• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314
Ovogodišnji kukuruz je veliki problem.
Pun je mikotoksina pa ga svinje odbijaju.
I ja sam imao problem da svinje nisu htjele jesti , smjesu sa novim kukuruzom.Tako da sam onda od Biomina uzeo sredstvo za mikotoksine.
Nakon tjedan dana umješavanja u smjesu sve se popravilo.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...prije tjedan dana ima sam svoju prvu svinjokolju. Pet (5) uštrojenih prasaca, kupljeni su dosta kasno (31. srpnja) i ovo malo svog kratkog života proveli su u velikom corallu na salašu (oko 1 KJ površine, dijelom i pod šumom). Prva 2 mjeseca klopali su mljeveni ječam, kukuruz i pšenicu, sa cca 15 - 20% superkoncentrata, a posebno su još dobivali gusti napoj od starog kruha iz gradske pekare pomiješan sa posijama i kukuruznom prekrupom. Svaki dan još dvoja kolica trave i djeteline + ono što nađu u corallu (žir s cerova, puževi, gliste, razni zeleniš - koprive i sl.). Ulazna težina kod 2 veća bila je 50 kg, a 3 manja su imala najviše 25 kg).

Druga cca 2 mjeseca prije klanja nisu jeli niti mrvu smjese, samo mljevene žitarice i već opisani napoj sa starim kruhom + su pojeli gomilu bundeva koje sam svaki tjedan vozio od kolege koji ih uzgaja radi sjemenki, a bundeve su mu višak...

Do klanja su ovi veći težili oko 150 kg, a manji do 120 :)

Kad sam krenuo soliti meso za sušenje, poklonio sam šunku i tablu slanine svojoj majci, a ona me zamolila da joj skoknem kupiti još jednu tablu slanine (carskog mesa) u "Plodinama", pa da je usolim zajedno s ostalim. I sad - ovo meso od svinja sa salaša potpuno bez mirisa, a ova tabla slanine se "osjeti". Pozovem mamu da i ona pomiriše i naravno, osjeti i ona. Nije to meso pokvareno, ali jednostavno i boja i miris drugačiji. Sada sam po prvi puta sam imao prigode to isprobati na licu mjesta. I rekoh: "Mama, nemoj se ljutiti, ali ovu tablu ću usoliti posebno"

Pretpostavljam da je to stoga što su ovi tovljenici čije meso se prodaje u trgovačkim lancima cijeli svoj život jeli samo smjesu, a i amonijak bi tu mogao igrati ulogu, budući da se tisuće njih tovi na ogromnim farmama sa tekućim izgnojavanjem, na rešetkama...Što mislite?

Meso se soli za sušenje:

A ovo je ta tabla "carskog mesa" iz "Plodina". Prije sam mislio da meso mora imati takav miris. Sad vidim da sam bio u zabludi :)

Posljednje uređivanje:

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ja sam imao svinje stare preko 2 godine i tko je probao čvarke kaže da u životu nije jeo bolje i ukusnije (svinje mangulice). Od njih dvije je bilo više od 110 l masti i do sada smo pojeli sve čvarke - nešto se podijelilo. Do sada nikada u životu nismo pojeli sve čvarke.

Svinje nisu ni čule riječ koncentrat.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
jel prostor ogradjeni ima pastir?vidim da je obicna zica postavljena...breskvar

Nema. Ali prije nego opet pustim svinje - postavit' ću ga, obzirom da ide ovaj puta više još svinja unutra, a i duže će se toviti, pa ne znam da će ovo biti dostatna ograda za 200 - kilaše :)

cevo

Član
Tu od
20 Tra 2014
Poruka
88
jel moze jos netko ko ima svinje na otvorenom, stavit slike ograde i svinjca? :) u skoroj buducnosti planiram nekoliko prasaca imat na otvorenom pa da si preko zime malo kombiniram :)

breskvar jesi primjetio pokusaje bijega? :)

ivan.m

Član
Tu od
2 Sij 2011
Poruka
54
Zanima me zbog cega dolazi do pojave zuljeva na papcima kod svinja kao i pucanja papaka. Kako lijeciti taj problem?

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
danas stigle nazimice iz Danske , landras-jokšir, preko udruge svinjogojaca vž županije uz sufinanciranje jednog dijela od strane naše Varaždinske županije , 103 nazimice smo uvezli , u tom projektu su mogli sudjelovati članovi udruge svinjogojaca vž

mi osobno smo uzeli 10 komada, bili smo uzeli pred 5 godina isto , pa smo prezadovoljni genetikom(odlične majke , super mlječnost , kvalitetni odojci itd itd) , ono što je dobro kupuješ i dalje , a ovo što se kod nas u Hr može kupiti to se nemože mjeriti sad Danskom kvalitetom, toliko o tome

trenutno imamo 45 krmača , a planiramo proširit proizvodnju

evo par slikovnih detalja prilikom istovara nazimica

i gotovo , može doma kamion

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314
Dobit čete vi iz Danske sa nazimicama gratis i koju boleštinu,svi mi podcjenjujemo svoj uzgoj,nemojte mislit da nešta šta vrijedi od genetike ide van iz Danske,Kupio sam ja ovog prolječa iz Austrije nazimice po papirima ekstra klase.Nisu se baš proslavile sa prašenjem i odojcima,Toliko o kvalitetnoj uvoznoj robi od mene,Doma imam puno bolje od ovog šta sam dovezo.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Uvezli smo i pred 5 godina isto iz Danske i nikakvih problema, da nismo prezadovoljni nebih opet uzeli , a o bolestima otom potom , sve se uredno dezinficira ,a tko može garantirat da ako se kod nas kupi da nebude se dovukla koja bolest, slažem se da je najbolje dok si možeš sam proizvest nazimicu.

I mi smo iz Austrije točnijie iz Styria Brida uvezli 4 nazimice , nisu loše al eto Danska roba je bolja.

Kupili smo pred dvije godine 10 nazimica i kod nas u Hrvatskoj neču imenovat kod koga, isto landras-jokšir, kvaliteta 0 bodova , od toga je bilo 50% odmah van , neču ostat bređe i ti problemi, znamo šta ovi tu naši u Hrvatskoj rade sa nazimicama tako da nečemo previše ulazit u srž da se nebi tko uvrijedio , a cijene nabijaju ko da su krmače zlatne , glavno da imaju titule po HPA

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314
kod mene kvalitetna nazimica košta 2000-2500 kn.ovisi koliko je teška.u Austriji sam platio 4000 eu.znači tamo je skuplje nego kod mene.govorimo o nepripuštenim nazimicama.

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Gdje u austriji toliko košta nazimica?
Njemačka je inače skuplja od austrije što se tiče rasplodnih grla, a u njemačkoj ću ti ja nabaviti nazimicu koje hoćeš rase za 550€! Jedino ju ne mogu dovesti, ali ako ćeš sam doć po nju, nije problem!!

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314
Gdje u austriji toliko košta nazimica?
Njemačka je inače skuplja od austrije što se tiče rasplodnih grla, a u njemačkoj ću ti ja nabaviti nazimicu koje hoćeš rase za 550€! Jedino ju ne mogu dovesti, ali ako ćeš sam doć po nju, nije problem!!

pardon,ne 4000,nego 400 eu

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
A tako je već nešto sasvim drugo! 30000 kuna bi bilo stvarno ludacki puno za prase pa da je i zlatno...

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,166
Ovogodišnji kukuruz je veliki problem.
Pun je mikotoksina pa ga svinje odbijaju.
I ja sam imao problem da svinje nisu htjele jesti , smjesu sa novim kukuruzom.Tako da sam onda od Biomina uzeo sredstvo za mikotoksine.
Nakon tjedan dana umješavanja u smjesu sve se popravilo.

koliko košta i gdje se može kupiti

Najnoviji postovi

Na vrh