• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tov pilića

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Pilići mi puno rasipaju koncentrata - krupno je mljeven, a u prodaji ne znaju dali je krupno ili sitno mljeven.
 
Posljednje uređivanje:

Vuga

Član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
130
Pozdrav. U 3. mjesecu smo uzeli jednodnevne piliće od koke i uginulo je 14%. Je li imao još netko takvih problema? Do sad nam nikad nije uginulo tako puno, pa neznamo u čemu je problem, da li je u pilićima ili hrani.
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,653
Od Koke nikada, nešto je bilo krivo u tovu, dali prostor,hladan,mokar pod, nečista hrana. I ja uzeo 24.3 i od 70 ih uginuo jedan i to mojom krivnjom, dan prije klanja.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Premalo je to informacija @Vuga . Moraš sve potanko napisati. Kak veli kolega @bhorv, prostor, koja hrana ?
Daj natipkaj sve pa da vidimo !?
Od mojih 195 komada 3 uginula ... Zanemarivo
 

Vuga

Član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
130
Prostor isti ko i prije, hrana kokina, znači njihova početna smjesa, pa kasnije rekord i na kraju mješan sa šrotom od kukuruza i ječma. Ništa nismo mjenjali od prošlih tura. Jel problem u tome što smo prostor obili jalovim daskama možda? Ja si nekako mislim da je bio problem u vremenu, kad su još bili mali nagle promjene temperature, razlike po 10-15 stupnjeva. iako njima se uvjek grijalo i bilo im je toplo.

Moje mišljenje je sljedeće: prošla godina je bila vlažna i mokra, i kukuruza je bilo svakakvog, i mislim da je možda takav kukuruz došao u smjesu i da je to bio problem. :(doh):

I nikad nisu bili na mokrome, čisti im se svakih 3-5 dana, ovisi o stanju. Jer kad su na suhome i čistome više jedu i bolje napreduju, tak da uvjek pazimo na to.
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,653
Ne razmem o kojim temp. govoriš..kod njih ili vanjskim, kada su ugibali i s kakvim simptomima, naglo ili su ti počeli kunjati tj. kostriješili se. A kukuruz vrlo vjerojatno, ako nisi hranio svojim, ja hranim samo s svojim BC572, ili misliš na onaj udio koji je umješan u njihovoj smjesi, u to sumnjam jer kod njih su sigurno rigorozne provjere.
 

Vuga

Član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
130
vanjske temperature, kad smo počeli hranit šrot smo hranili svoj kukuruz. Imali smo granora od poljodara, uopće nije bio pljsniv, sušio se prirodno u klipu na zraku. Pobran je u optimalnom roku, nije stajao na njivi u vodi. Isti taj kukuruz jedu i kokoši i svinje pa je s njima sve u redu.

nije bilo nekih vidljivih simptoma na pilićima prije ugibanja

mislim da nešto s njihovom smjesom ili pilićima nije valjalo.
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ja sam prošle godine u proljeće imao dosta uginuća. Bio je u pitanju koncentrat starter. Kada sam u njega dodao kukuruza više ni jedno nije uginulo.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
@vuga - ja sam takvo uginuće imal ( mislim da je bilo 2013 ) u Proljeće u terećem mjesecu. Uginulo mi je 20 pilića i to u prvih tjedan dana. Razlog - nedovoljno toplo. Zbijali su se u hrpe i pogazili one slabije. Došlo je naglog zahladjenja i to je bilo to. Kaka su ti bili stari pilići kad su uginuli ? Ili su ugibali u više navrata ?
@bhorv - Kad istrošim svoje zalihe kukuruza, kupujem na sajmu ( a tam znaš da svega ima ) i nikada nisam imal problema zbog toga tak da čisto sumnjam da je kukuruz razlog ?!
 

Vuga

Član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
130
nisu krepali svi odjedamput. Neku su imali već skoro 2 kile....a taj je već nešto i pojeo i popio, i potrošio struje, tak da je to već dosta velika šteta...
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,653
Ja sam već pisao a i drugi su kako hrane...obavezno vitamin AD3, dva puta u tovu, a u vodu 1% jabučni ocat, umjesto antibiotika.
@zgzac, taj na sajmu je još dobar vidiš kaj kupiš..baš jučer pričao s čovjekom koji je neki dan htio prodat kukuruz u Koku, a bilo je i pljesnivih zrna..rekli su mu nema šanse..ali kod jednog lokalnog otkupljivača prošla je prodaja iako je i vlaga bila iznad dopuštene.
 
Posljednje uređivanje:

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Vidim frišku figu. Samo onu vreću kaj je otvorena. Jednom sam kupil preko oglasnika sa dostavom. Žal mi je ko pesu kaj nisam sačuval broj od čoveka. Kukuruz pun govana od štakora.... Za poludit mi je bilo !
@vuga, ak su bili na plećima kad su uginuli, onda je vjerojatno herc, a ak ne... onda ne znam ?
Da je kakva zarazna bolest, bilo bi ih više uginulo, ovak .... Sorry .. ne znam ?!
 

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Ja posljednjih godina piliće i nesilice napajam sa nipl pojilicama koje sam ušarafio u zelenu cijev za vodu za kokoši a na dno kante za piliće i sve spojio na vodokotlić higijena izvanredna mogu lagano davati vitamine uglavnom preporodio sam se a najvažnije je što nema uginuća i oboljenja pogotovo sada kad zatopli.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Svaku turu pilića hranim po istoj recepturi i svaka je drugačija ... Ove godine, najteži 3,78 kg, a najlakši 1,00 kg ... i sad ga ti znaj :icon_pray:
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Da žac tak je kod mene jesenska mi je bila takva,velika raznolikost u kilaži a sada u prolječe svi skoro isti od 2.5-3.5kg.
Vjerojatno ovisi o sorti ili o genu.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Mislim, čak sam siguran da bum promijenil dobavljača !!
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
sve ti ovisi o partiji žac ako je partija loša onda se javljaju velike nejednakosti
a ovo što si ti napisao su jako velike nejednakosti
 

Armin

Novi član
Tu od
23 Lip 2015
Poruka
4
Pozdrav...posto su vremena teska puno sam razmisljao sta pokrenuti na puno foruma sam opazio da je tov pilica vrlo unosan posao. Posjedujem 3 proizvodne a.betonske hale od kojih dvije zjape prazne pa mislio sam zapoceti tov pilica od nekih 5000 komada i sa mozda 200-300 curana u jednoj hali..puno sam citao o tome ali nemam nikakve prakse...imao sam.savjet od jednog gospodina da jedna firma daje besplatno pilice i hranu ali zarada je normalno puno manja nego da to otvorim i kupim na svoju ruku ali opet.nema nekog rizika... otprilike znam od.do proces interesuje me koliko klaonice uzimaju po jednom kilogramu ? Odnosno kakva bi gro racunica izasla na kraju turnusa sa recimo 5000komada pilica...ne smijem reci kolika je meni izasla da se ne obrukam .Mislio sam eto to za pocetak otvoriti pa ako krene... inace imam 25 godina i bas sam se upecao na ovu vrstu biznisa...unaprijed zahvalan!

Poslano sa mog GT-I9301I koristeći Tapatalk
 

Najnoviji postovi

Na vrh