• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

solarna energija

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Evo vec duze vreme razmisljam o solarnim panelima,kam stom strujom po danu a trebas vnocu.Velidu zabadav znanje ak nemas ideju,ovo prvo bas i nemam(makar je v tikvi dost mesta)no moja ideja(da mi ju slucajno ne maznete)da po danu stom viska strujom prek e.motora i prijenosa dizem jen npr.3t tezak betonski blok a po nocu ga pustim nek slobodnim padom tira generator kaj veliste jel vudreni dobil blizanca.:icon_pai:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
A kompresor pumpa i pumpa, a vrijeme prolazi....jelda kWh
Sa druge strane elektrolizom se dobija cisti vodik i cisti kisik, i to nema veze sa zrakom za ronjenje. Prouci lindeov postupak dobivanja komercijalnog kisika. Sve se provodi po nacelima termodinamike i visestupanjskog pothladjivanja.
Negdi sam vidija zgradu tako konstruiranu, s spremnicima za vodik i kisik..Samodostatnu..Sa 2 elektrode od platine i solarima spojenima na njih..Nesićam se kako su pumpali plinove, ali nebi to smila bit tolika zaye_ancija..Mislim da je čak u Hrvatskoj negdi napravljena..
Nemoraš baš svaku stvar doslovno shvatit, nemogu baš u svakom objašnjenju baš najdetaljniji bit..Udavija bi ostale..:icon_weed:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Evo vec duze vreme razmisljam o solarnim panelima,kam stom strujom po danu a trebas vnocu.Velidu zabadav znanje ak nemas ideju,ovo prvo bas i nemam(makar je v tikvi dost mesta)no moja ideja(da mi ju slucajno ne maznete)da po danu stom viska strujom prek e.motora i prijenosa dizem jen npr.3t tezak betonski blok a po nocu ga pustim nek slobodnim padom tira generator kaj veliste jel vudreni dobil blizanca.:icon_pai:

Ima sam iste ideje..Vjetroelektranu sa "jedrom" od pustih kvadrata na osovini s mrvu težim utegom ispod, i i zupčanikom za zatezanje na osovini..I goleme utege na drugoj osovini..Izmedju njih getriba upravljana kompjuterom i senzorima..:drink:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Bolje Norvežanku, veći je izbor. A šta ta đubrad, ti Norvežani, šta oni rade, pa to je strašno. Pričam s prijateljem nedavno, završava elektrotehniku i pitam ga di će radit. Kaže majstor da su zaključili kako im se zbog globalnog zatopljenja povećava potencijal hidroelektrana i sad im treba masa ekipa koja će tražiti solucije za korištenje toga. A jesu glupi, umjesto da razvijaju turizam, oni buše naftu. I opet imaju turizam, ali ne žive od njega. I poljoprivredu imaju. Baš mi ih je žao.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Meni padoše napamet baš Islandjani..Otkantali banke..Nemaju ništa a žive bolje od nas koji imamo sve...

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Re: Punjenje trakcijskih akumulatora 6v 200ah

Kolega Plus vidim da se nešto kužite u struju pa imam pitanjce. Radi se o solarnim panelima, imam panele od 24V, zanima me da li može običan regulator napajanja ( ne mppt) spustit napon sa 24V panela na 12V akumulatora? Paneli imaju oko 6A svaki, navodno se kod spuštanja napona povećava struja, regulator je 60A. Ima 6 panela ali bi i 4 bila dosta.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,035

Nešto se malo možda i kužim u struju, da moguće je :icon_wink:
O tim regulatorima za solarne panele, siguran sam da zna puno više od mene kolega ZJ, pa njega lijepo molim neka se on uključi u raspravu i da "prave" odgovore.
No ukoliko on bude zločest ili neraspoložen, onda budemo to riješili aktivacijom "đokera zovi" :icon_wink:, "imam jednog koji proizvodi vlastitu struju" i drugog koji je "definitivno lumen u tom dijelu struke", time ne mislim omalovažiti kolegu ZJ, pa njega zato ponovo kao PRVOGA U NIZU molim da se aktivira :icon_wink:

Za sada lijepi pozdrav

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,716

Kolega Plus, slobodno pitajte onoga ko ima svoju struju, da i ja nekaj naučim.

Logika mi govori da se ovdje gubi 50% energije.
S druge strane, ne treba previše spuštati napon panela jer mu pada snaga i efikasnost.

