kazes da vecina utovaraca tezi oko 500kg , OK ail ja cu da kompezujem jedan metar drva za taj utovarac
onda ce nosivost biti 3 metra umjesto 4 i opet imam mogucnost kada na ovoj prikolici drva izbavim iz sume da ih pretovarim na kamion ili neku vecu prikolicu
stabilnost me ne brine mnogo posto nemas predstavu koliko je ovaj sistem osovine ''udoban'' za teret . zakretna ruda mnogo tome doprinosi , ako je bocni nagib veliki mozes da se spasis pomijeranjem rude prema donjoj strani FANTAZIJA
sistem sajle i onoga lika sa videa je dobar , ali ima i nedostatke
dobar je iako je spor jer neces sva drva sa njime tovariti nego samo sto je tesko za rucno podici (opet kazem sve je bolje nego rucno)
a los je sto nemozem pretovarati na drugu prikolicu , nego moram opet rucno ili sa ovom prikolicom voziti na vece relacije
ne bavim se ''profesionalno'' sumom ali ipak volim biti opremljen solidno , nemam para da kupim nikakav stroj iz ove branse pa se moram osloniti na moje kefalo i sposobnost snalazenja
ima li neko prestavu za koliko para bi ovakva prikolica mogla da se kupi polovna, sjebana, rasturena ??????
svaki vas odgovor je za mene previse posto ja znam koliko je mene kostala
para a neprespavane noci necemo izrazavati u ciframa :roll:
opet kazem planiram praviti neki ozbiljan cjepac sa kojim cu moci ici i usluzno , pogle racunicu
vladimirac danas cijeli dan na 2/3 gasa ne bi smio potrositi vise od 15-20 litara nafte + jedan radnik + ja + cjepac = mnogo pocijepanih drva . i to radis kada nemas nekog bolje placenog posla i ne umoris se posto se tada rade kladici\
a ja imam 4 suraka koji nisu zaposleni a mladi su i vole da rade (i zarade) ja cisto onako bez nadoknade (osim sto amortizuju i potrose kroz naftu) mogu im dati stroj nemoram imati nikakve racunice , makar nek' oni zarade
mozda me se nekada sjete u moje stare dane
ovaj cjepac koji sam vec napravio , on je samo EKSPERIMENTALNI rad imao sam sav materijal za njega i napravio sam ga za nekoliko sati samo da bi se upoznao sa silama i ajde da kazem , pa da vidim kako radi covjece ja takvu masinau nisam NIKADA vidio u radu
, samo sa slika i na sajmu upicanjenu i nafarbanu
svaki trgovac ce ti reci da je to naucna fantastika kako to radi ali ja imam iskustvo PRAKTICNO a oni to samo znaju sa papira sto im neko napise isto tako vjerovatno ko nema pojma ni o drvetu ni o sumi
e sad kad vec poznam nedostatke i mane meni je cista zajebancija napraviti dobar cjepac
ja nekada (u vecini) slucajeva volim raditi stvari na (hard way) :blackeye
sve sto je skola skuplja to je gradivo kvalitetnije :!: