• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ŠUMSKE PRIKOLICE

• Temu pokrenuo Lamborghini R2
  • Datum prvog posta

Betmen

Član
Tu od
29 Sij 2013
Poruka
124
Pozdrav ljudi, imam sasiju od turbo zete duzine 6,5 metara, sirina 77 cm, u profil 5 mm iz komada, ostavio bih tovarnog prostora 5 metara i 1 metar rude, osovinu imam prednju od tamica sa felgama ali mi se cinilo nisko pa sam nabavio 8,25x20 gume felge i osovinu i to ce ici pod sasiju. E sad pitanje koliki bi bio optimalni medjuosovinski razmak (vanjski trag)?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Pa izracunaj si,cjepanjice moraju ici unutra a to je min.110cm plus gume,ili malo šire.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Među osovinski razmak nije trag kotača (to su dvije različite stvari). Među osovinski razmak bi bio u ovom slučaju pogonska osovina traktora - prikolica, taj segment odrediš prema snazi, težini, točci kopčanja prikolice (cca 1/3 od kraja prikolice). A ti si vjerojatno mislio na razmak kotača prikolice, trag prikolice najbolje je da se poklapa sa tragom traktora.:=-:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Trag ti je razmak od sredine lijevog do sredine desnog kotača.
Tebe zanima vanjska širina.
Manji traktori su izvana široki oko 160cm, malo veći do 180cm, pa napravi tak da ti je vanjska širina u tim gabaritima.
Da bi prikolica lijepo išla tragom, najbolje je da su tragovi kotača i prikolice podjednaki (tak da gume prikolice idu po sredini traga guma traktora). Nisi navel kakvim to traktorom misliš vleči.

Ak su gume 8,25-20, širina im je oko 20cm. Uz trag od 140cm ostat će ti oko 120cm razmaka među gumama, a vanjska širina bude 160cm.

Betmen

Član
Tu od
29 Sij 2013
Poruka
124
Da shvacam, krivo sam se izrazio, vanjski trag sam htio pitat, mislio sam vanski trag ostaviti 170 cm, a osovina ce od kraja bit oko 170 cm. Cezu bi vukao sa vise traktora a najvise sa Vladimircem, kopcat cu je na poteznicu koja ce bit na polugama hidraulike. Poteznica ce se kopcat na poluge hidraulike i toplinger a na nju cu napraviti nastavak da se moze nabacit gornja poteznica od Zetora ona na cetiri klina. Tako da cu dobit okretnu poteznicu na traktoru koja je jaka, a cijela konstrukcija sa poteznicon ce se moci prebacivati na sve traktore.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Za normalne traktore, rudo od 1metar je prekratko (bar 110cm od centra oka do prve stranice). Ostavi vanjsku širinu 170cm (znači trag 1500mm), dobil budeš dobru bočnu stabilnost, no malo bude to teško za vleči, jer gazi malo izvan traga traktora.

Glede kuke: zakvači to na onu njegvu automatsku poteznicu, čim bliže zadnjoj osovini, jer ako ti bude kuka iza stražnjih kotača, dizala bude traktor i nebuš to mogel nikam pomaknuti.

Betmen

Član
Tu od
29 Sij 2013
Poruka
124
Shvacam glede sirine traga guma, logicno.

Ako bi zakacio cezu na Vladimirca na donju poteznicu nebi mogao regulirati visinu prednjeg djela ceze, ovako mi je lakse kada ju punu moram zakacit nemoram ciljat nego reguliram na hidraulici. Naprijed imam 100 kg utega a vec sam vukao cezu 5-6 metara cera na polugama hidraulike i ide Vladimirac solidno po blatu u sumi, a imam i nove gume zadnje. Samo svakih otprilike 15 min hidraulika padne par cm pod tezinom drva na cezi pa ju u voznji podignem.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ne vidim svrhu podizanju: kad digneš prednju stranu, potone zadnja i obratno.
S ovim kotačima prikolica bude imala prohodnost poput traktora, pa ti to nije ni potrebno.
Osim toga, ako kvačiš s onom njegovom automatskom poteznicom, možeš malo podići na njoj.

Opasno je voziti nebalansirane terete na polugama hidraulike, iako on može fiksirati poluge na bilo kojoj visini.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Zašto uopče išta vuči na traktorskim polugama, u ovom slučaju šumsku prikolicu, ako traktor ima predviđeno mjesto za vuču prikolica, odnosno gornje i dolnje kopčanje, nemogu si ni zamisliti da vučem karetu na polugama hidrulika...

