• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Jedini Program u kojeg ću vjerovati je onaj koji će otvarati radna mjesta, onaj koji će donijeti dobrobit svakom građanu, onaj koji će povećavati plaće i mirovine svima, onaj koji će financirati Država za razminiraven je i obnovu, onaj koji će svako od nas osjetiti na svoj način.
Sve ovo ostalo je već dokazano mazanje očiju biračima.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Jedini Program u kojeg ću vjerovati je onaj koji će otvarati radna mjesta, onaj koji će donijeti dobrobit svakom građanu, onaj koji će povećavati plaće i mirovine svima, onaj koji će financirati Država za razminiraven je i obnovu, onaj koji će svako od nas osjetiti na svoj način.
Sve ovo ostalo je već dokazano mazanje očiju biračima.
Znači na izbore nejdeš? [emoji23] [emoji23]

Poslano sa mog LG-E440 koristeći Tapatalk

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Žac, pitam jer se ONAJ u RH još oćito nije rodio!

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Vidiš, mi balkanci smo specifićni po tome. Samo da djeci bude bolje i tak iz generacije u generaciju. Jbmu sve, pa kad bi netko več konaćno i meni rekel, evo Ivo tebi bi za tvog života dobro. Radio buš 8-9 sati, nebu te gazda gazil ko trola, dobila buš plaću, a ne plać... Ugl dok se te osnovne stvari ne po slože nikad na zelenu granu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Kad koje zadnji put bil kakav štrajk u HR ( ne računajući javne službe ).

Gazili nas budu dok im to dozvolimo.
Da deset vas iz firme ode nakon oddelanih točno 8h tjedan dana doma, ne radeći ni minutu više, na godišnji kad vama a ne gazdi paše, zamislil bi se gazda.
Priča da je svatko zamjenjiv je točna, no pitanje je uz koje troškove. Svakom je gazdi jeftinije platiti dobroga radnika neg mu najtiši zamjenu i ulagati u novoga. Taj bu opet otišel čim nekaj navči ak nebu zadovoljan s plaćom. I tak u krug.
Priča o 300t nezaposlenih je priča. Malo ko se usrećil z radnikom s burze...

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Dragi moj.... Ti si u velikoj zabludi s tim razmišljanjem !! Porazgovaraj malo sa ljudima pa buš čul njihova razmišljana.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
ZJ,
teoretski bi to prošlo, ali život piše drukčije romane. To bi štimalo kad bi samo manjina poslodavaca zakidala radnike, ali dok to radi ogromna večina??? Ipak treba od nečega živjeti, uzdržavati nezaposlene u familiji, školovati djecu itd.
Znam firmu koja je odlično poslovala. Radilo se duže od 8 sati, ali je sve bilo na vrijeme plaćeno u skladu s dogovorenim. Jedini feler je bil dio plaće na ruke. No ta idila nije dugo potrajala. Počelo je neplaćanje dobavljača, smanjenje plaća radnicima, kašnjenje s plaćama. Štrajkalo se više puta po par sati, dok nije došel gazda i obečal da buju do određenog dana penezi. Jednog dana je firma otišla u stečaj, vjerovnicima su ostala nenaplativa potraživanja, a radniki bez nekoliko plaća. No nije stalo proizvoditi. Radnicima su ponuđeni novi, lošiji ugovori o radu od druge firme koja je nastavila radi u istim prostorima, na istim strojevima i isti posel kao i prije. A gazda se kao nije znal. Navodno neki tajanstveni inozemac. U novoj firmi je jedno vrijeme sve išlo koliko, toliko normalno, osim kaj je ponovno trebalo stvarati imidž. U međuvremenu je ojačala konkurencija i dio radnika je otišel. No, niti stara, niti nova firma nisu propale zbog radnika nego zbog isisavanja penez, preciznije rečeno krađe od radnika, dobavljača, države i ostalih vjerovnika.

Imal bi još puno toga za napisati, ali htel sam reči kak su u ovoj Lijepoj našoj radniki nažalost najmanje bitni. Dio političara i državnih službenika je korumpiran i umjesto da nemilosrdno sasijeku pokušaj krađe u začetku, za minornu (u odnosu na nastalu štetu) naknadu (mito) žmire na nepravilnosti. A najčešće opravdanje koje se čuje u javnosti je da bi radnici ostali bez posla. Ovak nisu ostali bez posla, ali su ostali bez penez.

U takvim okolnostima je najmanje važno jel bu gazda imal dobre ili loše radnike. Takvom gazdi nije u interesu raditi, nego nekažnjeno, ili barem neadekvatno kažnjeno, krasti od drugih. Koliko je radnika nažalost počinilo samoubojstvo kad su došli pred zid neimaštine i ovrhe, a o broju oboljelih zbog takvog načina funkcioniranja našeg društva, da i na govorim.

Sindikate nisam spomenul. Mislim da se, ovi naši, niti ne zaslužuju zvati sindikalistima. Još uvijek je to kao u socijalizmu, samo kaj ih se više nakotilo.

