Znam, nego se pitam postoji li koji jeftiniji način...obzirom da su takvi objekti u HR koštali koji milijun kn pred 20+ godina...i mnogi su propali.
Propali su, jer se to radilo politički.
Oko Hrvatske je bio izgrađen 100 m visok zid, da niko nije video kakve su cijene u okolini, svi su mislili da bude cena viša od drugih.
Subvencija nije bila plaćana na banke kud su bili zaduženi, nego njima direkt.
Kredit je bio sa moratorijom od par godina, tako nisu ni znali da imaju obaveze pa su od tih novaca najviše dobili auto saloni...
Ljudi sa ispod 10 krava su dobili novce za štalu sa 50, bez nikakvih osnova o tehnologiji, pripremi hrane, hranjenju...
Pošteno, toga i danas fali.
Moze jeftinije naravno ali onda treba vise ljudi da radi a i zivotinje nebih imale komfor, preciznu ishranu I.t.d.
Trenutno imam 40 krava plus podmladak na 5 razlicitih lokacija, muzem na 2 lokacije nas 3 radi sve to, ne racunajuci poslove vezane za proizvodnju hrane. U novoj stali jedna osoba ce moci da brine o 65 krava.
Krave ce imati dovoljno svjetla, svjezeg vazduha, bice slobodne da jedu, piju leze, muzu se kad one to budu htjele.
Za nadzor nad zdravstvenim statusom zivotinja, konzumacijom, estrusima i svim bitnim stavkama za rentabilnu proizvodnju bice zaduzen racunar gdje ce u svakom momentu biti dostupne friske informacije vezane za sve to.
To sve stoji, ali...
Sigurno si neke stvari preplaćao jer nisi organski došao do toga, pa su ti upakovali.
Srećom je u BiH dobra subvencijska politika u tom momentu, pa se dobar deo toga kompenzira.
Pitanje je, da li ima znanja za realnu racionalnu proizvodnju.
Kad vidim da se uzgajivaći i politika svi hvale kako imaju sve neke profesore sa titulama me zaboli glava, jer od titula su samo visoke prazne reći.
Profesori žive u svom svetu, plata im dolazi, ne žive od razlike dobiveno-potrošeno. I ako im neko 'izrazi interes', oni će propagirat njegov proizvod, koristan ili ne.