Prijatelji moji,evo čitam danas na jednom drugom forumu,da ne reklamiram sad,o ishrani svinja i tako to.Kao osnovno spominje se kukuruz,ječam-kao izvor energije,pa soja kao izvor proteina,mesno i koštano brašno i uvijek neki premiks.
I ne bi tu nikakvih problema bilo da se ljudi ne žale da im je meso nakon klanja vodeno,neki čak iznose i pomalo zabrinjavajuće podatke.
Nije mi vrag dal mira i ja sam otišel do knjižnice,posudil par knjiga o svinjogojstvu i ima tu interesantnih stvari.
Mene muči sljedeće:U tim knjigama isto stoji kukuruz kao glavni izvor energije,pa ječam,i onda dolazi soja kao najvažniji i najbolji izvor proteina i na kraju premiks.Znam sad da treba to sve biti u odgovarajućim postocima,ali u tim knjigama nema nekih bitnih razlika u postocima kod tovljenja svinja u različitim periodima.
Jel se kome od vas desilo da ima takvo vodeno meso,jer pregledavajući prethodne stranice ima sličnih receptura,ali samo u jednoj ili dvije sam našel soju?
Da li sušena lucerka može zamijenit soju i jeli bolja od soje?
Jer badava mi velik prinos tova po danu,ako je kvaliteta nikakva.
Znam da ima tu još dosta čimbenika od pasmine svinje i sl,al najveći problem koji mene muči je zašto se javlja to vodenasto meso?
Je li to soja,mesno i koštano brašno,premiks ili nekaj 16-to?