Gdje ima toga za kupiti, mi smo to imali jedne godine bilo je super, ali sam mislim sio sa sijačicom 2reda otvorena 2 zatvorena pa sam silirao sa silokombajom,
a ako bi tako sijo normu bi moro prepoloviti?
Rođo el valjek bude dobro
imam pitanjce,dali se moze sudanska trava,,ugazit u silos??kao trava,,il je problem to,,ne govorim o siliranju,,,proso sam temu,,pa vidim da svi rolaju,,u bale,,
mislim da cu ju ipak posilirat onda,,jednostavnije,,,jedino ak nadjem prikolicu,,sa puno nozeva,,,uglavnom,,razmislit cu,,,mislio sam stavit,,pola rali,u glavni usjev,,a,,oko ral,,po strnistu,,
Naravno da može, samo zavisi čime ćeš je raditi. Ako je misliš kupiti bez sječenja onda bolje nemoj ni pokušavati. Sudanska je visoka tj. dugačka i žilava trava i kad se to zgužva i zamrsi u prikolici gotovo je nemoguće rastresti i rasporediti po silosu. Ili silokombajn za travu ili samoutovarna prikolica sa najmanje 5, 6 noževa, što više to bolje. Inače, što je krupnije sječena to ti treba teži traktor za gaženje.
Nisam siguran ali mislim da ona ima isto visok sadržaj šećera poput sirka te tako spada u prvu grupu biljaka koje se siliraju tj. može se uspješno silirati bez upotrebe inokulanata ili nekih drugih dodataka. Bitno je samo dobro je sabiti tj. nagaziti u silosu.
Naravno da se može sušiti za sijeno. Samo što je stabljika sudanske dugačka i relativno debela pa će zato i sijeno biti krupno i grubo.
ja uzeo sudansku u poljocentru,, to jest,,narucio ju,,