smo još taj problem branja, jer tu moram platiti ljude.....
Branje, odnosno čupanje nije nikakav problem neznam zašto plaćati ljude za tu operaciju osim kad se radi o većim površinama
pa sve ovisi sto racunas pod kombajn? Napravio sam si kombajn za grah i kazemti na zemlji ostane 2% a kombaj izlomi 1%= 3% na 1 jutru 25 kg x 20 kn = 500 kn. I gotovo sve na njivi, bez radnika ja i buraz sami ( idemo kad hocemo, vracamo se kad hocemo).
vrsio sam slavonski zeleni, tresnjevac, i bijeli ( taranicu). Pa na heder se zakopca pick up malo smanjis okretaje bubnja i otvoris avcug za bunker da ti curi u kantu ili neko korito.
što se tiče visine usijeva i velike rodnosti i to se štima po preporukama proizvođača tako da je u knjigama i to naznačeno.a vidi brle 11 radim s tri kombajna i niti jedan od njih se ne stima po podacima kako ti velis vec po uvijetima na terenu. Okretaji, nagibi, zazori, visine ti određuje usijev a moras ih stelati nekoliko puta na dan. A vitlo je itekako bitno u transportu loze.
a hoće li biti i koja slika i koji detalj (dimenzije remenica i sl.)??? da ukrademo nešto od patenta think):
kad dodaš elevator i pick-up, to onda više nije ni vršalica, nego kombajn. još da u istom prohodu i kosi i sve je rješeno... to je u principu nešto kao gepl, samo što ima bubanj za grah. nije loše smišljeno...
nego, tog landinca sa slike ODMA farbaj u oker inlove):
Koristim clas comet prekopiranog od prijatelja. A g.itp grah se nemoze kositi i vrsiti istodobno. Argentinci koji su par stoljeca ispred nas u poizvodnji graha kose pa zatim vrse (vjerojatno ima sve svoje kako zasto)
Ma stimaju te masine i nije to tako ni skupo al kako doci do njih