Malo kasnim, ali mogu reći svoja iskustva sa sjemenom nerasta. Obično naručujem iz Varaždina i to dvije bočice za jednu krmaču. Ako je hitno naručujem sa farme iz Bratine po koje idem sam. Varaždin mi dostavlja autobusom u Zagreb. Sjeme treba čuvati na temperaturi od 17 do 20 stupnjeva bez utjecaja sunčeve svjetlosti, Ako se dobije friško sjeme slobodno se može upotrijebiti do 4 dana bez ikakove bojazni da su spermiji uginuli ako je dobro čuvano. Prije par godina ostala mi je jedna doza i nakon osam dana pripustili smo susjedovu krmaču koje je opraslila 13 komada. I još jedna jako važna stvar kod umjetne oplodnje. Bolje je pripustiti i 12 sati ranije, odnosno prvi puta kada krmača miruje, nego da se čeka da se ona sama ukoči.
Danas i moja prasica primila bicka:cool2: Ako bude sreće trebala bi se prasiti početkom listopada. Tak da budu taman za ražanj krajem prosinca.:icon_axe:
nek joj je sa srečom
Danas i moja prasica primila bicka:cool2: Ako bude sreće trebala bi se prasiti početkom listopada. Tak da budu taman za ražanj krajem prosinca.:icon_axe:
naša krmača se oprasila 20.3,nakon mjesec dana smo odbili odojke,i tek se 31.5 počela tjerati,a 1.6 smo bicka doveli i nadamo se da ce biti uspješno
koliko čujem da je najbolje 3 dana nakon odbića ponovno ju pripustiti,ali kod nas nije bilo znakova tjeranja...kakva vi imate iskustva?
Ja svojima dajem Matru od sana ali ne svima. Ima krmača na kojima se i nevidi da su othranile odojke a neke me je sram pustiti iz štale koliko budu mršave