• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Torpedo TD 4806 A

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
771
Bok,
za 4806 u motor i hidrauliku ide motorno ulje, gradacijske viskoznosti SAE 15W-40. Naravno da to nije jedina gradacija, postoje i mogućnosti ulijevanja monogradnih ulja ili multigradnih ulja drugih gradacija no 15W-40 se pokazalo optimalno, naročito u odnosu dostupnosti te cijene i kvalitete.
U mjenjač ide monogradno transmisijsko ulje SAE 90, npr INA Hipenol GTL 90.

Pokušaj kupiti nekog renomiranog proizvođača, što uključuje i INA ulja (INA Super Turbo ili INA Super Max) , jer se zrakom hlađen motor naročito hladi i uljem te je sam motor termički opterećen više nego motori hlađeni vodom pa si nemoj dozvoliti da radi doslovno par desetaka kuna uštede dolazi do koksiranja ulja u motoru, na klipnim prstenovima ili pojačanog trošenja dijelova motora podmazivanih uljem loše termičke stabilnosti.

Količine ulja za navedeni traktor;

Motor: 5-8 L iako u mojem slučaju (45 Adriatic) s filterom kapaciteta 1 L koji je uobičajen za njega, ode u motor i filter 8 L ako ne u 0,5 L više.
Hidraulika: 12 L (ispustiti na metalnoj cijevi - usisna cijev, koja se ispod lijeve noge kad sjediš proteže prema pumpi hidraulika, kraj anlasera, tamo možeš otpojiti cijev i pustiti da ulje iscuri, ili ćeš skinuti poklopac hidraulike ispod sjedala i izgrabiti ulje, ili ako imaš pumpu za usisavanje ulja možeš kroz mjerač ulja usisati).Hidraulika ima filter i nalazi se u kučištu koje viri kraj desne noge kad sjediš, ispod sjedala, poklopac kučišta filtera drže tri vijka.
Mjenjač: 14-16 L (bolje gornja vrijednost nego donja, radi položaja u nagibu kada traktor radi, npr. oranje). Mjenjač nema filter, ispuštanje ulja na vijku poklopca mjenjača koji se nalazi ispod traktora u razini ispod cca ispod ručice mjenjača otprilike, vidjeti ćeš na sredini poklopca jedan jedini vijak s bakrenom podloškom.

I još ti ostaje zamijeniti ulje u pumpi visokog pritiska (PVP) ili ti boš pumpa, ako ista nema centralno podmazivanje iz motora.
 
Posljednje uređivanje:

Bare84

Novi član
Tu od
15 Tra 2020
Poruka
3
Super. Zahvaljujem se na korisnim informacijama. Uspio sam iskopat na netu stari manual, pa sam našo neku tablicu sa količinama.
U motor je stalo cca. 8L (15W-40).
Mjenjac nekih 15-tak, ali budemo jos pregledali kad provozamo traktor i kad budemo na ravnom.
Obzirom da nam je puštalo ulje na semeringu od hidrauclicne pumpe, danas smo to reparirali cijeli dan. Moram prizant da nije uopce lako skinuti pumpu.
Ali trenutno nam hidraulika ne radi (moguce zbog zraka u sistemu). Sutra cemo provjerit nivo, i odzracit sistem. Ulje cu ispustit na izlazu pumpe kod traktor radi (kratko).
Napunit sistem i promjenit filter (naso sam poziciju istog). Hvala na info....
PVP - pumpu pojma nemam to bi trebo provjerit. Ako nema centralno podmazivanje, koje ulje ide unutra ? i di se ispušta ?
Hvala
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
771
Pumpa je vani za 15 minuta. Otpustiš sve cijevi s pumpe, demontiraš cijev oduška motora i anlaser, poklopac (dekl) na strani razvoda motora i otpustiš zupčanik pumpe.

Zamjena samo semeringa pumpe u pravilu ne rješava problem jer semering je posljedica "pojedenog" kučišta pumpe i taj novi semering neće dugo trajati. Nova pumpa je cca 500 kn, demontira se za 15 minuta i traje približno 3000 rh i to je to.

Naročito se nije za igrati ukoliko se redovito ne provjerava razina ulja u motoru pa dođe do naglog povećanja razine istoga ulja u karteru motora koje preko tog semeringa pumpa distribuira.