Betmen

Član
Tu od
29 Sij 2013
Poruka
124
Recimo kada ides preko vecih neravnina recimo jarka manjeg ili slicno, ako zapnes prednjim djelom ceze gdje se kaci za traktor podignes hidrauliku i prodjes a kada dodjes zadnim djelom onda spustis hidrauliku da digne zadnji dio. Posto pravim duzu cezu moram i na to pazit jel nije isto ceza ukupne duzine 6 metara i 4 metra, od 4 metra ukupne duzine ceza nema toliko razlike u visini prednjeg i zadnjeg kraja kada ides preko vecih neravnina kao ova od 6 metara. Bar tako ja to vidim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Šanana, ti nemreš, a ovi koji imaju Ruse, mogu. Njihova hidraulika stoji u bilo kojem položaju, a na tvojim se traktorima poluge same dižu, ak ih ne ukrutiš.

Betmen, ja bi onda radije napravil rudo na pante i na prikolici hidraulični cilindar. Efekt je isti, samo je prikolica kvačena na sigurnijem mjestu, a i tu prednost može koristiti bilo koji traktor.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ako nasjedneš s prednjim djelom prikolice, odnosno tamo gdje se kopča, automatski si nasjeo i s traktorom i nema dalje :) Logično, zar ne??
Znači, kud prođe traktor proči če i prikolica sa svojim prednjim dijelo, a ono je več druga priča :).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nije baš tak, preko brda i dolina. Betmen ima praf (a očito i iskustva), no ne sviđe mi se njegov način kvačenja.

Betmen

Član
Tu od
29 Sij 2013
Poruka
124
A ako ti nasjedne zadnji kraj? Na donjoj poteznici mozes sjest i plakat a na hidraulici spusis sprijeda i zadnji kraj se dize, pricamo o grbavim terenima. A recimo ako prednji kraj ceze dignes vise od zadnjeg dio tereta se sa traktora prebaci na zadnji kraj ceze i na gume i smanjis opterecenje traktora, a ako hoces vise tezine na traktoru spustis prednji kraj ceze nize i on prebaci dio tezine na traktor i traktor bolje grebe. Jel tako?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
tko ne zna a nije probal , govori suprotno , kad vam kažem kopčanje na poluge je zakon .

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
A kad bi osovina bila gibljiva pa bi celindar digal cijelu prikolicu u vis kad bi bilo potrebno ?? Puknuti tak sem vukel balirku kocku i super je bilo kak pikap nije bil na hidraulik podigel sem ak je trebalo cijeli prednji kraj .

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Koliko sam shvatio, želja je napraviti prikolicu (od ukupne dužine 6 m), na koju bi htio nakrcati cca 8 - 10 m drva, što je cca ukupne bruto težine prikolica + drva cca 6 tona, i onda to vući preko brda i dolina, potoka, blata itd... Još kad se na doda težina traktora cca 1700 kg, onda je to ukupno cca 7,5 tona. Takva prikolica sa tim traktorom mogla bi funkcionirati po dobrom i tvrdom putu. Želja je dovesti što više drva u jednoj turi sa što manjim traktorom (pretjerivanje). Za traktore općenito od 30 - 40 ks, dovoljna je prikolica na kojoj stane 3 prostorna metra svježih drva za izvoz iz šume (i to ako je relativno suho i ne baš ektremno većih uzbrdica i nizbrdica). Neko pravilo bi bilo da se prikolica radi prema mogućnosti traktora, a nikako obrnuto.:(emo):

Betmen

Član
Tu od
29 Sij 2013
Poruka
124
Pise ti fino u prijasnjim postovima da bi cezs bila za vise traktora, Vladimirec bi najcesce vukao 5 m drva na toj cezi ne 10 m, a ako bi vukao 10 m zakacio bi za veci.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
I ja mislim da se ovdje malo pretjeruje , vladimircu kačati na poluge karetu koja nosi 5m i očekivati da ideš u teške uslove malo je neozbiljno a najneozbiljnije od svega je to kačanje na poluge
Prvi put kada sa takvim kačanjem i tim teretom dođeš na motanje na nizbrdici i kada traktor dođe u bočni položaj u onosu na karetu neće te ni japanska industrija sastaviti a kamoli ruska
Ovo se razmišljanja iz mojih uslova rada , opet svako zna šta je njemu najbolje
Kao što već neko reče 3 metra je taman , sve preko doga je previše ako pričamo o težim uslovima

@ZJ , za karetu je previše 110cm za rudu , nije ona široka kao prikolica a time se gubi manevar i ''korisna težina'' koja ide na kuku

Na vrh