Malo sam odužil, moram stati jer sam već postal romanopisac.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Zašto je oportunizam tako popularan?

U susret izvanrednim izborima
Zašto je oportunizam tako popularan?

Logika nam kaže da oportunizam uvijek donosi više nego kada se pravedno dijeli. Uvijek se prisvajanjem plodova rada drugih može dobiti više nego vlastitim radom.

Što je čovjek inteligentiniji svjesniji je kako može ostvariti više za sebe u oportunističkom korumpiranom društvu. To nije samo bojazan da bi ostao bez posla ako digne glas protiv izrabljivanja i nejednakosti, nego i da bi u boljem društvu dobivao manje.

Svaki sposobni čovjek može uspjeti u oba društva, samo mu je isplativije u korumpiranom. Vođeni vlastitim egoizmom, moraju birati društvo nejednakosti. U takvom društvu se njihov rad cijeni više na račun da se nekome drugome oduzima. I zbog toga je logično je da se sposobni zalažu za korumpirano društvo.

Ako biramo sposobne da vode društvo, logično je da među njima ima puno oportunista. Logično je i da će oportunisti raditi u svom interesu te se međusobno organizirati i povezivati. Najbolje rezultate daje podjela poslova prema osobnim sposobnostima.

Loše je što oportunisti u svom egoizmu ne vide ili ih nije briga za posljedice svojeg rada na druge. A još je lošije što narod, koji bira oportuniste kao narodne predstavnike, vjeruje da su ti ljudi najbolji koje mogu izabrati. Biraju ih zbog njihovih sposobnosti zanemarujući opasnost koja dolazi iz njihovog oportunizma.

Oportunizam se uopće ne percipira kao bitna loša osobina. Možda je to moguće, ako je cijeli narod također sam oportunističan. Svatko možda sanja da i on bude u poziciji da se okoristi. Osobni uspjeh svakog oportuniste im je samo dobar primjer i poticaj u vlastitom oportunizmu. Teško je prihvatiti hipotezu da je narod glup jer najpametniji imaju naveće šanse da budu oportunisti. A ti pametniji su onda uzor ostalima. Da li je prihvaćanje oportunizma dokaz inteligencije ili neinteligencije? Kako se oportunizam može percipirati lošim, ako sposobni imaju naviše koristi od njega?

Postavlja se teza: Kada bi svi u društvu bili sposobni, vjerojatno bi svi mogli vođeni vlastitim oportunizmom ostvariti isto kao što to može i kada je samo dio sposobnih. Oportunizam se ostvaruje preko iskorištavanja drugih. To društvo može ostvariti svoj oportunizam preko iskorištavaja drugih društava. Dobar primjer su uspješni gradovi, općine, regije. Netko drugi plaća danak njihovog kolektivnog uspjeha. Oportunizam generalo vodi u imperijalizam i potpuno je kompatibilan sa kapitalizmom gdje je imperijalizam (vojni ili ekonomski) logična faza svake kapitalističke države koja želi “uspjeti”.

Svatko može ispitati svoj oportunizam na jednostavnom zamišljenom primjeru: “Ako naše društvo ima sposobnost zavladati svima i iskorištavati druge države, da li bi na to pristali, ako bi to donijelo neviđeno bogatstvo našoj državi i svim građanima? Čak i kad bi to bilo bez ikakvih ljudskih žrtava”. Nije li oportunizam u ovom primjeru tako primamljiv i dobar za sve naše građane? Što je loše u ovom zamišljenom primjeru? To što sreća (uspjeh) jednih dolazi od iskorištavanja drugih. To je ključna stvar u svakom oportunizmu, a jako je vidljiva tek kada se stvar postavi na globalnom nivou.

Davanje vlasti oportunistima ima za posljedicu poticanje iskorištavanja i nejednakosti. “Pametniji” narod trebao znati ovu činjenicu prije nego što oportuniste izabere za obnašanje vlasti u državi.

Usporedimo li prosvjetljeni apsolutizam sa demokracijom možda postoji veća šansa da dobiješ diktatora koji nije totalni oportunista, nego kada je u pitanju demokracija. Jednom čovjeku ipak treba puno manje nego cijeloj hordi oportunista.

Prenosim svoj tekst koji filozofski objašnjava zašto su programi stranaka puni spiskova želja. Oportunistima nikad nije bitan bolji program za sve, nego osobna korist. Tako će programi biti uglavnom ostvareni u dijelovima koji donose najveću osobnu korist nekoj interesnoj grupi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
...Usporedimo li prosvjetljeni apsolutizam sa demokracijom možda postoji veća šansa da dobiješ diktatora koji nije totalni oportunista, nego kada je u pitanju demokracija. Jednom čovjeku ipak treba puno manje nego cijeloj hordi oportunista.
Nije li Gadafi u Libiji bil najbolji primjer toga?

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Nije li Gadafi u Libiji bil najbolji primjer toga?

Možda je.

