• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,363
Ne znam jel znaš...ali postoji mlijeko u prahu namijenjeno prascima koji nemaju šta sisati...mi smo ih puno tako odgojili

I nama je krenulo nizbrdo u jednom trenu, al eto hvala Bogu smirila se situacija...tako da glavu gore i polako! 🙂
 

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
523
Imam 8 krmača i imao sam svakakve zajebancije s njima,ali sam se naučio da najveći problemi počinju kod prašenja, pogotovo ako je teže i ako se oduži na više sati. Tu se inače zdrava krmača izmuči, obično prestane da jede, posljedica toga je nedostatak mlijeka za odojke i evo pizdarije. Kad se dugo prasi, muči i sebe i mene, i naposljetku zovem veterinara da joj da Oxytocina da završimo muku. Sad imam drugu taktiku, dan prije termina tražim od veterinara dozu oxytocina, (ionako bih ga zvao ako bi se odužilo, pogotovo noću). Kad izađe prvo prase krmača dobije dozu u vrat iza uha i krmača se oprasi unutar dva sata, manja muka za nju, a i za mene, pogotovo ako je nočno prašenje. Prasce premještam prema potrebi, na pr najslabije prase iz ranijeg gnijezda stavim u kasnije, ondje je jednake veličine ili čak veće od ostalih pa se oporavi. U krajnjoj nuždi, imam kravljeg mlijeka pa im stavljam u posudu da piju, prvih dan-dva je šareni rezultat, ali brzo nauče sami piti.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,334
Sve smo im dali, i vodu i mlijeko i mliječni koncentrat, izgleda da neće ostati ni jedan. Od koncerata povraćaju, tako da ne znam što više.
 

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
523
Jocc, na žalost ovog puta izgleda nemaš sreće. Meni je prije dvije godine uginula krmača a imala je 15 praščića starih dva tjedna. Bilo nekakav pritisak u zraku, pripeka, gledam, prasci sisaju, nakon sat-dva sisaju i dalje, krmača leži kako sam ju vidio i prvi put. Idem bliže, ona uginula. Sreća u nesreći mi je bila što sam dva najmanja praseta dopingirao sa kravljim mlijekom pa su znali piti iz posude tako da su ostali od njih naučili piti. Imao sam slučaj kod krava da mi se krava na sam termin ugušila na grebnerov lanac. Jednostavno je to tako da gdje je blaga, tu je i štete.
 
  • Like
Reactions: ZJ

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
523
Hormon, koristi se i kod krava, kobila, koza, ovaca, kuja, mački, ukucaj MF Pharm d.o.o, ima opis djelovanja i ostalo.
 

Hju64

Aktivni član
Tu od
13 Svi 2020
Poruka
130
ljudi pomoć molim.
imam nazimicu koju smo osjemenili 12.08. i sve je to oke bilo do 1.10. kad se opet tjerala, prije toga nije. Sad je prošlo tih 3 tjedna ili 21 dan i ništa. vidi joj se da se deblja, ali kako biti 100% siguran da je bređa ili da nije?
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Jedino pregled ultrazvukom, sve ostalo je tak tak
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Moras sacekati bar 2 meseca da bi vizuelno mogao da budes siguran da li je suprasna. Al ako ne ulazi u teranje onda su velike sanse da je suprasna. Primetices i uvecanje vimena negde u trecem mesecu.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,856
Ja sličnu.preživjeli svi pajceki..iako mi je IC reflektor riknuo koji je namijenjen za to bio,pa sam takvu lampu stavio jer nisam do ničeg drugog mogao doći.
Iako mi je u planu onaj "grijači pod" za prasad.
Lampa ako rikne,a mene nema,a da je vani jako hladno,velika je šansa da se budu pothladili..
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Komer i ovo je IC žarulja (reflektor) jer mi zapravo ne vidimo infracrveno svjetlo a sama boja žarulje nema veze da li je ona IC ili ne.

INTERHEAT-PAR-LAMP.jpg




Ne mogu sto posto tvrditi ali ovako na slici mi djeluje kao interheatova žarulja rebrandirana za Kerbl , Interheat lampe su trenutno najbolje što se može nabaviti na tržištu za tu svrhu osim pod njikhovim imenom može ih se pronaći i kao Phillips , MS Schippers, Kerbl itd. glavna specifičnost im je da su napravljene od lijevanog a ne puhanog stakla te je spoj metalnog i staklenog dijela riješen s navojem a imaju udubinu (šlic) da se ne odšarafi tj. ne odvoje jer je to najčešći problem na lampama gdje je to napravljeno lijepljenjem.

Ovako izgledaju njihove lampe

1.jpg


2.jpg


3.jpg
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
Za sad bi uzeo samo lampu. Slabija je ali najvjerojatnije nije bez veze. Samo neznam koja bi bila dovoljna 100 ili 175 Wata.
 

fila55

Član
Tu od
2 Stu 2016
Poruka
82
Bok svima, imam problem u leglu prascica, stari su 3 mj, Prašci kašlju da to nije normalno..ne znam uopće šta je to, Veterinar mi je rekao sa prozracim prostor, ali ništa od toga..još uvjek kašlju
Jel ljecio to netko i kako?
 
E

Ex član 8731

Guest
Pozdrav, imam ponudu kupiti racunalo i cijevi za ventilaciju, zanima me koliko to vrijedi ako zna netko od vas vecih svinjogojaca... Molim odgovor u privatnu poruku, zahvaljujem se unaprijed 🍺
 

Prilozi

  • Screenshot_20210308_210913_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20210308_210913_com.android.chrome.jpg
    19.6 KB · Pregleda: 20

fila55

Član
Tu od
2 Stu 2016
Poruka
82
Imam problem, znaci svinje imaju cca 45 kg i vec dva mjeseca imaju problem sa disnim putevima(kašlju) i uz sve to ljecenje, poboljsa se pa se pogorsa..Veterinar je dosao do zakljucka da su im kako je on meni laicki rekao i objasnio propala neka sita u nosu i da tu pomoci nema
E sad je imao itko ovako nesto, kaze mi sa ce prirast bit slabiji e sad zanima me koliko se to isplati drzat
 
Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh