fušer,
I ja sam se ponio tim razmišljanjima, i sva sreća imam nešto prostora, pa sam kupovao po 20 pilića, i odmah sam im kupio 30 kg startera, i davao dok ne pojedu sve, onda sam im odmah dao šrot i otvorio vrata kokošinjca i poručio : cure i dečki van na sunce, pa ko preživi pričat će.
Prvo su me u čudu gledali i nisu baš izlazili (jedno dan dva) al kad su skužili kak je vani lijepo mam su se privikli i nastavili sa jurnjavom. Odmah da kažem da ta sorta kokoši jednostavno ždere hranu kao recimo trkači auto 50 l na 100 dok normalni troši 6 l diesela..
Ja recimo sad imam jednog pijetla i dvije kokoši tovljenika, šta možeš nisam ih pretvorio u chicken wings, i njih dvije mi daju jaja kao i svake druge kokoši, a on i gazi kao i svaki drugi pijetao. U jednoj turi sam čak ostavio tu vrstu kokoši i mog sassex pijetla, i neš vjerovati, razvili se tovljenici pilići. Mislim ova brzorastuća i veća sorta.
Ove koke su sad negdje oko 2,5 kg, oprez sa komentarima da je to premalo nakon 6 mjeseci, jer su stalno vani.Troše diesela više nego druge koke, to se najbolje vidi ujutro kad ih pustim van , gdje je hrana, one prve ko lude navale na hranu, dok se ove rvatice još uvijek protežu u kokošinjcu. svremenom jednostavno postanu preglomazne i gegaju se po livadi, tako da na kraju završe kao boce i doboce na žaru............samo naprijed......važno je samo da im bude toplo i da se ne prewhlade dok su mali. I još nešto, dok sam tako experimentirao, maznuo sam jedno jaje točno od tovljenika, i uvalio rvatici dok je sjedila na jajima, razvio se puno veći pilić koji je brže rastao od drugih, a ona ih je sve odhendlala od prvog dana, na način da su po cičoj zimi hodali za njom okolo i kad im je bilo zima samo su se malo zgrijali ispod nje i nakon 15 min nastavili čeprkati ko da niš nije bilo. Što ti je majka priroda......