• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,604
Smilane koje je kod tebe debljine sajla i dali može tu gdje nastaviš da izdrži veliki teret?Ja nisam nikad nastavljao sajlu jedino sam je skraćivao kad pukne više puta a kad bude baš dosta kratka onda moram kupovati novu a to bude nekad po dva puta u sezoni.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,106
Dali bi mogao da opišeš taj proces nastavljanja sajle?
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,483
Borislave kod mene je 14 sajla kudeljno jezgro, na mjestu nastavka ima istu jacinu kao ispred nastavka. Nemoze da se razveze. Nakon duzeg rada mjesto nastavka se brze haba pa ga nekad treba ponovit. Na mome vitlu sajla ide ravno tako da sajla tri puta duze traje nogo kod vitlova sa koloturama kao tvoje. Neznam dali moze kod tebe prolazit nastavak kroz koloturu. Ako moze onada vrijedi pokusat. Kod mene nastavak izdrzi vise od 1000kubika.

Savo ja nastavljam sajlu sa 6 ili 8 strukova. Zavisno od vrste vitla ova vitla sa koloturama brze habaju sajlu i ogranicena su sa debljinom nastavka. Na vitlovima gdje valjci vode sajlu idealni su za nastavak. Nastavak je u pocetku nabudzen a poslije se upegla da se nezna gdje je nastavak. Ja koristim dvije varijante. Jedna varijanta da se oba kraja sajle rasplete po pola metra te seto lijepo rasporedi odnosno ukrste strukovi. Mjesto ukrstanja dobro stegnem da se nemoze pomjerit nikuda struk. Krenem na jednu stranu uplitanje tako da podizem strukove i pod njih podvlacim ove raspetljne, sve po redu u krug. Napravim po sedam pletenja na jednu i drugu stranu
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,604
Aha, i kod mene je Smilane 14-ka sajla ali sa čeličnim jezgrom. Gledao sam ovaj snimak što je kawasaki0201 postavio i sad me to baš zanima, samo neznam kad se to nastavi dali može taj dio gdje je nastavljena sajla ići po koloturu pošto je tu sigurno deblja gdje je nastavljena. Kod mene maksimalno može ići 18-ka sajla na vitlo.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,483
Borislave da bi nastavk za 14 sajlu prošao treba bi da bude rupa oko 40 milimatara, dake se ne upegla. Ako kod tebe ima prostora iza koloture i nosača. Vidi kolika je rupa u nosaču koloture (između gornje i donje koloture) dali tu može da prođe, mislim da je tu tijesno. Na onom vide snimku je prezentacija mekih sajli , sa debelim pletenjem gdje se provlači 6 strukova kroz drugih 6 strukova.. Ako je prešana sajla onda je to mnogo teže izvesti , jer su deblje niti u strukovima i mnogo su življe. Ja za krute sajle koristim pletenje na dva mjesta , te imam pletenje 3 struka kroz 6 strukova , napravim razmak od pola metra i drugo isto pletenje. Na jednom mjestu spajanja sajli dobijem dva odvojena pletenja. Kad to završim maksimalno vitlom nategnem sajlu, uzmem macolu i čekić i to popeglam. Tada do izražaja dolaze deblje niti u sajli jer se bolje ukuju , i već odmah na početku je dobro upeglana a tek nakon dan rada skoro da se i nezna nastavak. Ovo je teže za objesnit i treba malo umijača za izvest. Ja za svoje vitlu kupim po 50 metara sajle te je nastavljam i to mi je odlična konbinacija , jer koliko istrošim ili otkinem to nastavim.
 

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,604
Smilane sad sam se sjetio da kod mene nebi mogao proći taj nastavak zato što kod mene ima kao neka vodilica prije donje koloture, pogledaj na prethodnim stranicama slike vitla koje sam postavio ako hoćeš da vidiš o čemu pričam pošto mi je ovako teže objasniti.
 

savicT40

Novi član
Tu od
7 Srp 2017
Poruka
8
Ima li ko ltz T40, ne znam kakvo vitlo da stavim na njega. Pozdrav!

