Ovisi kakav adapter i kakav suncokret. Ako je dobar suncokret u smislu večih glava i jednake visine onda može i bez tog kita ako adapter može dovoljno skupiti letve i usporiti se, ali u velikoj većini slučajeva je bolje sa tim noževima.Suncokret se kombajnira sa običnim kukuruznim adapterom ili je baš potreban onaj dodatak za suncokret (za kukuruzni adapter)?
3.1 t/ha tu bilo di je divljač napravila kaos..dok sam imao parcela i sa 5.9 t/ha..pa je prosjek sa svih njiva tj ukupna površina suncokreta bila 7,5ha pa ispada 5,2 t/ha za ovu godinu dok na ostalim njivama se prinos vrtio od 5 do 5,9t/ha..ostale njive tu oko 5,5 t/haCekaj malo 5t prinos i jos si imao toliko stete 🫣 to je stvarno top. Top
Daj neki savjet 😁
Ja sam imao samo na 1ha tako velik prinos, ali nikad u zivotu tu nije bio sunci
A gdje je suncokret svake druge godine tu je jako los prinos
ako županija i općina proglase sušu onda je valjda suša 🤷♂️Evo ovih sa 70% štete od suše, 30% od divljači, a vrše 3,5 - 4t/ha.
Kukava nam majka...
Reci mu nek ti vagu posudi pa se buš i ti kurčilTak i moj susjed koji sije psenicu za Bozic a kukuruz krajme 5mj ima 8t psenice i 15 kukuruza 😵💫

Drug moj, ne znam što se pecaš kad tebi nisam stavio mamac. Komentiram općenito...3.1 t/ha tu bilo di je divljač napravila kaos..dok sam imao parcela i sa 5.9 t/ha..pa je prosjek sa svih njiva tj ukupna površina suncokreta bila 7,5ha pa ispada 5,2 t/ha za ovu godinu dok na ostalim njivama se prinos vrtio od 5 do 5,9t/ha..ostale njive tu oko 5,5 t/ha
već sam rekao i podijelio savjete kako i šta radim...samo normalno to je proces koji traje godinama...
ako županija i općina proglase sušu onda je valjda suša 🤷♂️
a i ja ne kukam
a kad pričam suša, itd pričam općenito na temelju kakvo je stanje u ataru i okolici...a zadnje dvije tri godine kolege u trci za poticajem su ušle u tu 'konzervacijsku priču' nespremne pa su prinosi u okolici još lošiji...
Probajte se bazirati na jednoj njivi na obradu bez pesticida sljedećih 6-7+ godina pa ćete vidjeti rezultate, ali normalno pravilan plodored, pravovaljana obrada tla itd, pa rezultati dolaze..I samo da obavijestim ono 'neću špricati sljedećih 6-7g ništa' ne prolazi, ovakav pristup poljoprivredi zahtijeva daleko više truda, znanja i vremena ali rezultati dođu.
A inače ako imate problema s korovom na polju, 99% imate problem i kompakcije pa sav ostali niz problema i NE, podrivač tu neće pomoći, kratkoročno 3-6mj da ali dugoročno ne! (ne mislim na ovu 'modernu glupost' što se zove podrivač i što svi kupuju, to je još gora stvar za tlo)
Ako vam je odgovor na ovo: 'moje njive su mi čiste' pa da čiste su nakon primjene herbicida, ali jesu li čiste i bez primjene herbicida?! Korov raste u uvjetima suprotnog od onog što 'vole' usjevi!!!
pa odgovor je bio nakon mog posta 🤷♂️Drug moj, ne znam što se pecaš kad tebi nisam stavio mamac. Komentiram općenito...
Jako sam žalostan ove godine, jer se vidi da smo svi mi poluprivrednici teški šupci, kalse A - marke Dorat. Nagovorili me da budem u odboru za poluprivredu, kad sam vidio šta ljudi pišu, zgadilo mi se. Kad sam čuo kako se priča na Agro Biz Forumu, zgadila mi se poluprivreda. Kad vidim tko to sve priča još mi se više zgadi sve i onda se pitam gdje je onaj tko treba svima nama staviti soli na rep?
Druže moj 3.5t suncokreta na hektar, vamo pišeš 70% štete od suše, tražiš naknadu od lovačkog društva za 30% od zeca i papkara, pa koliko onda inače imaš? Vagon po hektru?
E vidite, to su stvari koje mene bole, ali istinski, skup je dizel svima, ali mater Vam ***** prokletničku (figurativno) svaki cent bi iscjedili odakle se god može. Teško je, ali je teško svima, ne samo ovome ili onome, a kukaju ovi što su zemlju dobili na lijepe oči i dobili sve na izvolte... Eh, moja Republiko.
Svak' svoj OPG i zemlju vodi kako on hoće, ja sam premali da bih investirao u skupe strojeve za krakiranje zemlje, navodnjavanje i sve ostalo, a sa 5k eura što mi ostane na kraju godine, mogu jesti 6 mjeseci i onda gaće na šćap okačiti...