...prije tjedan dana ima sam svoju prvu svinjokolju. Pet (5) uštrojenih prasaca, kupljeni su dosta kasno (31. srpnja) i ovo malo svog kratkog života proveli su u velikom corallu na salašu (oko 1 KJ površine, dijelom i pod šumom). Prva 2 mjeseca klopali su mljeveni ječam, kukuruz i pšenicu, sa cca 15 - 20% superkoncentrata, a posebno su još dobivali gusti napoj od starog kruha iz gradske pekare pomiješan sa posijama i kukuruznom prekrupom. Svaki dan još dvoja kolica trave i djeteline + ono što nađu u corallu (žir s cerova, puževi, gliste, razni zeleniš - koprive i sl.). Ulazna težina kod 2 veća bila je 50 kg, a 3 manja su imala najviše 25 kg).
Druga cca 2 mjeseca prije klanja nisu jeli niti mrvu smjese, samo mljevene žitarice i već opisani napoj sa starim kruhom + su pojeli gomilu bundeva koje sam svaki tjedan vozio od kolege koji ih uzgaja radi sjemenki, a bundeve su mu višak...
Do klanja su ovi veći težili oko 150 kg, a manji do 120
Kad sam krenuo soliti meso za sušenje, poklonio sam šunku i tablu slanine svojoj majci, a ona me zamolila da joj skoknem kupiti još jednu tablu slanine (carskog mesa) u "Plodinama", pa da je usolim zajedno s ostalim. I sad - ovo meso od svinja sa salaša potpuno bez mirisa, a ova tabla slanine se "osjeti". Pozovem mamu da i ona pomiriše i naravno, osjeti i ona. Nije to meso pokvareno, ali jednostavno i boja i miris drugačiji. Sada sam po prvi puta sam imao prigode to isprobati na licu mjesta. I rekoh: "Mama, nemoj se ljutiti, ali ovu tablu ću usoliti posebno"
Pretpostavljam da je to stoga što su ovi tovljenici čije meso se prodaje u trgovačkim lancima cijeli svoj život jeli samo smjesu, a i amonijak bi tu mogao igrati ulogu, budući da se tisuće njih tovi na ogromnim farmama sa tekućim izgnojavanjem, na rešetkama...Što mislite?
Meso se soli za sušenje:
A ovo je ta tabla "carskog mesa" iz "Plodina". Prije sam mislio da meso mora imati takav miris. Sad vidim da sam bio u zabludi