• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Zasto bi dobila tu ulogu moja je imala carski rez jer nije se mogla oprasit oprasila je 5 kom al je jos 4 ostalo u njoj i mi nismo skuzili odmah nego drugi dan veterinar je obavio carski rez i reko da ne vijeruje da ce prezivit al eto prezivila je hvala Bogu i od tada je kasnije imala tri legla evo sad je trece leglo pod njom jos malo pa cemo je maknut od njih i ponovo ce ic pod pripust jer jako pazi na male!!
 

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
Moja prvi put oprasila 11 komada. Tri dana sam imal borbe s njom dok ih nije prihvatila. Prasenje je trajalo 3 sata. Sad drugo prasenje je trajalo 20 sati i oprasila samo dva komada. Bio je veterinar, veli da je sve prohodno da nista nije zaglavilo. Dal joj drip ali nista vise nije izaslo. Ovaj put ih je odmah prihvatila. Kolko se zdebljala i vime napunila ja sam mislil da bu ih vise nego prvi put.
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Nije to strašno trebaš i za državu nešta dati Turopolec ne samo na sebe misliti
Luka Jedan primjer krmaća oprasila u terminu jedno prase u posteljici bilo još deset komada nerazvijenih velićine miša jedino objašnjenje pobacila na neki naćin
Misliš da je pobacila?
Izbacilaje tkivo za jednu šaku i nema traga zametku. Zar se ne bih za 2 mj. i tjedan dana trebao formirati plod i dobiti svoj izgled, jedino ako nije plod strunio. Samo nagađam i vjerujem u slamku spasa :icon_super:.
 

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Ne ja sam ti samo dal jedan primjer iz prakse šta se desilo ni meni nije baš sasvim jasno zašto se ostali nisu razvili znači da je na neki naćin pobacila vetrinar kaže da se to zna dešavati ali nije mi jasno kak ovi nisu istrunuli u tolikom vremenu valjda ima neko ko bi to bolje znal a samo jedno ili dva da oprasi desi se moja oprasila 4 komada bila koda ima 15 u sebi ljepo se oćistila a ja sa njom bil skoro 12 sati i nisam si mogel vjerovati da je to to drugi dan po njenom stanju sam mislil da se bude opet prasila kak je spustila trbuh ali to je samo bila moja želja zavisi i kad ju pripuštaš kad joj termin prolazi zna se desiti manji okot netreba odma dići ruke i odustati pusti još jednom pa onda sudi...
 
K

knin

Guest
Prasica mi oprasila dvoje, Linicu dvoje a meni:icon_butt:

E i meni se oprasila u subotu 28.9 to su joj drugi odojci pa je valjda zato oprasila dvije a od toga jedno krepano. od druge sam pod nju podbacila 5 kom dok još nije mogla ustajat i prihvatila ih a oni već 2 tjedna stari.ima ih 13 pa da je rasteretim jer je bila bolesna. eto šta se sve doživi da se ubiješ:icon_hang:
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ako se ubiješ tko će hraniti tvoje svinje?

Neka ste vi svi živi i zdravi.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Pozdrav ekipa imam jedno pitanje, imam rasplodnu krmaču staru dvije godine i kod svakog prašenja sve je do sada bilo ok, puno praščiča u leglu, svi zdravi, krmača uvjek brižna i sad pred dva tjedna kad se prasila dobila je nekakvu upalu maternice i skoro krepala, i sad je problem u tomu kaj je do sad sve bilo super i neznam jel da ju ostavim dalje za rasplod ili s njom pod nož.Trebam savjet u vezi toga jel se budu ti problemi s tom upalom opet pojevljivali ili kaj....? jel ima ko sličnog iskustva????
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,697
Nekoliko objašnjenja za ovo što ste napisali gore. Dok je i jedno prase u njoj živo ne pobaci, zato je bilo jedno živo i ostali mrrtvi. To što su veličine miša znači da su počeli ugibati nakon 2/3 bređosti, jer u prve 2/3 bređosti odojci narastu 1/3 i gotovo su neprepoznatljivi. Kada ugine u maternici organizam krmače ga počinje apsorbirati, pogotovo meko tkivo. Razmisli malo kada je bilo 2/3 pa se probaj sjetiti da li je bilo kakovih naglih promjena u ishrani. Što se tiče upale maternice to se izliječi i dalje može biti bez problema. Upala maternice obićno dolazi od zaostale posteljice ili dijela posteljice, a onda to za sobom povlači upalu vimena.
A za ovo što je oprasila dva pa si zvao veterinara, napisti ću kako sam ja ispao budala pred veterinarom. Pitam ja njega doksam bio ljepši i mlađi, koliko krmača najmanje može oprasiti jer mi je isto oprasila dva, a on veli jedno. I čovjek u pravu a ja ostao pokaisao. Kada oprasi tako malo obično je kasno pripuštena. A ove što divljaju na odojke rješavam tako da im u grudicu masnog kruha stavim tabletu za živce kojih obićno ima u svakoj kuči i dajem dok se ne smiri.
 