Posljednje uređivanje:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961

Koliko sam uspio po netu pohvatat gubim 30-40% energije, to mi nije problem jer se sada sustav napuni prije podneva.
Problem je sljedeći, imam 6*240W 24V panele, regulator 12/24/48V 60A, 4*260Ah 12V( olovo-kiselina), pretvarač 48V 1500/4500W 70A.
Uzimao sustav uz poticaje i rekao da mi ne štede na par tisuća kuna. Složili mi sustav sa akumulatorima na kiselinu, to će tako kao durat 3-5 godina. Aku riknuli za godinu i pol.
Za te sustave su jedino rješenje OPzS i OPzV članci po 2V, sa nekoliko tisuća ciklusa pražnjenja do 50%.
Uzeo sam sustav u Solar shopu, nisam znao da je to Hvaljen budi... Tuta blue... i imaju još valjda 5 naziva. Muljatori koji prodaju smeće.
Kada sam ih zvao da li mogu ostavit svoj regulator da spusti napon sa 24 na 12V rekao mi je lik da ne može, da bi bila prejaka struja pa neka kupim Sole "njemački" gel akumulator, 12V i sa 40% pražnjenja preko 2000 ciklusa. Pa to nemaju najbolje marke, imaju do 700 ciklusa a kamoli Sole kinez.
Trebam nove akumulator, htio bih OPz. ali je preskup sport uzimat 24 komada pa trebam sustav na 12V. Ako zamijenim panele, regulator i pretvarač opet skupo...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,035

Dok ovo čitam, ja o tome ovako razmišljam i to ovako analiziram; pišeš:
1. Da su ti paneli svaki od po 24 V, imaš ih 6 komada (dobro je - paran broj).
2. Da ti je regulator 12/24/48V 60A
3. Akumulatori 4*260Ah 12V (opet dobro, jer opet imaš paran broj)
4. Pretvarač 48V 1500/4500W 70A .

Odmah mi pada na pamet nekakva moja logika i matematika:
Ad/1. Spojiš panele po dva i dva komada u seriju i dobiješ 3 grupe panela sa naponom od 48 V. Te 3 novo stvorene grupe spojiš u paralelu i imaš jaki izvor 48 V.
Ad/2. Regulator si postaviš na radno područje od 48 V.
Ad/3. Akumulatore od 12 V, imaš ih 4 komada, spojiš u seriju i raspolažeš sa "kantom za struju" nazivnog napona 48 V i zapremine od 260 litara, šalim se Ah.
Ad/4. Pretvarač ima na raspolaganju taman naponski usklađeni izvor napajanja sa 48 V. (Drugi je par cipela kako dugo ga tvoji akumulatori mogu hraniti sa punom količinom struje, napisanih 70 A je vrlo respektabilna brojka.)

Toliko koliko se ja malo razumijem u teoriju, to bi moralo funkcionirati. Ne ulazim u tehničke karakteristike i mogućnosti tvojeg regulatora, jer mi je potpuno nepoznat. Napisao sam ti samo svoje teoretsko razmišljanje o tvojem problemu.

Na temelju ovakvog teoretskog pristupa i modela izvedbenog rješenja ja ne vidim razlog spuštanja napona na 12 V, zašto, čemu, od kuda ti takva ideja?

Pišeš da su ti akumulatori riknuli za godinu i pol, e pa bome nisu smjeli, da li njima s punjenjem pada struja i da li ih regulator dok se napune isključi ili ne, da oni ne ostanu kipjeti i pregrijavati se, neki je vrag još tu sumnjiv? Ili da ih nisi suviše iscrpljivao, prejakim pražnjenjem?

Eto toliko malo od mene, nadam se da si me razumio u potpunosti.

P. S.
Hvala kolegi forumašu ZJ što se uključio :), iako vidim da je dao "dosta diplomatski odgovor", tko zna možda nam se on polako priprema za nekakvog budućeg ministra poljoprivrede, pa sad samo malo trenira diplomatske odgovore. (Moram se malo našaliti. Ja jako dobro znam da je kolega ZJ izvanredan stručnjak i da struju ima u malome prstu, pa taman da ga usred noći pijanog probudimo u krevetu, jedino mi je sada malo previše oprezan :) )

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961

Moj sustav i radi na 48V ali je to više neisplativo. Da bi radio na 48V moram kupit 4 gel akumulatora od 250-300Ah svaki. Pražnjenjem do 50% imam sa njima kakvih 600 ciklusa. Cijena takva 4 akumulatora je cca 12000 kn i u skoro svim dućanima u HR, jer su sve franšize od "Hvaljen budi", dobiješ od 1-2 g. garancije. Kada bi složio sustav 12V, kupim 6 akumulatora po 2V i 200Ah i imam sa 50% pražnjenja oko 2000 ciklusa i preko 12.g. garancije pod uvjetom da je okruženje 20 stupnjeva. Ta varijanta bi me koštala oko 7000kn.

