I
ivanm
Guest
Re: Spremanje trave
pitam jer sam čuo priču da pljesnivi kad ju stisne
pitam jer sam čuo priču da pljesnivi kad ju stisne
ivanm kaže:pitam jer sam čuo priču da pljesnivi kad ju stisne
nema ti druge nego daa napraviš kompostvla kaže:Sta uraditi sa propalim balama koje nisu za ishranu stoke.
Imam dosta bala sena koje su prokisle i plesnive, pa me interesuje sta vi radite sa njima. Da li se mogu baciti na djubriste i pomesati sa stajnjakom za dobijanje djubriva, a da to ne utice na kvalitet zemljista kasnije pri rasturanju, ili pomesati sa ostalim bilnjim ostacima pa napraviti kompost, ili jednostavno popaliti.
adviser kaže:nema ti druge nego daa napraviš kompostvla kaže:Sta uraditi sa propalim balama koje nisu za ishranu stoke.
Imam dosta bala sena koje su prokisle i plesnive, pa me interesuje sta vi radite sa njima. Da li se mogu baciti na djubriste i pomesati sa stajnjakom za dobijanje djubriva, a da to ne utice na kvalitet zemljista kasnije pri rasturanju, ili pomesati sa ostalim bilnjim ostacima pa napraviti kompost, ili jednostavno popaliti.imačeš barem za ruže na prozoru za godinu dana!!!
ali napravi račun koliko si potrošio za spremanje -košnja ,najmanje 4 šetnjetraktorom za prevrtanje,.... i baliranje ??? baš bi volio vidit tu računicu koji novac gubiš več sada , a gdje je novo sjeno !!!!!!!!
je Dino,ali ako to sijeno nije ostajalo na, ili u đubru, do te mjere da se sijemenke unište da neprave problem kao korov na parceli ili kulturi na koju smo izvezli .dino kaže:adviser kaže:nema ti druge nego daa napraviš kompostvla kaže:Sta uraditi sa propalim balama koje nisu za ishranu stoke.
Imam dosta bala sena koje su prokisle i plesnive, pa me interesuje sta vi radite sa njima. Da li se mogu baciti na djubriste i pomesati sa stajnjakom za dobijanje djubriva, a da to ne utice na kvalitet zemljista kasnije pri rasturanju, ili pomesati sa ostalim bilnjim ostacima pa napraviti kompost, ili jednostavno popaliti.imačeš barem za ruže na prozoru za godinu dana!!!
ali napravi račun koliko si potrošio za spremanje -košnja ,najmanje 4 šetnjetraktorom za prevrtanje,.... i baliranje ??? baš bi volio vidit tu računicu koji novac gubiš več sada , a gdje je novo sjeno !!!!!!!!
Ja sa tim trulim sijenom steljem umjesto slame,pa onda odvezem na đubre,da se bar nekak iskoristi kad je več propalo!
je Dino,ali ako to sijeno nije ostajalo na, ili u đubru, do te mjere da se sijemenke unište da neprave problem kao korov na parceli ili kulturi na koju smo izvezli .Helena kaže:Ja sa tim trulim sijenom steljem umjesto slame,pa onda odvezem na đubre,da se bar nekak iskoristi kad je več propalo!
markach kaže:.... :idea: lijepo je ovo vidjet a jos ljepše imati . Kolko kosta takav objekt???
Ali ovakvo nesto jos uvijek si neće priuštit hrv.farmer ,ne tolko s financijske strane nego jos uvjek se kod nas lako suši sijeno,OK ,malo teže ljuljevi i djeteline al tu većinom ide 2,3.. otkos kada je vanjska temp.35c"
:?:markach kaže:.... :idea: lijepo je ovo vidjet a jos ljepše imati . Kolko kosta takav objekt???
Ali ovakvo nesto jos uvijek si neće priuštit hrv.farmer ,ne tolko s financijske strane nego jos uvjek se kod nas lako suši sijeno,OK ,malo teže ljuljevi i djeteline al tu većinom ide 2,3.. otkos kada je vanjska temp.35c"
e..a kak istovaris te bale sa prikolice?M.M. kaže:Evo dokaza da se i kod mene danas nešto radilo. Isprobali smo konačno "novu" prikolicu za bale, znam izgleda smiješno voziti samo 4 bale na tako velikoj prikolici (to sam i sam rekao tati kad ju je prerađivao), ali za moje male parcele i za česti manjak šofera je ustvari dobra, dakle jedan traktor (Landini)+prikolica+jedan šofer=5 bala![]()
![]()
![]()
![]()