• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tegljenje drveta iz sume

V

Vjerni983

Guest
Si siguran da je jela tolko teška?? Hm neznam baš...:scratch:scratch

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
imaju težine drveta u strojarskom priručniku ali nemožem sad da ga nadjem

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Jela 1100kg :shock:
NIKAKO!!!
Jela,bor,smreka znači "meka"drva max. do nekih 600kg/m3

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Jela 1100kg :shock:
NIKAKO!!!
Jela,bor,smreka znači "meka"drva max. do nekih 600kg/m3

google is your friend :)

obrati pozornost na "SIROVA"

- da i ja sam blenuo kad sam to vidio al po knjizi jela ima najveći mogući kapacitet upijanja vode i primjesa (jer je prazna o spužva) te najveću moguću sirovu masu (skripta s faxa -drvene konstrukcije - prof. dr.sc. A. Bjelanović...)
Suha ima nekih 400 do maximalinh 600 kg/m3

suhi hrast ima 780, a tu negdje je i suha bukva...

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437
Ja nisam vjerovao da je sirova lipa(voda curila iz nje dok smo ju prerezali) užasno teška dok nisam išao kumu tovarit neke trupce sa skipom......mislim da trupci nisu bili puno lakši nego da je bio hrast u pitanju.....

Bosilje

Član
Tu od
4 Stu 2009
Poruka
90
sva drveca koja sporije rastu imaju vecu gustocu te su samim tim i laksa. Odnosno, orah, trešnja, sljiva....su najteza vrsta drveta! Jela je laksa od bukve i bora, uzmite dasku jele i bora i vidjeti ce te razliku...Bukva koja je 7 dana stara(posjecena prije 7 d.) tezi oko 800-900 kg...znaci svijeza tesko dostize 1000 kg... A ova 533 je zajeb... al nema tu 6 m drveta ni mase preko 1 t...jer svi znamo koliko i sto moze povuci taj traktor, slozena drva na prikolici ti ne prelaze metrazu od 4 m, a zbog neravna drveta stvaraju se supljine, zbog trula drveta gubi se tezina...ispada da kad ispilas dobijes 2,5-3 m drveta...jer iskreno nisam siguran da bi IMT 533 u toj situaciji mogao izvuci original imt-ovu prikolicu...a masey ti je zbilja extra masina svaka cast...lijepa kabina,zbilja dobar traktor...

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Evo da i ja nešto ubacim u tu temu. Znam da se bude nekima činilo to sve slabo al ipak je to kod mene sve više manje "hobi"

Ovako je prije par godina sve počelo.
Glavni radnici kumov tomek i moja dvojka:supz:
100_8295.jpg

100_8293.jpg

Nakon toga stigla pomoč iz poljske
100_9415.jpg

100_9415.jpg

Slika0009.jpg

Slika0015.jpg

Al dvojka još uvijek vjerno služi
Slika0012.jpg

Slika0174.jpg

Slika0148.jpg

Tak ovo je malo evolucije mog rada.
Bit če tog ajoš ako bog da i bude neke pare....

Bosilje

Član
Tu od
4 Stu 2009
Poruka
90
a lijepo je to...ti i djevojka sami u sumi...hehehe...:)))) a dobro si ti to srusio,istrao, cjepao,,,vidim komentar da bi volio da bude profita,pa naravno da ce biti ljudi ce se uvijek morat grijat, jos ako mozes prodati dobrom kupcu a to su najvise stariji ljudi s stranom mirovinom ili svecenici...sve u svemu sjeci kad ima sume samo nemoj pretjerati odnosno sjeci koliko nemos prodat, nego uvijek pomalo...:)) Svaka cast i masine su ti jeb,,, napravi ili nabavi lance na toga ursusa dobit ces 50 % vise vucne moci jer vidim da ti gume nisu dobre...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
a lijepo je to...ti i djevojka sami u sumi...hehehe...:)))) a dobro si ti to srusio,istrao, cjepao,,,vidim komentar da bi volio da bude profita,pa naravno da ce biti ljudi ce se uvijek morat grijat, jos ako mozes prodati dobrom kupcu a to su najvise stariji ljudi s stranom mirovinom ili svecenici...sve u svemu sjeci kad ima sume samo nemoj pretjerati odnosno sjeci koliko nemos prodat, nego uvijek pomalo...:)) Svaka cast i masine su ti jeb,,, napravi ili nabavi lance na toga ursusa dobit ces 50 % vise vucne moci jer vidim da ti gume nisu dobre...
Djevojka :rolfer::rolfer:

Bosilje

Član
Tu od
4 Stu 2009
Poruka
90
eheheh...sala,sala...zato sam i stavio na kraj ""ehheheheh""...nadam se da se nece nitko ljutiti..:)))

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
jel to moze bit bilo kakav lanac i kako se to stavi na kotac ako ima netko kakvu sliku pozz

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Djevojka... hmmm.. :scratch
Dođe žena pa gablec donese :heart::heart::heart:

E gume,gume čelave mi gume...
Dobro bi došel čak i sve 4 nove, bit če .....

Lanci bi isto došli u obzir pošto imam dosta transporta asfaltom pa mi je i malo žao novih guma.
Znam da član rudamaca ima "uradi sam lance" videl sam ih u garaži ;)
Pa možda može riječ dva napisati o tome.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
prepraljao sam i ja kamionske lance na mog vlatka , vučna sila se nevjerovatno poveća ali je cijela jebada skidaj stavljaj lance
dobro je ako cijeli dan radiš u šumi , ili više

potrebna su ti 3 kamionska lanca da bi napravio 2 traktorska za gume 11 ili 12 nebitno

evo ovo je i više nego povoljno
http://www.pik.ba/artikal/211169/lanci-za-snijeg-za-kamion-9x20/
samo je problem što je čovjek u BL

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Znam da član rudamaca ima "uradi sam lance" videl sam ih u garaži ;)
Pa možda može riječ dva napisati o tome.

Samo su djelomično uradi sam ,to je prerada .Originali su bili namjenjeni nekakvom industrijskom traktoru, sa daleko širim gumama ,stigli sa otpada- probrani iz hrpe ,pa su različite konstrukcije .

Iako su bili poprilično oderani, još se dobro drže kod vuče ralice po zimi.

Radil sam jedne šogoru za istu namjenu, od lanca na metre iz dučana, i ti su se jadnu sezonu izlizali gotovo do kraja, na puno kračoj relaciji .

Za šumu bi mogli potrajati, ali na asfaltu nestaju .

Ono kaj neznaš, je da su ti moji bili nabavljeni za TVOJ traktor :eek:;);)

Bosonoga

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
469
Joj ljudi pa ni jedni lanci nisu namjenjeni za asfalt, evo ja imao jedne lance za prodaju;http://www.pik.ba/artikal/624639/lanci-za-traktor/. Ali kako sam prodao traktor, sad neznam što ću da kupim moram ih trenutno zadržati kod sebe. Inače imam još jedne veće za gume 14.9 i 16.9-28. Lance koristim samo zimi kad je dubok snijeg jer ga čistim traktorom.

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Ne velim da su ikoji za asfalt ,samo da se originalni odlično drže.

Radim što moram, kad već općinari ne rade ništa. Ili lanci ili lopata .

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Samo su djelomično uradi sam ,to je prerada .Originali su bili namjenjeni nekakvom industrijskom traktoru, sa daleko širim gumama ,stigli sa otpada- probrani iz hrpe ,pa su različite konstrukcije .

Iako su bili poprilično oderani, još se dobro drže kod vuče ralice po zimi.

Radil sam jedne šogoru za istu namjenu, od lanca na metre iz dučana, i ti su se jadnu sezonu izlizali gotovo do kraja, na puno kračoj relaciji .

Za šumu bi mogli potrajati, ali na asfaltu nestaju .

Ono kaj neznaš, je da su ti moji bili nabavljeni za TVOJ traktor :eek:;);)

Je???
Dobro da si rekel!:)

A

AGRIPLUS65

Guest
jel to moze bit bilo kakav lanac i kako se to stavi na kotac ako ima netko kakvu sliku pozz
samo stavi komad lanca oko gume i felge i vozi ,ja imam nove lance doma nikad nisu bili na traktoru uvik je isal tako sa losiji guma.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
ima kum 577 dv ali još nije izvuko iz šume više od 7 metara drva a u šumi je 10god.cca.250dana u godini mi radimo drva u brdu i nema traktora koji će toliko izvući.

mataz.17

Član
Tu od
29 Sij 2009
Poruka
183
hrvoje ija mislim da nemože povuc tolko..ija radim u šumi.ima jedan kod nas dva taka 577 dv al nemože tolko vuc..

Najnoviji postovi

Na vrh