• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Hvala daniels,malo sam to proučaval i dva prasenja godišnje meni izlaze super i nebi smel imati brige nikakve.Kak sam i rekel,na proljeće bi se trebalo ako bude sve u redu nekaj početi,pa ćemo vidjeti i u praktičnom dijelu kak bu išlo.zasad skupljam iskustva.

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
nema na čemu kolega.tu si svi pomažemo kak znao i možemo.

a iskustvo nejde bez prakse,ja sam se nekaj načital sveg i svačeg uz svinje,
pričal sa ljudima i mladim i starim,koji to rade par godina i cijeli život,
i dale gledam pitam,al praksa bez nje niš.
kad gledaš malca kak ide van iz prasice pa do krmka kojeg streliš karabinom.
nije to sam tak.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
tko zna koliko koštaju hranilice za svinje,one tipa big dutchman ili shulz?sa spremnikom od 80-90 litara.
zahvaljujem

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Pele aj nemoj zafrkavat čovjeka sa 4 prašenja godišnje.
3 prašenja ti može imat ista prasica svaku 2 godinu.

praktični primjer
ak pripustiš 01.01 prasi se 25.04 malce da odbiješ nakon 30dana
sljedeči pripust je 25.05-16.09 prasenje +30 dana
je 16.10-07.02.

pa sad aj mene uvjeri da si imal 3 prašenja il još bolje 4.

il si se grdo zahebo dok si pisal:drinkers:
Je @deniels zahebo sam u pisanju umjesto max 3 put prašenje napisal sam min 3 puta, sori mija greška :confused::confused: isprika :prayer:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
već sam počel mislit da si našel neku hibridnu GMO krmaču:rolfer::partyman:

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Heh,pele dobar si,mislim da bi amerikanci odmah preuzeli tvoju tehnologiju.Bez zamjerke,samo šala.Jučer baš pričam s čovjekom,veli da mu se odojci nikak ne isplate,daviše od 10,11 kuna u ovo vreme nemože dobiti,a ispada mu dok sve pokrije da je još na gubitku,to mi čudno nekak zvuči.Ili mu računica ne štima,ili nije rekel celu istinu ili je stvarno situacija tak loša?Kakva su vaša iskustva ove dane,ne samo s odojcima,nego i s velikima?

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Ja sam od 140kg svinju za 12kn prodao.
Svake godine tak jedna ode na bubanj,i lova sibne od ni od kuda i bude dobro.
Medutim ova cijena od 10-11kn odojaka je sramotna.
Jedino da uzme tam-ic i pravac dalmacija.

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Je,baš se i o tome razgovaralo,zaboravih napisati.veli da su nekada dalmatinci čak i do ovihkrajeva dolazili,(izgleda nisu lijeni kak se prića)bez uvrede.Čak bolji kupci nego naši tu.Kolko znam,čovek se raspita za cenu,paše,ne paše i vozi.A ne ovi tu bi te popljuvali i još da mu ga dopelaš.Mi imamo čoveka od kojeg stalno kupujemo odojke za sebe i čovek uredno dopela,nema cjenkanja ni ikaj.I uvek proda,jer sad da ja auto ganjam radi 2 ili 3 odojka nekam za kunu manje po kili, i da još potrošim i mobitela tolko,ne isplati mi se.A da su cene niske,jesu.Ajd veliki još kak tak s 10 kuna po kili,al odojci nikak.Ne treba ti krmača,nego ih kupi i tovi dalje.Al gledal sam baš i po njuškalu jučer,variraju odojci od 13 do 15 kn/kg,a tovljenici,ja ih zovem veliki prasci su oko 12kn/kg.Glupo je to kaj cene stalno variraju,al to je opet do sezone.Najveći problem je kaj ljudi nemaju dosta novaca odjednom i onda im je lakše dati manju svotu za par šnicla v centru nekom.A dok to malo v računicu stave,nije baš tak.I čujem baš od tih ljudi s kojima sam razgovaral da je u trgovačkim centrima E klasa mesa.Da je to oznaka za Mercedes nebi bilo loše,al ovak ljudi ni neznaju kaj kupuju!Bitno da je jeftino,a kak je hranjeno i s čime,žali Bože.
Mene najviše ubije dok veli neko,pa kaj bi to jel,gle kak je pajcek zmazani,kak smrdi,kak ovo kak ono,a da tek vidi ono kaj je raslo za Konzum i sl.?Mislim,svinjogojci i općenito poljoprivreda je kod nas u lošem položaju,upravo radi neke diskriminacije,jer poljoprivrednici su u nekim krajevima smatrani najnižom klasom za razliku od nekih snobova,ali čitajući ovaj forum,vidim da ima barem nekaj u nama mladim ljudima da to probamo okrenuti na bolje,pa makar nas bilo i 10000 na ova 3 i pol milijuna u ovoj bijednoj državi.
Evo,trenutak inspiracije,nadam se da nisam nikoga uvredil.

