• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
OK, ja tikvu / bundevu nikada nisam zvao bučom, pa imam koščice od tikve, ili bundeve, nemam od buče.
Nije književno, nije.
Dok svi drugi budu pazili kako pišu, dok svi Iz Dalmacije budu pisali književni, školski Hrvatski, kao i iz svih drugih krajeva Lijepe naše, ja budem prvi odmah iza njih.
Eto, obavezao sam se, sada si dopuštam da pratim tu svekoliku književnost.

Dakle u pravu ste bili, složio sam salatu s uljem od bundeve, u usporedbi prema suncokretovom ili maslinovom ulju jako je tamne, skoro crne boje.
Nekada dok sam bio mali, u dane našeg velikog siromaštva s tim se uljem mazalo i cipele, a ulje od suncokreta se kupovalo u dučanu na mjerice, 1-2 dcl, kao fino ulje samo za blagdanski kolač.
Ujedno lijepo molim da definiramo i nešto poput automobila, da li je "ovo auto" ili je "ovaj automobil".
Eto mislim da smo ponovili gradivo o mojem spomenutom črnom ulju, bar drugi put, ako ne i treči put.
Sad idem u garažu po svoj auto i pravac u gorice, pa u ruke štiharice i štihajjjjjj. Negdje se mora ispuhati sva negativa, kao DPF filter na dizel autima.
Ugodan dan Vam želim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Bučino ulje... to samo piše na etiketi u dućanu.
Pri nas je to "koščično ulje", za one starije, koji ga pamte iz mlađih dana. A pri nama rastu samo tikve, poneka bundeva samo u gradu (u školi), a buči nema ;) 🤣

Kolega @plus, naj se srditi kaj smo se malo našalili "z črnim uljem".

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Idem mam kupiti jednu bundevu za speči, a koščice bum sušil rustal iako ih je teže nego od tikvanje!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Tikva za peći je pri nama pečenica (ili turkinja).

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
OK, ja tikvu / bundevu nikada nisam zvao bučom, pa imam koščice od tikve, ili bundeve, nemam od buče.
Pa tikva/bundeva i buča nije isto,barem kod mene. Buče su više duguljaste a tikve okrugle.
Meni nikako ne ide u salatu bučino ulje,uvijek smo koristili maslinovo ili suncokretovo,ono mi je više za grah salatu ali baš budem prvom prilikom probao salatu s njime.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@mtd001 pa sam napisal da su nekad ljudi s tim uljem i kožne cipele mazali kod nas, a fino - bijelo ulje se kupilo u dučanu "sam za velke svetke".
Za moj je ukus i okus črno ulje za moju šalatu meni prva liga, za Vas druge i Vaše mišljenje me baš briga.
Ja maslinovo ulje ne volim, pa supruga jede svoju salatu s njim, a ja s črnim.
Ak imaš vremena postavi slike od tih tikvi, bundeva, buča, turkinja, pa koščica za luzati pa golica, ja sam upravo čuo da supruga naređuje - idemo (dalje štihati gorice) 🏃‍♂️

Atppt

Aktivni član
Tu od
10 Sij 2021
Poruka
272
Pa tikva/bundeva i buča nije isto,barem kod mene. Buče su više duguljaste a tikve okrugle.
Meni nikako ne ide u salatu bučino ulje,uvijek smo koristili maslinovo ili suncokretovo,ono mi je više za grah salatu ali baš budem prvom prilikom probao salatu s njime.
Na prvu je malo čudan okus
Ali kad se privikneš samo to koristiš
Navodno je jako dobro za prostatu
(Ne koristim zbog tog)

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,916
Čekali u stanu majstora iz A1. I nazove majstor u dogovoreno vrijeme sa wc-a da ga jako stislo 😂. Radovi odgođeni.

A eto da nismo bezveze do Osijeka dolazili malo smo isprobali jel taj šengen zapravo radi.

IMG-20230102-WA0016.jpg

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh