Moj Vica,ti očito trebaš informaciju od a-ž.Pa baš sam ti govorila o kontejnerima i broju rupa koje imaju.Ti imaš one sa 70 rupa.A trebaš one sa 309.Dakle-umjesto jednoga za isti broj presadnica trebaš 3 komada.I tri puta više substrata.O nekakvoj mješavini zemlje uopće nemoj razmišljati,to se tako ne radi.U kontejnere ide iskljičivo kupljeni subetrat-klasman,brill,stender,flora,bilo koji-ne možeš toliko pogriješiti da uzmeš najlošiji koliko možeš ako miješaš vrtnu zemlju sa nekakvom za cvijeće iz običnog dučana.Čak je i izbor iu tog običnog dučana bolji izbor od miješanja te sa vrtnom zemljom.vrtna zemlja je teška,kada se zaljeva sabija se,korijen nema zraka,voda se ne ocijedi,presadnice -koje niknu slabo rastu,a veliki dio niti ne nikne-pogotovo u ranom roku kada se takva zemlja teško zagrijava.Kratko-obavezno kupljeni substrat-ne čisti bijeli treset-ima premalo hranjiva i kiseliji je od ostalih miješanih sa crnim.Omjer bijeloga i crnoga 60/40,ako ne možeš naći onda bar (80/20,i to je bolje od 100% bijelog.Jer bijeli ne drži vodu-isušuje se jako.Crni drži vodu,pa ga se uzima za ljetni rok sjetve,a za najraniji,tamo u januaru,početak februara je bolji onaj sa 20%crnog i 80%bijelog.ph od 5,5 prema 7,ali od 7 nemaš.Ispod 5,5 ne,jer ima 3,5-4,to je kiselo i to ne kupuj.
Nije sijeme krivo-sjeme ima klijavost i nakon roka navedenog na deklaraciji,možda malo smanjenu,ali prve godine ne bitno.samo ljudski faktor može zakazati-sjeme.ako je sa klijavošću sve ok nikako.
Kupi petnaest kontejnera od 209 rupa,to ti je trošak sto kuna.i imati ćeš ih slijedečih šest-sedam godina ako paziš na njih.Zapravo trebaš 12,sjeme je pakirano po 2500 sjemenki.Dvanaest kontejnera napuniš sa vrećom substrata -košta te 50-60 kn,A za kontejnere od 70 rupa trebaš tri vreće-potrošio si pare za kontejnere,ne zaljevaš 12 kontejnera svaki dan nego tridest šest..I uzmu ti prostor.Razmisli.Nemoj reći da nemaš gdje kupiti substrat-potraži na netu najbliže,sjedni u auto i idi kupi.ja idem u Zg po vrečicu sjemena.Sto km.I ne tangira me-maknem se od kuće,nešto vidim,negdje sam bila.Ali imam ono što želim.
Joj,ajd da ne mučimo tu ljude koji će ovo čitati,reci mi na pp što ti to sve ne znaš-jer ti očito o karfiolu ne znaš elementarne stvari pa ću ti ako očeš objesniti sve što trebaš znati.