvog kilowata je 5 kuna , kome se to može isplatiti
Da se mene pita, potical bi samo FN panele isključivo na krovovima kuća, isključivo vlasnicima istih, tak da svi dobiju priliku, a ne da par velikih bere vrhnje unajmljivanjem krovova od sirotinje.
http://www.tportal.hr/biznis/gospod...se-instalirati-solarnu-elektranu-na-kucu.htmlOd kud ti taj izračun?
Još vam nije jasno, tako paše Marku i Janku, pa zato i imaju takvu elektranu na krovu .
Vršna potrošnja je u večernjim satima, kad nema ni vjetra ni sunca.
Kome prodat struju u 12 sati? Jedino ako eskime uvjerite da je tea time u to vrijeme spas za sobove.
Ne vjeruj. Najviše štede pregorene žarulje, čak i više od toga.Kad smo več oko struje i potrošnje.... možda bolje da velim. računa za struju !?
Na stranici našeg Poljoprivrednog foruma se reklamira revolucionaran proizvod koji ( navodno ) smanjuje račun za struju gotovo upola !???!
Da li ga netko od forumaša koristi, ili zna za nekoga tko ga koristi pa može potvrditi tezu !!?
Ja sam kupil onaj aparat " koji tjera mrave, miševe, žohare i inu gamad " .... Ne vrijedi to pišljiva boba !! Bacio sam novce u prazno ...
Zato se prava istina o takvim stvarima i napravama najbolje sazna od krajnih potrošača ...
Problem je u tome kaj izmjenična struja nije uskladištiva, već je treba uvijek proizvoditi samo onoliko koliko je njezina potrošnja. Nemre se gledati sa stanovišta pojedinca, već samo sa stanovišta EE sustava. HEP je nekad imal proizvodnju, prijenos i distribuciju u svojoj nadležnosti. Politika je (krivo, po običaju) odlučila da proizvodnja može biti i privatna, mimo njihove kontrole. Nije problem možda vlasništvo, već interesi. Alternativci proizvode kad treba i netreba, obično više kad (nitko) netreba, a HEP nemože upravljati njihovom proizvodnjom, mora gasiti svoje pogone, a to im poskupljuje proizvedeni kW, te mora plaćati tzv. energiju uravnoteženja.
Ako se postojećem sustavu proizvodnje-potrošnje-mreže doda više proizvodnih kapaciteta iz alternativnih izvora, treba povećati i konvencionalne proizvodne kapacitete ili pak uvoziti energiju za vršnu potrošnju, kad alternativni zakažu (periodi bez vjetra, snijeg na FN panelima, nedostatak bioplina itd...). To stvara dodatne troškove, jer je vršna energija vrlo skupa, zato i cijena struje raste kak se priključuju obnovljivi izvori (iako bi za očekivati bilo logično da cijena pada).
Bioplinska postojenja su relativno male snage, a zahtjevaju velike farme. To si mogu priuštiti samo Tahi-ji u ovoj zemlji. Proizvodnja silaže za proizvodnju bio plina ima negativnu bilancu: koliko samo nafte izgori dok se proizvede i transportira, a da o zagađenju prirode pesticidima i ne govorimo. ALI, svi u tom lancu zarađuju, pa se zato to gura, jedino krajnji korisnici plaćaju svu cijenu.
Elektrane na biomasu su promašaj. MCMarko je rekel zakaj. Toliko šume koliko izgori s 40% iskoristivosti, je grijeh sjeći.
Da se mene pita, potical bi samo FN panele isključivo na krovovima kuća, isključivo vlasnicima istih, tak da svi dobiju priliku, a ne da par velikih bere vrhnje unajmljivanjem krovova od sirotinje.
Sad ću malo glumiti puknutog - Islanđana je samo 320000Ali zato triba uvest 10 milijuna Islandjana, u rh, da idiotizam i kriminal ostanu u manjini..