Regulator je ovaj, 6048 :
http://www.epsolarpv.com/en/index.php/Product/pro_content/id/252/am_id/136

Pišeš da su ti akumulatori riknuli za godinu i pol, e pa bome nisu smjeli, da li njima s punjenjem pada struja i da li ih regulator dok se napune isključi ili ne, da oni ne ostanu kipjeti i pregrijavati se, neki je vrag još tu sumnjiv? Ili da ih nisi suviše iscrpljivao, prejakim pražnjenjem?

Pretvarač se isključi kada dođe napon na 42V. Akumulatori su odradili kakvih 300-tinjak ciklusa, bili su i na temperaturi preko 30 stupnjeva i to je to, kiselina ne ide više.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,716

Da, a onda imaš i 4x manji kapacitet spremanja energije. Uz to i pretvarač bude mogel dati 4x manju snagu, jer je limitiran strujom.
Kolega. Plus ti je dal rješenje.
Nema skupih i jeftinih rješenja, već samo dobrih i loših.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961

Zašto imam 4 puta manji kapacitet spremanja energije, šta nije npr. 1000Ah isto jel bilo na 12 ili 48V? Zašto pretvarač daje manje, laički?
Potrošnja mi je 6 sati po noći, pumpa 550w, 6A. Pretvarač je 1500/4500W na 48V. Ako bi išao na 12V moram kupit drugi jer ne može radit na 12V kao regulator.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,716

Energija nisu Ah, već VAh, odnosno Wh.
Primjer: pretvarač na 40V daje 1kW, i pri tome vleče 25A. Ako mu ulazni napon smanjiš na 10V, za 1kW trebal bi vleči 100A.
Ventili i zaštite su podešeni na 25A, pa bi teoretski (kad bi mogel još 4x dići napon), mogel dati tek 25Ax10V, dakle najviše 250W.
Svi elektronički uređaji imaju ograničenje po struji.

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,035

Kolega Hele, uvijek je ekonomičnije raditi na višem naponu nego na nižem, manji su "svi" gubici, a gubici su direktan trošak. Ne kužim zašto tvrdiš da "je to više neisplativo" ?

To što ti moraš kupiti 4 nova (pa taman i GEL akumulatora) to je tvoja dobra volja, tvoj odabir, nitko te ne prisiljava ni na što.

Pišeš "malo na pamet", činjenica je da za ozbiljne olovne trakcijske akumulatore danas dobivaš garanciju minimalno 900 ciklusa, odakle ti sada brojka 600 ciklusa? Što budeš sada rekao na moju tvrdnju da Mežica trakcijski akumulatori idu dokazano 7 - 10 godina, a ne budeš puno fulao ako zamijeniš solarne s trakcijskima sposobnim za duboka pražnjenja?

Daj nam pokaži principijelnu ili još bolje izvedbenu shemu tog tvojeg sustava, te nam napiši malo više podataka kako se to kondicira i troši kroz razdoblje od dva tri mjeseca, da dobijemo nešto realniji uvid u tvoju cjelokupnu problematiku.

Na kraju krajeva daj proanaliziraj malo: zašto ne e-vozilima idu na sve više polazne napone, nekada smo se vozili sa 24 V, pa sa 48 V, pa sa 72 V, pa sa 80 V, a danas je normalna pojava sa 144 V, nije li to indikativno i dokaz da sam u pravu kada sam ti napisao da je bolje voziti tvoj sustav sa 48 V nego sa nižim naponima, ma što god ti mislio o cijeni nabave novih akumulatora. Evidentno je da prolaziš kroz jednu "skupu školu života i učiš na vlastitim pogreškama". Žao mi je i ja sam puno toga prošao. Život je gruba igra, a u struji vrijede jednostavni zakoni kao I=U/R itd. :)

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961

Da se za početak razumijemo, ja sam za struju totalni dibidus, pišem šta iskopam na netu i sa čime se mučim unatrag godinu dana.

