G
ggeohott19
Guest
odgovore mi posaljte ako mozete na privatnu poruku....hvala
ggeohott19 kaže:pozz... imam pitanje jedno koje odmice malo od vase teme..planiram busit bunar nezz bas koliko duboki sta trebato trebam jos vidit...pitanje je moje jeli moguce izvesti da stavim neku crpku da vuce vodu iz bunara u cisternu od 1500 lit i da bude pod pritiskom, tako da mogu od cisterne razvest po štali cirka 20-25 pojilica, i kad se malo izprazni cisterna da je odma nadopunjuje vodom.... koja pumpa je za toga???
hrv999 kaže:Bušotina je promjera 200 mm,to je bušeno za pumpu.unutra se stavljaju plastične cijevi promjera 110 mm.Buši se dok se ne dođe do vodonosnog horizonta koji je pogodan za kaptiranje.Kod mene je to na nekih 20 do 30 metara,a s padom nadmorske visine i pliće.
BACO kaže:jel ima kakva knjiga kako se buše bunari,il samo iskustvo?
Ako se ne varam, promjer bunara, kao i njegova dubina proizlaze iz geografske lokacije gdje se namjerava busiti, i naravno ne manje bitnog parametra, kolicine vode koja se ocekuje, odnosno koja je potrebna.ZJ kaže:A koliki promjer je ta rupa koju zovete bunar? I koliko duboko se obično buši?
BACO kaže:Dali će bunar fi 5/4 " ako vuče na početku jako sitan pijesak ,na 1000 litara 10 grama ,prestat sa pijeskarenjem u dogledno vrijeme ili će biti tako stalno(dok ne iznese sve sitno što može proć kroz filter iz pri bušotinske zone ) sloj je dobre granulacije vjerovatno ima malo jako sitnog pijeska u sebi
poznavatelj kaže:Ako se ne varam, promjer bunara, kao i njegova dubina proizlaze iz geografske lokacije gdje se namjerava busiti, i naravno ne manje bitnog parametra, kolicine vode koja se ocekuje, odnosno koja je potrebna.ZJ kaže:A koliki promjer je ta rupa koju zovete bunar? I koliko duboko se obično buši?
Najcesce (tamo gdje vode u podzemlju uglavnom ima) je limitator potopna pumpa, jer 3", 4", 6" ili 8" pumpa daju razlicite kolicine vode, pa onda za 8" pumpu moras imati cijev promjera najmanje oko 250mm, a busiti barem 400mm, odnosno 450mm. Dakle iz kolicine vode (najcesce) proizlazi promjer cijevi i promjer busenja.
U nesto manje slucajeva gdje je vodonosni sloj u podzemlju "mobilan", postoji mogucnost da s vremenom (moze biti i odmah, ili za 2-3 dana ili za par mjeseci) vodonosni sloj pocne ulaziti u bunar, tamo se mora ici na povecanje promjera busenja, bez obzira na promjer cijevi za ugradnju. Jer brzina kojom voda ulazi sa ruba busotine (iz sloja) u zasip pa u bunar, mora biti u nekim granicama, za razlicite slojeve, ta brzina je razlicita, i krece se od kakvih 0.5mm/sek, do 10mm/sek (najcesce je to oko 1mm/s). U suprotnom, s vremenom ce doci do ispiranja sloja, i pjeskarenja zdenca. To ispiranje sloja najprije se dogadja sa jako sitnim cesticama, koje se cak prostim okom uopce niti ne vide (ispocetka), pa kad izadju te sitne cestice, idu sve vece, kao vidljiv mulj, i na kraju one najkrupnije. To sve erodira sita, pa pumpu, pa sve dalje, sustav za navodnjavanje.
Onda ide novi bunar, pa sve ispocetka, do unedogled. Ako se ne radi kako treba, naravno.