Ima li traktor servno volan? Ako ima upaliti traktor i uz nešto gasa skretati iz maksimalno lijevog u desni ili obratno položaj kotačima i tako nekoliko puta dok se sistem ne odzrači, a ako nema servo volan može se isto činiti podizanjem poluga hidraulika od početnog do krajnjeg položaja više puta dok zrak ne izađe iz sistema.
 

Bare84

Novi član
Tu od
15 Tra 2020
Poruka
3
Ok hvala na odgovoru.
Sad znamo kad jednom prođes sve, ali nije bas 15min. No sve u svemu nije ni komplicirano.
Traktor je iz 86g., i obzirom da nije radio puno na njemu su svi skoro pa original djelovi. Pumpa je jos dobra i radila je ko urica, samo sto je slinilo na toj brtvi između dekla i pumpe (mozda sam krivo objasnio). Vise nas je to zivciralo nego sto je bio "problem".
Ne isti nema servo pumpu. Ali budemo sutra pokušali ovo sa hidraulikom. Hvala
P.s. slazem se sa svim. Dobro odrzavanje i kvalitetno ulje (maziva) su preduvjet bilo cega.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Flm

Novi član
Tu od
28 Tra 2020
Poruka
4
Imam problem kad krecem cuje se lupanje. I izlazi mi ulje iz menjac ka lamelama
 

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
771
Nisi rekao ništa na temelju čega bi netko izdvojio vremena da ti pomogne.
To da ti propušta ulje u smjeru kojem navodiš, utvrdio si kako? Skinuo si limeni poklopac kućišta spojke (kvačila) i vidio tragove ulja? Vidio si da dolazi po dnu kućišta ispod potisnih (druk) lagera ili? Jesi li utvrdio da se radi o ulju iz mjenjača ili iz motora? U količini da se primijeti na mjeraču ulja u mjenjaču da isto nedostaje, ili se radi o maloj količini?

Lupanje je zvuk nalik na tup udarac ili grebanje? Koliko traje taj zvuk, tj. dali je uvijek isti i o čemu ovisi ako je nekada drugačiji. U svakoj brzini se događa isto kad pokušavaš krenuti? Javlja se u trenu dok pedala spojke još nije do kraja otpuštena nego se nalazi na "vagi" i traktor taman da će se pokrenuti, ili se zvuk javi kad se već traktor pokrene.

Također, koliko si dugo vlasnik traktora i koliko se to dugo događa?

Može biti do ležaja spojničke osovine, a s istime i semeringom koji brtvi tj. odvaja prostor korita ulja mjenjača i kučišta spojke. A može i radi niza drugih razloga u mjenjaču, zato malo opiši problem.
 

Flm

Novi član
Tu od
28 Tra 2020
Poruka
4
Vlasnik sam traktora vec 1,5 godine, od kako ga imam cuje se taj udarac pri kretanju. Udarac se cuje i kada se ide uzbrdo pa se pa se sidje na ravno pa se pusti gas, i tada se cuje udarac. Spojnicka je skinuta i dobra je.
Ulje izlazi iz menjac, traktor je otvoren na pola.
 

Josip poštar

Novi član
Tu od
3 Svi 2020
Poruka
1
Pozdrav svima, trebam pomoć, imam torpedo 4806 i dešava mi se nekakvo rondanje u mjenjaču, mjenjač mi super radi, šaltam brzine od 1-4 bez problema ali kad vozim pun gas i kad maknem nogu sa gasa onda se čuje rondanje, znači kad je opterećen i kad vuče ništa, nego samo kad mu oduzmem gas onda se čuje "drr drr drr", mijenjao sam ležaj na spojničkoj osovini, druk ležaj, mali ležaj na zamajcu , japanski šešir korpe kvačila, u nadi da sam riješio problem, ali kad smo ga sastavili opet isti problem, prošle godine sam mijenjao i križ diferencijala i mesingane podloške, ali ništa nisam s time dobio. Taj zvuk i dalje traje, molim vas ako je netko imao isti problem kao ja, da mi pomogne, hvala unaprijed
 

Flm

Novi član
Tu od
28 Tra 2020
Poruka
4
Desava mi se da mi izbacuje iz druge brzine
Sta moze da dude problem
Hvala
U pitanju je torpedo 4806
 

mane

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
3,036
To je samo prva pomoć, šta kad dođe do toga da ni držanje više ne pomaže?
Getriba širom što prije dok ne bude većeg kvara.
 
Na vrh