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Da sve si ti dobro objasnil i sasvim u pravu šta se tiće ovog sa malim miševima najsigurnija solucija je bila druga svinja naskakanje ili nešta slićno ishrana ista
 

2310980

Član
Tu od
6 Lis 2011
Poruka
137
Pozdrav, trebam savjet: zbog inspekcija na neraste prisiljeni smo kupiti nerasta tetoviranog i pod evidencijom. Krmače su landrasice i križanke landras-pietren, jedni govore da kupimo jokšira a drugi švedskog landrasa, zanima me vaše mišljene,meso je najmanje za naše potrebe a uzgajamo odojke,po vašem iskustvima koji se nerast pokazao boljim,dobrim itd.
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,697
A da ti vidiš koliko si daleko od Križevaca ili Siska pa kreneš u umjetnu oplodnju. Neznam koliko krmača imaš, ali nerast ti je vrag. Jednom je prevelik, drugi puta premal, a ako imaš samo za svoje potrebe brzo preraste, ako pripuštaš i drugima globe te. Imao sam ja desetak godina, pa otprilike znam što je. A za nerasta baš ako hoćeš probaj naći neku kombinaciju durok/X
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,697
Ne propagiran umjetnu oplodnju svinja, ali kod nje je bitno na vrijeme reagirati. Ako pažljivo pratiš krmaču, dan prije naručiš sjeme i uspjeh je tu. Kod prirodnog pripusta od vremena kada si primjetio da se tjera do pripusta prođe pola sata, sat ili pola dana jer je sve pri ruci i u 90% situacija se reagira na vrijeme i u tome je razlog razlike između umjetne i prirodne oplodnje.
 

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Dobro je tvoje razmišljanje ako imaš svog nerasta ako ne onda vozi okolo i pripuštaj pod bilo kakvo čudo a tu se zna pobrati i kakva bolest ljudi koji imaju par krmaća nemaju svog nerasta zbog manjih troškova pa više idu na umjetnu oplodnju ....
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,697
Dobro čovjek kaže, prvo što možeš donijeti od uslužnog nerasta su uši i šuga.
 

2310980

Član
Tu od
6 Lis 2011
Poruka
137
imamo 10 krmača a plan je u proljece povećati 13-15, sisak i križevci jednaka udaljenost =daleko,a računica je slijedeća: put 100 kn +sjeme+oplodnja= oko 300 kn puta 10 krmača = 3.000,00kn i tako dva puta na godinu a nerast mladi tetovirani pod paririma 3000,00 kn tako da smo odlučili za nerasta. Po svim savjetima i istraživanjima vjerovatno će biti šveđan :icon_e_biggrin:
Hvala svima na odgovorima
:icon_wink:
 

2310980

Član
Tu od
6 Lis 2011
Poruka
137
Dobro čovjek kaže, prvo što možeš donijeti od uslužnog nerasta su uši i šuga.

Imali smo prošle godine problem sa šugom i veterinar je sam rekao da je to uglavnom od nerasta :icon_evil:
 
L

lasta

Guest
iman 3 svinje i držim ih isključivo za sebe za tov..kupujem oko 6 mjeseca i koljem oko 12..jel mi možete reći jeli bolje uzeti muške ili ženske svinje sada imam 3 žesnke i primjetim da se često tjeraju bojim se da tada gube na težini i općenito jesu li mužijaci bolji za tov..hvala
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,697
Točno tako. Muški se bolje tove, a kao kastrati /eunusi/ na sebe slažu više masnog tkiva. Ženske se počinju tjerati sa 6 mj pa nadalje i imaju manje masnoga tkiva a više mišića. A ti odlučuješ što želiš.
 

Najnoviji postovi

Na vrh