Послато са SM-G530FZ уз помоћ Тапатока
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,483
Opisat ću kako ja pravim omče. Omče pravim po različitim dužinama, na krajeve omče nakujem valkaste završetke mislim da ih zovu čepovi. Čepove napravim od nekog matala ( tokarim poluosovinu , ili od svijetlovučenih čalika) da su prečnika 28 mm, dužina od 30 do 35 mm. Kroz sredinu ih izbušim burgijom za sajlu koja mi treba, zatim konusnim razvrtačem rupu napravim u konus. Na primjer za 14 sajlu rupa izbušim 14,5 mm te je upustim razvtačem sa 14,5 na 18 mm u konus , po čitavoj dužini. Takođe napravim od šipke 12 mm konusni klin dužine oko 40-50 mm. Provučem sajlu kroz konusni čep tako da je veća strana rupe okrenuta prema kraju, izvučem sajle da viri iz čepa oko 2 cm, to postavim u nakovanj ili jači škrip , zatim klin zabijem i središnji dio sajle. Višak sajle i klina brusilicom odsiječem. Sobzirom da prilikom natezanja sajla nastoji da se izvuče iz čepa , ali joj njen konusni oblik nedozvoljava da deblja strana prođe kroz užu rupu. Treba voditi računa da klin ide kroz sredinu da bi svih 6 strukova jednako bili nabijeni, a onda su jednako i opterećeni. Najlakše je radit sa sjlom sa kudeljnim jezgrom. Ovo nakivanje se nemože isčupati već se kida sajla, naravno ako je ozbiljno odrađeno. Napominjem da valjkaste čepove pravim na strugu kao i klinove.
 
Posljednje uređivanje:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,261
Špage ne služe za upravljanje iz kabine, već sa strane traktora, na sigurnoj udaljenosti.
Iz kojeg razloga nebi smio iz traktora? Vukao sam sad 2 dana sa Uniforestom 50eco i ako nije preveliko drvo sve sam iz traktora previtlavao..

Jedno pitanje za one koji znaju.. Primijetio sam da kocnica slabo drzi na vitlu, pa sam onda kacio na one rupe na vitlu. To je normalno?

Nekako sam mislio da je moćnije to vitlo, a opet ako nije jak gas ugasi on 62-ku.

Uniforest je bolje vitlo od Krpana?

Evo i slika:

7926aeaf93d5c5c6263502fd7fc8411b.jpg
 

Kulagic1509

Član
Tu od
3 Sij 2015
Poruka
113
Jesi li vitlao preko brzina?? Ovo vitlo je prebrzo ako kardan ide preko motora, lako gasi traktor... Krpan 5 kod mene gasi Brenu bez problema...
 

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,261
ja ne bi koristil kočnicu kad privitlaš pa probaš vuč traktorm ...
Nisam ni ja kasnije kad sam skuzio kako to ide. Privučem, zakačim gore na rupu za lanac i dobro.

Nisam vitlao preko brzina, normalno sam.. Dva puta sam ga ugasio, ali je mali gas bio, oko 1000. Par puta nije smanjivao gas traktoru, kliže lamela i ne može povući, iako sam ja očekivao da može.

Sta nije 5t premalo za Brenu?
 

Kulagic1509

Član
Tu od
3 Sij 2015
Poruka
113
Hekni ti njega u drugu, pa vitlaj preko nje... Ovih 0,9m/s kod uniforesta je prebrzo, jedino aKO je brisani prostor...
Ista stvar je kod Brene, ne moze kardan da ide preko mjenjaca, pa jebada ziva... Mozda je njoj malo, ali je meni previse i prebrzo... Ako ne zamjenim traktor, mjenjacu vitlo ili ovo usporavati...

Ovo oko vitlanja preko brzina,msm da clanovi AcA OPEL i Borisllav360 znaju vise o tome... Da ako ovo procitaju i jave se ;)
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,188
Iz kojeg razloga nebi smio iz traktora? Vukao sam sad 2 dana sa Uniforestom 50eco i ako nije preveliko drvo sve sam iz traktora previtlavao..
Radi tvoje sigurnosti.
Naravno da možeš kak ti paše, samo na svoju odgovornost, a ne na odgovornost proizvođača.
 

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,261
Pa sigurniji sam ja u traktoru. Ali dobro, razumijem što želiš reći. Svakako su te spage zakon nego sama ručka.. Nisi mi odgovorio na usporedbu Krpana i Uniforesta, sto uzeti? Ili neko treće?

Meni nije ništa prebrzo, još gas dodam na 1500o/min, na 2000 mi je 540 kardana. Bolje kad ide brže, manje zapinje i ruje.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,188
Svaki je dobar dok se ne pokvari. Ne znam. Ima tu iskusnijih od mene.
Vele da je Tajfun boj 1, usporediv s Farmi-jem...
 

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,261
Ja ne radim puno, ali uvijek ću dati malo više za bolji stroj, tj. vitlo. Karasa ne bi, Krpana gledam i ostalo.
 

kresoklc

Član
Tu od
24 Ruj 2012
Poruka
90
Ja sam uzeo tajfun 4.5t za vlastite potrebe, radit cu sada drugu sezonu i nemam kaj reci. Vucem van na sajli jer imam jedno brdo gdje me propinje pa ga moram vitlati uz njega, cca 40m. Ugasio je zetora 5011 i na pola gasa. To brdo odkocim vitlo i privucem trupac iz kabine, tko bi izlazio van svaki puta i odmotavao spage itd.


Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
 

Najnoviji postovi

Na vrh