Re:
Ratarko kaže:
zjockoo kaže:
UUUUUUUUU, koliko bala... :lol: ne bi li to bilo bolje napravit rolobale pa utovarivačem na prikolicu...? Tko god če ovo pokupit ručno bit če mu fešta...par dana... diplomirat če vile :lol:
Stvarno mi je žao što vam ne mogu pokazati koliko ta familija godišnje napravi tih mali kvadratnih bala , ovo što
quercus_robur kaže da napravi 4000 bala slame bi sigurno trebalo pomnožiti sa brojem 2 ili 3 da se dobije broj njihovih bala iako je i njegov podatak od 4000 bala impresivan .
Meni je isto čudno što se ljudi teško odluče za okrugle bale , znam da je lova u pitanju ali recimo bratič mi je za 3.000 € kupio 15 godina staru Deutz-Fahr prešu koja radi jako fine okrugle bale . Bilo je malo popravljanja oko nje ali napravilo se ... Još ako se stara preša za kvadratne bale proda ne treba tako puno nadoplate koliko se čini ili se varam , ne znam jer se ne bavim tim poslovima ali meni izgleda moguče .
Sve ima svoje za i protiv.
Godinama sam za potrebe farme radio male kockaste bale sa svojom welger ap 12.isto tako od 4000 do 5000 komada godisnje.Muka je to,pogotovo ako ih slazes u staromodne sjenike pa kad moras bacati preko pante bale od 15 kg taj dan ti vise nije do nicega.Ali na zimu je druga prica,jer ja sa kockastim balama sam za 25 minuta nahranim 350 ovaca.Ponavljam sam.
Prosle godine sam uzeo class rolant 44,špaga,rekli bi balirka za pocetnike.Naravno da sam na njivi bio neusporedivo brzi u vrijeme sezone ali na zimu je druga prica.Odmotaj,odstrani trulo ako nisi na vrijeme pokupio,odnesi dva dobra naviljka u jedne jasle,sve u svemu onih 25 minuta se pretvorilo u sat i 10 minuta i to bez odmora.
Takodjer je problem skladistenja takvih bala jer se najlonom ne preporucuje omatati,pa moras kupovati skupi cvrsti najlon i slagati piramidalno sto opet iziskuje nekakav vilicar ili utovarivac traktorski.
Sada radim kombinaciju jednog i drugog,pa kad je vani -10,hranim sa malim kockastim balama.
ps nije istina da kockaste bale ne smiju pokisnuti,samo ih dobro nabijte stavite na kant po 2 ili 3 u grupi i nikakav ima pljusak ne moze nista.