Kapetan_broda_Kupljenec
Iskusan lik
- Tu od
- 6 Tra 2017
- Poruka
- 16,289
Poslal upit sad, pa da vidim, a ovaj iz Jaske je odavno samo trgovac. Niko ga baš ne voli i abnormalno je skup.
Sva vitla sa ravnim daskama nisu sigurna u povlačenju stabala jer ga sajla povlači na gore. Imaju malo ukopavanje i lako izgube oslonac. Ukoliko bi se tako nešto desilo onda je katastrofa. Za takva vitla kojima se povlači stablo treba koristiti dodatnu koloturu koja bi bila zakačena za neko stablo, sajla sa vitla preko te koliture i onda od te koloture može u svim pravcima skoro 360 stepeni stim da kolotura mora biti postavljena u željenom pravcu obaranja. Kolotura obezbeđuje da sajla sa vitla ide prema zemlji pa onda prema visini stabla.Došlo bude u upotrebu kada budem rušil topole jer ih moram rušiti tako da mi ne padnu na ogradu i objekte koje imam u
Svaki alat pa i vitlo najvažnije je pametno koristiti i koristiti samo za ono za što je namijenjen.Imam negdje i dodatnu koloturu, ali mislim sa vitlom stati iza nekog drveta da se osiguram da vitlo ne iskoči iz zemlje.
Visoka kolotura na vitlu je velika poluga koja će i neželjnoj situaciji prabacit traktor ako bi stablo bilo pretesko za povući. Neće puno pomoći ni ruski. Postoje dvije konbinacije ili nisko vezanje stabla uz veliku silu povlačenja ili visko vezanje uz manju silu. Vitlo sa visokom koloturom imaju ograničenu snagu. U situaciji kad vitlo podiže prednji kraj tad je kritična faza da stablo nadjača i da se otme. Na donjoj koloturi je mala poluga i takvo stanje je izbegnuta.ili prikopčaš vitlo na ruski traktor, on se cijeli osloni na vitlo, i ne treba ti niš više...a trošak kolotura i polovnog ruskog traktora su tu negdje...