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Heh,pele dobar si,mislim da bi amerikanci odmah preuzeli tvoju tehnologiju.Bez zamjerke,samo šala.Jučer baš pričam s čovjekom,veli da mu se odojci nikak ne isplate,daviše od 10,11 kuna u ovo vreme nemože dobiti,a ispada mu dok sve pokrije da je još na gubitku,to mi čudno nekak zvuči.Ili mu računica ne štima,ili nije rekel celu istinu ili je stvarno situacija tak loša?Kakva su vaša iskustva ove dane,ne samo s odojcima,nego i s velikima?

Nema frke treba šale, ja za sad uspijevam riješavat odojke po 25 kn/kg očišćene.Danas riješio dva bekona, jedan 176 kg a drugi 198 kg po 12 kn/kg plus obrada 300 kn za oba. Inače situcija nikad gora, natežemo se s kupcima, nemaju ljudi love, svi nešto šparaju.

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Dobro si ti još prešel,nije to loša tak prodaja,sad bu išlo,al tam kraj siječnja i veljača bi mogli biti pogubni za uzgajivače.Nadamo se boljem!Ja planiram nekaj na proljeće graditi,ali to bu moralo pričekati toplije dane.Ovak imam samo za sebe 2 krmka,to stari hrani,nakuhava i tak,topla voda,neću se s tim previše zamarati,ak bu kaj od toga posla onda bu sigurno jednostavnije nego ovo.Tu kod mene su još mišljenja da mi balavci nikaj neznamo i tak,a kad se ispostavi da je modernije bolje i lakše onda su pokunjeni.Pozdrav!

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Dobro si ti još prešel,nije to loša tak prodaja,sad bu išlo,al tam kraj siječnja i veljača bi mogli biti pogubni za uzgajivače.Nadamo se boljem!Ja planiram nekaj na proljeće graditi,ali to bu moralo pričekati toplije dane.Ovak imam samo za sebe 2 krmka,to stari hrani,nakuhava i tak,topla voda,neću se s tim previše zamarati,ak bu kaj od toga posla onda bu sigurno jednostavnije nego ovo.Tu kod mene su još mišljenja da mi balavci nikaj neznamo i tak,a kad se ispostavi da je modernije bolje i lakše onda su pokunjeni.Pozdrav!

Je tak ti je i u mom kraju, rekli su kaj ti to radiš to nebu raslo, puno je ulagaja itd. E onda sam ti ja sam krenuo po knjizi kak se ono veli, dam odojcima sve kaj im treba, pa se susjedi čude, kak ja prije prodajem, kak su moji veći kak nemaju puno dlake itd. Tak da te razumjiem kak ti je, a ulaganje, ak imaš mušterije navali.

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
A čuj,jedini bi bil u ovom kraju,inaće sve ide iz KŽ i sličnih mjesta razvijenijih po pitanju svinjogojstva.A ljudi su se pogospodili i eto ga,a svako bi pajceka,tak da mislim da bi se moglo nekaj napravit,samo nejdem na velika ulaganja na pocetku.Čak sam mislil odojke kupovat pa tovit,jer nekak mi je mala cijena da prodajem odojke.Imam osjećaj da se na velikima da više zaradit,al to je sve opet računanje.Lepše je dok imaš proizvod od prasice do tovljenika,nego skakati za odojcima,mislim da je daniels tak delal jedno vreme.
A ovakva zastarjela razmišljanja su bezveze.Al kaj buš.Dok nemaš svoje,nisi gazda,a opet bolje biti mali gazda nego veliki sluga.Barem po meni.
Usput,"gdje je nestao čovjek"?Daniels?

