Je, desni je navoj ali m24×2, uspel sam zeti dole nakon 20 min grijanja z autogenom, jedva je pustil, a onda je bilo veselje, jos 30min grijanja lagera kaj pusti i par dobrih šuski sa 5 kilnim čekićem! Zgubil sam sve živce dok sam sve rastavil!rayer:
OLT ima sve navoje normalne. Leskovacke tanjurace imaju lijeve i desne, ne znam zbog cega... Moguce da drveni lezajevi prave veci otpor (sto je i logicno) pa da se ne odvrcu osovine, al nema boljeg rjesenja od dvije matice zakontrirati, pa nek se otpusta kud hoce
Vijke na osovinama tanjuraca vrlo uspjesno odvrcem rolcangama na koje nabijem cijev 2m i ja koji imam 140kg se na tu cijev polako objesim i cimam ju malo po malo i najtvrdji saraf popusta. dotezanje se vrsi na isti nacin i nikad problema s odvrtanjem
Lager se skida tako da ga stavis na nakovanj (ili neki drugi komad zeljeza i opicis direktno po njemu nekim malo vecim cekicem. Vanjski prsten puca u 2-3 udarca, a s nutarnjim imas malo vise posla i pri razbijanju znaju frcati komadi okolo, pa je pametnije zarezari brusilicom nutarnju kosuljicu i silazi dolje bez problema.
Kad lezaj ne nekoj osovini zacvika, mjenjam obadva u kompletu, ili ako nemam dva u rezervi, novi stavljam na nutarnju stranu (kad vec rastavljam, a stari lezaj stavljam izvana, da ga lakse zamjenim kad za to dodje vrijeme.
Tko bi znao koliko ima kilograma tanjurača RAPID(virovitička),28 diskova nošena???? :scratch
Što mislite o ovim tanjuračama, dali vrijede nešto? Imamo ponudu za kupovinu, tanjurača je 99' godiste, svi tanjuri nazubljeni, istina prednji potroseni nesto vise nego zadnji ali nista strasno, ima željezne ležajeve i dosta laganu konstrukciju baš oko ležajeva, do sada smo imali samo leskovačke tanjurače pa smo malo skeptični prema željeznim ležajevima :scratch
Cijena nije tajna, 4500 kn, a s obzirom da smo leskovačku 28 diskova u polu-raspadnom stanju prodali za 2000 čini mi se kao dobar posao dodati cca 2000 kn i imati 20 godina mlađu nazubljenu tanjuraču u puno boljem stanju! artyman:
imam ja takve tanjurače,dobre su,neznam baš da su lagane kako ih ti opisuješ,hehe
ta cijena je povoljna.
samo mene ubija u pojam ne kvaliteta ležajeva kod nas,pa sam ih,svake godine bar 2-3 komada morao promjenit.
Onda mi je bobo preporučio da tražim ležajeve Ž&S,našao sam ih u Gudovcu.
I evo,ove godine niti jedan nije zaribao!
Ako su osovine vitlave, ne pomaze mjenjanje lezajeva, jer ce tesko sastaviti sezonu. osovinu ili nositi na presanje/ravnanje ili kupiti novu. ja sam muke mucio s lezajevima dok nisam uzeo nove dvije osovine i nema problema, samo teraj.
Gle, ako ne skripi i ne zapinje, NE DIRAJ...
Ako su osovine dobre i ne "bacaju" nikud u stranu to je to. podotezi vijke i NIKAD ne peri tanjuracu blizu lezajeva. Ja vec dugo vremena dumam kako bih izmislio mazalice na kucistima na svojoj OLT tanjuraci, pa bih NPR prilikom montaze lezaj otvorio s jedne strane i podmazivao prije svakog odlaska u njivu.
Pre lijen sam da bih tako sto radio, a mislim da bi mi pomoglo samo tako.
Jos je gora stvar u cijeloj prici sto sam ljetos KOMPLETNU tanjuracu rasturio do zadnjeg sarafa i to si ne napravim... Vrijeme ce pokazati jesam li se prevario ili nisam, posto su sezonu odradile bez greske.
Mast nece istjerati naguranu zemlju i prasinu van nego ju eventualno samo moze bolje utjerati u lezaj.
Prilikom montaze lezaja novog OBAVEZNO kuciste s obje strane natrpam puno masti i tek onda ga sastavljam. na suho nikad nisam stavljao lezaj, bas zbog vode prasine i blata...