Re: Punjenje trakcijskih akumulatora 6v 200ah
Dok ovo čitam, ja o tome ovako razmišljam i to ovako analiziram; pišeš:
1. Da su ti paneli svaki od po 24 V, imaš ih 6 komada
(dobro je - paran broj).
2. Da ti je regulator 12/24/48V 60A
3. Akumulatori 4*260Ah 12V
(opet dobro, jer opet imaš paran broj)
4. Pretvarač 48V 1500/4500W 70A .
Odmah mi pada na pamet nekakva moja logika i matematika:
Ad/1. Spojiš panele po dva i dva komada u seriju i dobiješ 3 grupe panela sa naponom od 48 V. Te 3 novo stvorene grupe spojiš u paralelu i imaš jaki izvor 48 V.
Ad/2. Regulator si postaviš na radno područje od 48 V.
Ad/3. Akumulatore od 12 V, imaš ih 4 komada, spojiš u seriju i raspolažeš sa "kantom za struju" nazivnog napona 48 V i zapremine od 260 litara, šalim se Ah.
Ad/4. Pretvarač ima na raspolaganju taman naponski usklađeni izvor napajanja sa 48 V.
(Drugi je par cipela kako dugo ga tvoji akumulatori mogu hraniti sa punom količinom struje, napisanih 70 A je vrlo respektabilna brojka.)
Toliko koliko se ja malo razumijem u teoriju, to bi moralo funkcionirati. Ne ulazim u tehničke karakteristike i mogućnosti tvojeg regulatora, jer mi je potpuno nepoznat. Napisao sam ti samo svoje teoretsko razmišljanje o tvojem problemu.
Na temelju ovakvog teoretskog pristupa i modela izvedbenog rješenja ja ne vidim razlog spuštanja napona na 12 V, zašto, čemu, od kuda ti takva ideja?
Pišeš da su ti akumulatori riknuli za godinu i pol, e pa bome nisu smjeli, da li njima s punjenjem pada struja i da li ih regulator dok se napune isključi ili ne, da oni ne ostanu kipjeti i pregrijavati se, neki je vrag još tu sumnjiv? Ili da ih nisi suviše iscrpljivao, prejakim pražnjenjem?
Eto toliko malo od mene, nadam se da si me razumio u potpunosti.
P. S.
Hvala kolegi forumašu
ZJ što se uključio
, iako vidim da je dao "dosta diplomatski odgovor", tko zna možda nam se on polako priprema za nekakvog budućeg ministra poljoprivrede, pa sad samo malo trenira diplomatske odgovore. (Moram se malo našaliti. Ja jako dobro znam da je kolega
ZJ izvanredan stručnjak i da struju ima u malome prstu, pa taman da ga usred noći pijanog probudimo u krevetu, jedino mi je sada malo previše oprezan
)