Pramenka je najlosija janjetina, mesa nigdje a same kosti. Ona je dobra za otoke i krska podrucja jer tu moze preziviti, malo treba i malo daje. Najbolja je janjetina do dva mjeseca starosti... i cca 23/25 kg zive vage, sve preko janje sazrijeva i hormoni pocinju raditi.... i nije to to.
Zasto pises da razmislim o kvaliteti?
Valjda znam kaj proizvedem, koju hranu. Sjeno mi je vrhunsko, jer travnjake odrzavam i gnjojim stajskim gnjojem i trave su mi na brijegu, ne na ravnici, planinsko sjeno, samo cajevi. Nema rose, i po noci se susi... 10x kvalitetnije od sijena u ravnici. Cim se zbalira odma se posprema, bale ne ostaju preko noci ili po nekoliko mjeseci. U kukuruzu samo koristim pesticid protiv trave. A u jecmu ni to, samo stajsko u jesen i prihrana kanom. jer su mladi janjci osjetljivi. Znam o cemu pricam jer kad sam hranio nekvalitetnom hranom, bilo sjeno, otava, bilo da kukuruz nije dobro osusen ili je jecam pun pesticida a to je bilo sve kada sam kupovao hranu, imao sam velike gubitke, cca 30 do 40 krepanih janjaca u turnusu. Zato znam o cemu pricam, kada pricam o kvaliteti hrane jer sam to najvise osjeti na svojoj kozi. Godisnje prodam 300 komada pa je i to neka brojka koja govori o kvaliteti...ali to sam samo ja, drugi rade kako hoce, meni se moj recept pokazao uspjesnim, viditi cemo dokle ce ici...