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
A daniels ,najvjkerovatnije radi ili ga žena zaposlila :mrgreen: , čuj ak buš trebal odojke moremo biti kooperanti ja uvijek imam odojaka kak sam rekel oko 50 kom mjesečno pa kod mene možeš uvijek dobit robu na biranje. Da dobro kažeš od prasice do tovljenika tak imam ja samo što tovljenici se slabije traže.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
farma 40 krmača sa proizvodnjom 600-700 odojaka godišnje,ali je sad ova cijena katastrofa..krmače iz danske po 3600kn...minimalno 12 odgojenih prasaca po leglu

hranimo isključivo sa likrom...evo koja fotka:
DSC00087.jpg

DSC00089.jpg

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
eto dade ko za dadu pita samo radi i po svjetu skita.prijatelji od 03h ujutro sam na nogama prešel pol Hrvatske.
sad bu ispalo da pišem roman da sve odgovorim.

da jesam jedno vrijeme kupoval odojke 15-30kom samo zato kaj im je cijena bila mizerija i još sam na količinu dobival dobru cijenu.
al sad imam 4 vrhunske prasice 90-120kg nerast m i nekaj al imam rešjenje za to vjerojatno za vikend bum to riješil.

kad gledaš ro ovak 10 odojaka cca 3000kn. svinju i tak moraš hranit 1g.a usput dobiš i leglo odojaka koje prodaješ na malo1,2,3kom samim tim cijena je več veča. prodaš krmaču i odojke i zaradil si više,al ne prodaš sve već samo lošje a boljekoji napreduju dobro od legla je to max pola.
jel imal sam dosta loših odojaka u tim kupovinama nalepši su oko 20kg za kupit i kad je cijelo leglo pa prebereš,jel svako ko prodaje odojke i ima 2-3 krmače oće doć do novaca što prije i naravno prpdaje najbolje a lošji ostaju.

eto ja sam u 3 godine došel do tog da me ljudi navlaće da kupe od mene,vračaju se i dovode mi nove mene hebe prostor i sad su mi se kockic posložile i na proljeće se ide u proširenje.

o.k nemrem reč rizik je imat i svoju krmaču i odojke,al mi mali nemremo se orjentirat samo na jedno moraš imat sve od odojka do 200kg.
primjerice prošlu subotu sam imal dogovoreno sam za krmka 200kg došla njih trojica uzeli njega i još 3 po 110kg i to bez klanja po 13kn nema cjenjkanja ja sam rekel cijenu oni se složili odvezli na vagu 516kg.uz to budu uzeli i dva odojka za Božić ok ja ih nebum imal al znam di ima,vele ti znaš jel se baviš tim kaj vaalja i kaj je kak treba a ne industriska roba jel to moremo kupit i u dućanu.sad u subotu koljem doma čovjeku isto 200kg i to ga bu došlo 3200kn.
još bude došel pomoć al delam sve al sve,krvavice,mesnarte,presguš,čvarke.
jedini je bil uvijet da napravim kak sebi delam i ono kaj je jel kod mene.

kaj se tiće cijene ucjenjivanja,radim u velikoj firmi i svi znaju da se bavim svinjama i naravno priće razne u mesnici,konzum za te novce kupi ovo il ono.
reko ajd dobro napravimo ovak to za 2500kn kupi u mesnici ja dam prasca u toj vrjednosti pa bumo vidli kaj bu ko imal i koja bu kvaliteta.to je bilo prije mjesec dana kad sam rekel 12kn/kg.
sad me ti pametnjakovići cukaju jel imam i da nije problem cijena,reko nema više prešla baba s kolaći.
ovo kaj je ostalo nije više za prodaju rezervirano je za poštene i prave kupce.