Evo na linku primjer Victron Energy, AGM, gel i OPzV.

https://www.victronenergy.com/upload/documents/Datasheet-GEL-and-AGM-Batteries-EN.pdf

Zašto sam napisao da je neisplativo kupovat 48V, sa 12V ( 6x2) imam 3 puta više ciklusa za duplo manje novaca. Kako sada pišete očito ta priča ne drži vodu.

Imam 6*240W 24V panele spojene da daju 48V ( realno to ispadne dosta preko 50V), regulator 12/24/48V 60A, 4*260Ah Sole 12V ( olovo-kiselina), pretvarač Sole 48V 1500/4500W 70A.
Sustav je napravljen da bi po noći u trajanju od 6 sati pogonio dubinsku pumpu od 550W i 6A. Prvih godinu dana je sve klapalo kako se spada, druge godine baterije na pola sezone više nisu držale 5 sati. Prve godine se sustav koristio 6,7,8 i pola 9 mjeseca, dakle 100 dana, i neka bude druga godina 100 dana. Dobar dio ljeta su akumulatori bili na temperaturi od 40 stupnjeva. Akumuatori se nisu mogli prekomjerno praznit jer se pretvarač iskapča na 42V (10,5V).

Nije mi uopće bitno jel akumulator stacionarni ili trakcijski, bitno mi je da odradi što više ciklusa. Jel znaš možda kakve cijene TIB-a trakcijskih? Mislim da je sve to tu negdje ili?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,716

Napon na koji bi baterije trebale biti napunjene je do 57,6V (2,4V/članku). Ak su bile nedovoljno punjene, možda im se zato skratil životni vijek?

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961

Bio je uvijek napon oko 14,4V po akumulatoru dok nisu radili.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,035

One cijene takvih akumulatora s kojima ja raspolažem su sada dio prošlosti, a nema smisla da ti na pamet pišem neistinite brojke.

Napisao si da su ti akumulatori imali 14,4 V dok nisu radili, dakle u praznom hodu, dobro je znati kakav im je napon dok su opterećeni, te da li na svima postoji jednak pad napona ili to varira od članka do članka.

Teško je nagađati i precizno definirati zakaj su tvoji akumulatori sada toliko izgubili na kapacitetu i da li su svi podjednako. Definitivno im nije išla na ruku toliko visoka temperatura po ljeti, na 40 stupnjeva je njima vraški vruće.

Jednako tako teško je ovako virtualno znati kako se doista sve to kod tebe ponaša, da li se akumulatori pune na 2,4 V po članku ili ne, ili se prenapunjavaju ili možda suprotno nikada to ni ne dosegnu.

1. Daj akumulatore na testiranje u kvalitetan akumulatorski servis, to bude jedino rješenje za kvalitetnu defektažu uzroka problema.
2. Također traži najbližeg servisera da ti napravi testiranje elektronike s kojom raspolažeš, možda se razotkrije gdje je kakva manjkavost. (Mojeg je ranije spomenutog "koji proizvodi struju" par mjeseci srdila šetnja promjenjivosti napona, od modula, do modula, dok nakon mjesec ili dva promatranja i pažljive analize nije skužio da to po panelima zapravo svakoga dana putuje sjena velikog dimnjaka. Također je s dva tri regulatora imao par mjeseci povremene ispade, zbog neprecizne podešenosti naponskih karakteristika - a zbog dužine bakrenih kablova.) Je bakar je super vodič ali i on ima svoj specifični otpor i što je kabel duži javlja se veći pad napona. Današnja elektronika to raspoznaje i na dvije do tri decimale vrijednosti napona. Nije sve uvijek baš jednostavno, a najmanje jako robusno, neki su put zapleti filigranski.

Oko mene u zadnje vrijeme dosta ljudi polako montira na klijeti solarne panele.
Ja osobno nisam kod sebe u goricama instalirao solarni panel iako sam ga imao, jednog manjeg 12 V, od Končara. Poklonio sam ga nedalekom susjedu. Imao sam i desetak rabljenih solarnih akumulatora koje sam koristio za neka druga testiranja. Još uvijek imam 500 W simensov regulator, zapakiran u kutiji, koji je trebao postati UPS za centralno grijanje, pa ipak nije, radije sam kupio UPS od 1000 VA.
Ja još uvijek samo dva - tri puta na godinu koristim agregat na struju i gotovo. Gore kod nas u goricama postoji trofazna ulična mreža, ali koji bude vrag plaćao sve te paušale. Barem ne za sada, dok još imamo na brigi i budžetu studenta :)

Isprika, na dužini opet sam se raspisao, na široko.

Najnoviji postovi

Na vrh