• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Dobro kolega ZJ, znači da ovaj prenosni odnos važi za SUS Motore ali da nevaži za elektromotore istog tipa. No dobro.
Ja se izvinjavam kolegama , ali u ovom gore komentaru kolege ZJ je opisao prenos snage, i ovaj prenos se dobije putem zubčanika, a u jednom od tamo svojih komentara kolega je decidno naveo da se remenjem prenosi sila, a između ostalog samo komentarisali kojoj kategoriji elemanata spada, i šta se prenosi. A jedan i drugi sistem prenosa spada u istu kategoriju i o istoj kategoriji se pričalo.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
View attachment 34493
Uvaženi kolega ZJ dali za ovaj prenosni odnos recimo 2900 motor i ov drgua osovina koje pokreće pumpu ima 1450, prenosnog odnosa 1:2, Dali se ova pumpa pokreće kao elektromotorom do 1500 o/mi ekvivalen kad da je direktno goni motopr oa 11 kw.
Ne, nebi bilo isto. Treba razlikovati snagu i okretni moment. Okretni moment se računa prema formuli M(Nm)=9550xP(kW)/n(okretaji u minuti). Ako imaš dvopolni motor od 5,5kW on daje duplo manji moment od 5,5kW 4-polnog. Dakle kad reduciras sa 2900 na 1450 dobiješ isti moment kao da imaš direktno spojen 4-polni motor od 5,5kW. Točnije dobiješ nešto manji moment sa 2-polnim motorom i remenskim prijenosom zbog gubitaka u projenosu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Da vidjelo se na videu, da taj moj sa gubitcima jedva presijeca gredicu 14x14 cm hrastovu, i oni bez gubitaka sa lakoćom 8X5 cm, činimi se da zamalo stadoše.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
idemo glasovati da se ovo zavrsi hehhe. Da skratim ZJ to fino objasnjava, treba samo pazljivo procitati, ako ne ide fiziku iz osnovne skole u ruke, pa ce biti jasno

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
idemo glasovati da se ovo zavrsi hehhe. Da skratim ZJ to fino objasnjava, treba samo pazljivo procitati, ako ne ide fiziku iz osnovne skole u ruke, pa ce biti jasno
Jako liejpo od tebe uvaženi kolega, bijlo je još nekoliko takvih predloga, ta fizika i šesti razred, al jebiga nemogu vas slušat reko tajo i majka da je to glupa knjiga, a ja ih odma poslušao i dzaba me nagovarate.
Zbog te fizike iz šetsog razreda mi smo ostali bez "Mice".
Ma imali smo neku kobilicu zvala se Mica, pa onako nedeljom tajo nas stavi na gumenjak i po selu vozo, jebga al nema kruha. Ja počeo visoke škole u grad šesti razred.. Jadnog jutra kaže tajo odo ja u šumu u drva pa ču prodat i kupit slatkiša. Ode tajo a majka kaže kakva drva nema tajo pojma Mica će odmh slomit nogu, nema veze biće kobasica. Mi ko djeca odma se rastrčali, priprema ja oštrim mašinu za meso. Kad naveče ide tajo iz šume sam i poče plakat, majka boli te puno , gdje te udarilo, a tajo ništa već iz dzepa izvadi moju fiziku i baci, mali ovo nemoj čitat ssve lažu. I poče priču, vidjeo sluku u knjizi kako konjom natežu drvo, ( ma ono kako mica diže teret preko kolture, neki 75 kg, vježba za utrke) pa veli idem tako u šumu radit i ja sa micom povući bukvu, zavezo micu za bukvu, počeo rušit drvo , jebaga mica ko iz kataputa preko šume u neke krčevine, . Ode tajo da je traži nema mice nigdje, pola dana tražio. Veli predveče čuje se naka muzika u šumi, on prema muzici, kad ono na drvetu žuraja, skupili se na vrh hrasta lešinari kolo igraju i gozbe se micom. Kad to sve ču majka veli i ona sine stvarno glupa knjiga nemoj to čitat, blje čuvat ovce, a ja sav sretan nemoram učit.
Svi ste čuli za micu pa navali ko mutavi fizika i šesti razred, fizika i šesti razred, gdje se toga dokopašte. hm hm.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Nije sve bilo ni crno poslije mice, tajo najviše žalio , ja iz potaje sretan ostao gumenjak,. taman bile urađene nove kočnice sva četiri točka hidraulična. Kad smo se vozali tajo zakoči a mica odmah nanos, jadnica bila izbila sve zube, a najgore bilo kad jako zakoči ona izleti iz amova. Tajo krpao amove sve povadio pertle iz cipela šivajući. Napravita joj bila dobra proteza za zube, tajo kupio zelene naočere, samo davaj slamu ona jede ko zelenu travu, bila se i ugojila. al nismo je učili letjeti,.
Ja gumenjak vozao po dvorištu, jednog dana dođe striko i kaže meni ideju, znaš imaju neki gumenjaci lijepo urađeni imaju i krov i stakla, sjedala, a više ga nevuku konji već veli napravili i ugradili neku konzeru slično sardini samo od konjskih srca. Ma joj sinek crni dani dolaze poklaše po svijetu sve konje za kobasicu a srca pakuju u konzerve i u gumenjake da se gospoda voza. Ja malo izvidim šta se dešava i ja u svoj gumenjak ugrdim tu konzervu punu konjskih srca, jako nemožeš da vjeruješ kako vučeš. Ma nisam ja htjeo ovo od bosnskih konjića, nabavim je ovo iz Njemačke, ma Mercedes što pakuje.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Kako se ovo čini, kad ovako zapne u zemlju, kako provlači i ravna medje, koliko zemlje podize , a pogledajte kako stroj stoji mirno.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,269
Ima gdje tema ili bar više slika i nešto detalja oko ove amfibije na 3 osovine?
Na videima se slabo vidi, a volio bi vidjeti kak to izgleda, koji motor je, gdje je točno vitlo smješteno itd.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Pa znaš ja nemogu slikat a kome god kaže šta da uradi sve izokrenu. Očekujem da mi proslijedi od juče pe ću prebrat, ali i ovako je ču stavit., vidi imaju negdje detalji, ili u ovoj temi , ili u temi home made vitlo, ili radovi u šumi od dana 16.04 2017. pa pregledaj.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
IMG_20210331_203552.jpg IMG_20210331_140744.jpg O
U srijedu se radilo u najtezim uslovima, veliki potok, veliki uspon, daljina vise od 150 metara. Zaboravio preko zime punit motorole, tako da smo moreli radit bez veze pa se gubilo vrijeme. Dobra roba idealna za radit stabla 50 do ,,60 na panju, dugacka i, do 30 metara, osjece sesam trupac od oko 12 do 15 merara i potjeraj. Izvuklo se vise 10 kubika oblovine i oko15 metara ogreva.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
IMG_20210331_165926.jpg
Malo usporedbe, da bi vitlo moglo dobro povuci mora imat dobro sidrenje. Koga interesuje nek dobro pogleda detalje iz predhodna tri videa, recimo kad hrast zapne u zemlji i kad ga povucem koloko zemlje iznese trupac a koliko je sidro zabijeno. Nije ni trecina kao na ovoj slici. A tek koliko je potezalo jako kad ovako potone.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
View attachment 34775 View attachment 34776 O
U srijedu se radilo u najtezim uslovima, veliki potok, veliki uspon, daljina vise od 150 metara. Zaboravio preko zime punit motorole, tako da smo moreli radit bez veze pa se gubilo vrijeme. Dobra roba idealna za radit stabla 50 do ,,60 na panju, dugacka i, do 30 metara, osjece sesam trupac od oko 12 do 15 merara i potjeraj. Izvuklo se vise 10 kubika oblovine i oko15 metara ogreva.
A kad imate vezu u šumi jel koristite neke šifre tipa ovako nešto? 😊

Najnoviji postovi

Na vrh