• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Kad sam kupoval kalač poslal sam upit u Uniforest i oni su me prebacili na zastupnika iz Karlovca…

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Jel možda netko zna dal bi se na krpana 5si mogla staviti sajla 12mm, inače je original 10mm, 70m?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Došlo bude u upotrebu kada budem rušil topole jer ih moram rušiti tako da mi ne padnu na ogradu i objekte koje imam u
Sva vitla sa ravnim daskama nisu sigurna u povlačenju stabala jer ga sajla povlači na gore. Imaju malo ukopavanje i lako izgube oslonac. Ukoliko bi se tako nešto desilo onda je katastrofa. Za takva vitla kojima se povlači stablo treba koristiti dodatnu koloturu koja bi bila zakačena za neko stablo, sajla sa vitla preko te koliture i onda od te koloture može u svim pravcima skoro 360 stepeni stim da kolotura mora biti postavljena u željenom pravcu obaranja. Kolotura obezbeđuje da sajla sa vitla ide prema zemlji pa onda prema visini stabla.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,716
Imam negdje i dodatnu koloturu, ali mislim sa vitlom stati iza nekog drveta da se osiguram da vitlo ne iskoči iz zemlje.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Sajlu prebaci na donju koloturu i preko dodatne koloture i onda možeš potezat koliko je vitlo snažno. Takođe treba obezbediti doboš, da sajla nemoze da otpusti da stablo povuče kontra.

KR003

Član
Tu od
15 Lip 2018
Poruka
50
Imam negdje i dodatnu koloturu, ali mislim sa vitlom stati iza nekog drveta da se osiguram da vitlo ne iskoči iz zemlje.
Svaki alat pa i vitlo najvažnije je pametno koristiti i koristiti samo za ono za što je namijenjen.
Uz svaki stoj dobije se uputstvo i treba ga dobro pročitati i najvažnije dobro shvatiti njegovo funkcioniranje i moguće opasnosti. Poslije toga polako uči se u praksi a najbolje na "tuđim" greškama ;)
Svako vitlo je dobro i sigurno samo ako ga održava i koristi odgovorna osoba na odgovoran način.
Kao što možete vidjeti u raznim filmićima pojedinci doslovno siluju strojeve i pravo je čudo kako su još živi i oni i strojevi :devilish:
Na žalost opreza nikad dovoljno i dovoljna je trenutak nepažnje ili loše sreće i evo ti katastrofe.
Stetno svima

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
ili prikopčaš vitlo na ruski traktor, on se cijeli osloni na vitlo, i ne treba ti niš više...a trošak kolotura i polovnog ruskog traktora su tu negdje...;)
Visoka kolotura na vitlu je velika poluga koja će i neželjnoj situaciji prabacit traktor ako bi stablo bilo pretesko za povući. Neće puno pomoći ni ruski. Postoje dvije konbinacije ili nisko vezanje stabla uz veliku silu povlačenja ili visko vezanje uz manju silu. Vitlo sa visokom koloturom imaju ograničenu snagu. U situaciji kad vitlo podiže prednji kraj tad je kritična faza da stablo nadjača i da se otme. Na donjoj koloturi je mala poluga i takvo stanje je izbegnuta.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Treba traktor sprijeda pokopcati za dobru bukvetinu i nema straha od kipera 🤭

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Mnogi zetori koji imaju Češka vita imaju konstrukciju, ispod traktora nosač, od vitla do prednjeg mosta, a u gornjoj zoni čelične šipke sa obe strane motora koje zateže i nose vitlo.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Treba ispred vezati za vitlo,a ne za traktor pa nema straha od pucanja traktora popola
Ista stvar je kod izvlačenja traktora iz blata,gdje u uputstvima lijepo piše da se za prednji klin izvlači samo prazan traktor,a ne još prikolica od 5 T,i onda idu traktori popola,ali ako ga sajlom vežeš za prikolicu i povučeš nikad traktor neće ići popola

Najnoviji postovi

Na vrh