kak sam već pisal o ishrani i kak se hrani ja svog suseda nemrem uvjerit pa da ga ubiješ, a dođe k meni i čudi se kak mi svinje rastu,
čak je nosil i moju smjesu,koja mi je računica ak ga hranim 1g da ima 120kg.
a od kuruze posija i par zrna jaćmena,pšenice i to tolko da vidiš tu i ta koje zrno nema da bu raslo.al to ti je ja ranim svinje 50g i sad buš ti mene ućil šmrkavec jedan.
a kak sam rekel to je dani i dani čitanja proućavanja,razgovora sa svakakvim ljudima,mladim,starim ko hrani iskljućivo z sebe il ima u turnusu 3000kom.
na to sve probavanje jel bez prakse i probavanja,i tim se stječe iskustvo.
2g intezivno sam se jebal sa tim dok sam dobar dio savladal i postigel kaj sam htel i kaj sam zadovoljan a da nije intezivan oliti industriski tov.
u svijnce po 5,6 kom a imam 4 svinjca, i klanje po raznim težinama i pasminama.jbg druge ni bilo neg tak u praksi naućit.

je istina svima to smrdi al kad je na stolu bilo pećeno il suho onda je jel ima još.
primjerice moje šogorice one ne jedu odojka jel to ima miris ovakav,onakav al kad sam ga skinul sa ražnja aj reko bar probajte nisu ni disale.
šogor ne jede svinjetinu sam piletinu i puretinu,sad kad kupuje od mene ne pita za cijenu,al veli kak tvoje meso il kobasice su takve,čvarci nisu ko oni kaj kupim u bili,konzumu.ja sam velim nisu jel nisi platil tak skupo,pa mi veli da ga zajebavam.
pa normalno da je drukćji miris i okus kad je svježe meso,a ne smrznuto i odmrzavano neznam koliko puta,stajalo na polici u ko zna kojim sve oblicima pa tek onda uz hrpu zaćina išlo u kobasice, il prisilno osušeno. i nije svinja našopana da čim prije naraste.

i na kraju još jedno prvenstveno to sam poćel delat za sebe da ja imam i da znam da je to dobro, usput sam prodaj nekaj i ljudi prezadovoljni,hrpu sam ih recimo počastil da probaju kaj je domaće i to mi se isplatilo,sam me jebe kaj bi sad većina njih da im delam sve kak da delam za sebe,a nemam ni vremena nit mi se to baš da a opet novac nemrem odbit jel ga stalno treba i nikad ga dosta.
jbg mlad relativno jesam volju imam da se nekaj i zaradit pa zakaj ne delat.

eto mislim da je dosta za jedan post.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Lijepa roba, a reci jel to jorkšir ?

majka je švedski landras a na njoj je jokšir i onda idemo gore sa pietrenom.i to ti je F1, znači ima i jokšira u njima.

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
farma 40 krmača sa proizvodnjom 600-700 odojaka godišnje,ali je sad ova cijena katastrofa..krmače iz danske po 3600kn...minimalno 12 odgojenih prasaca po leglu

ček nekaj mi ne štima 40krmaća po 12kom i dva legla godišnje je negdje 950 odojaka,di si skril 300?:scratch

inaće ljepi prasci,kaj piatren- landras il jokšir?bar mi tak izgledaju.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
njihova je baka švedski landras ,deda je jokšir a mama je izašla iz toga F1, znači križanac švedskog l. i jokšira.

300 kom ide na crno...a ne na bijelo....kužiš ne?

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
no dobro kaj se srdiš,kak preživet a da ni crnog.
meni je kombinacija piatrena i landrasa odlićna,odlična mesnatost čak i ak su 200kg nema špeka,kvliteta mesa je isto odlićna,nis probal sa jokširom jel ga nema niko u okolici.
al ovo mi s sviđa ljepi dugi,ravnomjerno razvijeni,i but i lopatica.sviđaju mi se.

jbg za mene i ti velik,da dođem godišnje na 200 odojak, 50 tovljenika i 50 godišnjaka ja presretan i više mi netreba,a više ni nemrem sam od te kolićine,jedino ak koji od moje dvije barabe se bu hel s ti zahebavat.

Na vrh