Mnogo se toga lošeg može pripisati oportunizmu pojedinca ili grupe. Mišljenja sam da je oportunizam najprimitivnija osobina inteligentne vrste koja na kraju uništava civilizaciju. Zagorci bi to rekli jednom rečenicom "Kaj nam pak moreju". A u Bladama o Petrici Kremepuhu je izrečena jedna oportunistička misao
"Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo. Tak i vezda bude da nekak ne bude, kakti biti bude bilo da bi biti bilo."

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Analiza programa stranke Pametno

Ako ste mislili glasati za stranku Pametno, a ne da vam se baš sve čitati, možete pogledati samo komentare:

https://app.box.com/s/jdel2ox8dzjxxk86ntu7v9y10ineflil

Moja preporuka je ne glasati za njih. Nema tu ništa novog, već samo brdo želja pametnjakovića. A kao literaturu za program navode i dokumente Svjetske banke. Genijalno.
-------------
Sažetak: U odnosu na program 2015. ovo je donekle napredak jer su izbačene određene stvari koje su bile poprilično kompromintirajuće. Međutim i u ovoj verziji programa postoje mnoge bitne loše karakteristike koje ne mogu ovaj program nazvati pametnim.

1. Ostanak u EU,
2. Zalaganje za fiskalni pakt
3. Zalaganje za uvođenje EURA - str. 33. objašnjenje
4. Za ostanak u NATO-u
5. Potpuno zapostavljanje monetarne suverenosti i emisije vlastitog novca - vidi str. 33
6. Inzistiranje na deregulaciji kao načinu da se pogoduje poduzetnicima
7. Zalaganje za produženje radnog vijeka i rezanja beneficiranog umirovljenja
8. Zalaganje za okrupnjavanje poljoprivrednih zemljišta - mali OPG-ovci Bye-Bye
9. Podržavanje politike štednje (EU matra)
10. Nemaju ništa protiv JPP u školstvu
11. Zalaganje za nastavu u jednoj smjeni sa cjelodnevnim boravkom učenika u školi?
12. Zalaganje da MIO fondovi ulažu u Start-up projekte?
13. Za privatizaciju svega što je je na otvorenom tržištu
14. Za podizanje MI stpa 2. sa 5 na 6% premda je očigledno da taj model ne može opstati
15. Za liberalizacija financiranja stambenih štedionica. Sa kojim ciljem, ne zna se?
16. Za smanjenje poreza za dohodke do milijun kuna godišnje na 20%, a iznad će biti 40%
17. Za smanjenjenje poreza na promet nekretninama sa 5 na 2,5%
18. Bez iti jedne riječi o političkoj korupciji i kako je suzbiti, a tek nešto kratko o korupciji premda je drugim riječima odlično definirana politička korupcija na stranici 10. Međutim, po tom zaključku se ne vodi ostatak programa.
19. Za GMO organizme strana 69.
20. Za liberalizaciju otpuštanja radnika u uvjetima nezaposlenosti.
21. Za liberalizaciju trzišta usluga (možda je to outsourcing)
22. itd.

Prema svemu nabrojanom, tu nema zaokreta nego je u pitanju kontinuitet politike većom brzinom u istom smjeru. Pametno sve radi zbog pogodovanja poduzetnicima sa alibijem konkurentnosti, bez obzira što je to protivno njihovom načelu da se politika mora bazirati na dokazima. A lako je dokazati da kapitalizam sa krupnim vlasništvom i bezgraničnim bogaćenjem vodi u veću nejednakost. Thomas Piketty je o tome napisao studiju "Kapitalizam 21 stoljeća". Porez od 40% na dohodak preko milion kuna to neće zaustaviti.

Upozorenje za tumačenje: Gdje nema komentara, ne znači automatski da su te stavke o.k. Neki puta je nepotrebno komentirati pogrešne mjere iz pogrešnih zaključaka.

Posljednje uređivanje:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Dvoumim između Živog Zida ili Blokiranih,lijevi i desni komunisti me ne zanimaju,moj seljački soj je hrpa debeloguzih uvlakača i prodanih duša,žao mi Radića u grobu,pravaši su se sjebali sa podjelama na x frakcija ,tako da je zbilja jebena situacija u Hrvatskoj,da ima nekakvi mali diktator ,on bi dobio odmah glas.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Dvoumim između Živog Zida ili Blokiranih,lijevi i desni komunisti me ne zanimaju,moj seljački soj je hrpa debeloguzih uvlakača i prodanih duša,žao mi Radića u grobu,pravaši su se sjebali sa podjelama na x frakcija ,tako da je zbilja jebena situacija u Hrvatskoj,da ima nekakvi mali diktator ,on bi dobio odmah glas.

Ja bum poništil listić. Inače, čini se da su blokirani jako blizu HDZ-a. Pa ako navijate za nove, to vam je mali pomak. Što se tiče Živog zida, došlo je do lagane promjene u programu. Napravo sam komentare: https://app.box.com/files/0/f/1098541080/1/f_78033348149. Evo, pa sami odlučite.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh