Davat ću 2 - 3 obroka samo koliko za njih 5?Za početak bi ti bilo dobro davati obročno i to postupno povečavati. Vjerovatno ti je i veterinar rekao da im u vodu uliješ malo octa. Ja kupim jabučni pa im sipam u vodu.
Neka mi se javi onaj tko je u Hrvatskoj u zadnje dvije tri godine uspio lako nabaviti antibiotik ili trimetosul. Zbog svega toga treba djelovati preventivno da taj vrag i ne treba.
Hranu pojedu brzo, dali si mislio 10 dkg po komadu po obroku ili po danu. Mislim da jedno prase pojede dnevno više od 10 dkg Bonni-M-a. U ponedjeljak sam im počeo davati Bonni-M i do sada su pojeli 4 kg za 4 dana. Znači prvi dan manje pa sve više, tj. danas su pojeli više od 1 kg njih 5 komada. Dajem im 3 puta dnevno i to pojedu za 5 minuta, a potom se deru hoće još tako da sam im jučer i danas uz ove obroke dao malo smjese kukuruz, ječam i stočno. Sve to riješe u kratkom roku. Danas sam u vodu stavio malo octa kako je napisao did ivo. Vidim da ih troje koji su najproždrljiviji ima mekan izmet ali ne i proljev - za sada te sam im dao drvenog ugljena za grill i eno ih spremne za maškare. Vidim da im je je 1 kg Bonni-M-a malo za jedan dan.Probaj sa 10dkg po komadu pa češ vidjeti da li pojedu i pomalo povečavaj. Dok imaju za jelo ne dodaj drugu hranu. Za ocat veterinari kažu na 5 l vode jedna žlica octa. Krmači ocat ne može naškoditi kao niti nama kisela salata.
Pojedu sve odmah, ne odmiču se dok ne poližu valov. Jučer sam im dao ugljen i danas je izmet - stolica normalna. U nedjelju ih mislim još pustiti da sisaju, a od ponedjeljka bez mame. Za sada sisaju 2 puta dnevno i dobiju 4 puta koncentrat.A čovječe mislio sam po glavi po obroku 10dkg i ako lijepo pojedu pomalo povećavati. Takovi mali se čak nesmiju prežderavati jer može biti problema. A što se tiče tora pitanje koliki je opseg. možda je bolje rješenje betonski parapet.
Ja sam do prije nekoliko godina hranio tako, kad stignem i šta stignem. Hranio sam: travom, kukuruzom, ječmom, nekad mlijekom, surutkom, spirinama (onaj otpad iz kuhinje i ostaci hrane) itd. Sve je to dobro, svinje i od toga rastu i tove se ali je veliki problem što stalno skiče. Bilo ko da progovori na dvorištu ili nedaj Bože lupi nekakvim limom (hranjeni su limenom kantom) odmah počinje orkestar iiiiiii....iiii.... I svi su na zadnjim nogama i vire iz boksa van preko ograde i skiče, valjda da se dalje čuje. A još gore je bilo dok sam davao mlijeko, tad skiče i dok jedu. To je bilo strahota, pola sela zna kad hranim svinje.Narode aj da pitam ovako nesto...kako je najbolje hraniti svinje...posto vidim dosta ljudi pominje neke programe tipa ujutru suvo popodne ono tecno spirine trava i to uvece suvo itd...
vidim ima i dosta ljudi da ima tano vrijeme obroka itd
ja svojima vala odkad znam za sebe dajem sta stignem i kad sta stignem...pa reko da pitam kako je najbolje
1 - Danas sam pustio nerasta krmači u jutro i večer i bilo je sve OK. Dali što smeta ako pustim i sutra u jutro. Zanima me dali broj prasaca ovisi više od krmače ili nerasta?
2 - Jedno prase staro 34 dana mi je uginulo od proljeva i bilo je teško 8,85 kg, dali je to dobra težina ili ne? Danas sam kupio (2 vrećice). prašak Egocin 5% - prašak za peroralnu otopinu težina vrećice 25 g i rekli su u vet. ljekarni da 1 vrećicu pomiješam sa 10 kg hrane, a drugu u 10 l vode. Dali je netko koristio ovaj prašak. Davao sam prascima ugljen, ali bez uspjeha.
Dok u mljekarstvu ipak imam siguran otkup i kakvu - takvu zagarantovanu cijenu pa sa tim nekako krpim.
.
i ja sam tako mislio do prije par mjeseci !
a onda sam čuo za aflatoksine.... pa mi je sad žao što nemam svinje
Znam to, ali pitam zato što sam na krmaču križanu (koje prase i do 15 prasaca) pustio nerasta pasmine koja prasi 5-6 prasaca - eksperimentiram. Nerastje skočio 3 puta, jedan dan u jutro i večer, te drugi dan u jutro....broj prasadi ponajviše ovisi o broju ovuliranih jajnih stanica, kao i o pravovremenom pripustu. Nadalje, ovisi i o u smrtnosti embrija u ranoj fazi graviditeta...