Ja sam razumio da mu treba za komunikaciju čovjeka koji vitla i onoga koji nosi sajlu.
Za te svrhe ti je dovoljan neki UHF , recimo PMR uređajima ne treba nikakva dozvola , to su ti uređaji koji rade na veoma uskom frekventnom opsegu i ne prelaze snagu od 0,5W.
Za tebe je to čisto dovoljno a pošto domet i nije neki veliki male su šanse da ćeš u šumi ''sresti'' nekoga na tom frekvencijama.
To su ti one male koje imaju 8 kanala i ima ih svugdje za kupiti.
A nešto malo bolje od toga ti je zabranjeno odnosno trebaju ti dozvole koje ti vjerovatno nemaš volje ishoditi.
Najpovoljniji a nama dostupni su BAOFENG uređaji , ima ih još kineza koliko ti volja i sve je to otprilike isto.
Ako uzmeš nešto tipa BF-888 , to ti je uhf stanica (koja zadovoljava tvoje potrebe čak i više od toga) , ima 16 kanala i originalno programirana nije u PMR području (u nekim državama za čije je tržište predviđena je kao takva dozvoljena) , naknadno može da se isprogramira a nije to ni teško.
Ima jednu manu , malo joj gluva na prijemu , radio čisto kao u SLEEP modu i prvi poziv nakon neke pauze može da bude neregistrovan dok se prijemnik ne probudi , vjerovatno je to neki režim štednje baterije koji ja softverski nisam uspio isključiti.
Ona može da se uzme za 20tak evra.
Napredniji uređaji sa otvorenim VFOom su malo skuplji ali dosta napredniji.
Tu ti ne treba nikakvo programiranje da bi je upario sa nekim već postojećim uređajom , pretežno su duobanderke koje imaju i VHF i UHF što otvara još više mogućnosti.
Njihove oznake su recimo UV-5 koja je sasvim solidna jer možeš da joj uzmeš i veću bateriju.
Njima je mana što su malo komplikovanije za nestručne rukovaoce.
Za razliku od ovih sa 16 kanala koje samo uključiš i pričaš.
Ovo dvije ti navodim kao primjere koje sam lično koristio , ima njih modela koliko ti volja pa eto pronjuškaj i ti malo.
Ako ti treba još informacija slobodno pitaj pošto prilično poznajem tu materiju.
Za ''upadanje u vezu'' nemoj da brineš , ti zakodiraš svoj prijemnik da nikoga drugog ne čuješ osim one stanice koju si ti upario sa sobom i za sve ostale ti si gluv , oni tebe mogu čuti ali ti njih ne.