• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske freze - samogradnja

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,409
Mslim da budeš zaradil toliko da nakon 10 godina zamijeniš lanac i/ili lančanike. Ak potraje 10 godina, možeš to smatrati vječnim (za amaterske prilike).
Freza ,koju sam imal, je bila star >20g kad sam ju kupil. Poklopac nije bil skidan na njoj, tak da vjerujem da je i originalni lanac bil unutra. Kud ćeš veće trajnosti. Nikaj nije vječno. Ni zupčanici možda nebi bili.

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Mislim da nema potrebe da i ja dodajem jer je vec pojasnjenjo zasto ne remen,a zasto lanac ili zubcanici,kako kaza savoris u vlastitoj izradi je prilicno tesko uskladit zubcanike jer treba imati pravilan odnos sa pocetka tj. mora se krenuti od reduktora pa prvog pognoskog zubcanika,srednjeg prenosnog i na kraju zubcanika na rotoru a za to sve treba" malo matematike i statickog proracuna"(fraza iz serije dva vozaca-paja i jaric zivadin)
Lanac i lancanici su dosta jeftina i jednostavna varijanta, na frezi sto sam postavio par stranica prije koju sam ja izradio postavljen je lanac 20 B i tjera zahvat od 185 cm, ako kazem da me prijnnos lancanici(SKF) i lanac kostao 80€ u novom stanju.za remenu varijantu je to cini mi se daleko jeftinija solucija,.,.
Da napisem i obzirom da je nisam ovde zvanicno predstavio frezu vlastite izrade pa da sad malo kazem
Bocne stranice uradjene od ploce 12mm, kvardatne poprecne cijevi 50x50x5,gornji lim profilisan debljina 5mm na krajevima-uglovima po duzini zatvoren i zavaren cijelom duzinom,tregeri na koje je zavaren gornji lim su debljine 10mm sirine 120mm, lezajevi 6308 u kucistima sa semerinzima, cijev rotora fi 60mm stijena 7 mm,flanse rotora fi 200mm debljina 10mm,trokut konstrikcija za top link je motan lim 5mm.,.zadnji poklopac je uradnjem od lima 2,5mm sa poprepcnim ojacanjima,, uglavnom sam radio da sve bude sigurno i prilicno masivno

Posljednje uređivanje:

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
Adis nebi napravio jednu da je široka 210mm i koliko bi to koštalo (naravno sa tvojim radom) može i na pp

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Moze se staviti na papir sve jer sve sam troskove zapisivo pa da se napravi ponuda ali cemu sve to ti u drugoj drzavi jos pri tome EU pa bi to bila po meni ne isplatna ekspedicija

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,133
Danas sam frezao sa AT20-150 i tek sada vidim koliko je bolja moja samogradnja.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
- Koje su prednosti (ili mane) lančanog prijenosa u odnosu na remenski prijenos za frezu?
- Zašto remenski prijenos na frezi ne bi bio efikasan (ili bi mogao biti)?
- Da li je za kvalitetu i dubinu frezanja vama bitnija bitna težina samog priključka, freze, ili je za to zaslužno njezino konstruktivno rješenje?

Kolega ZJ je manje ili više dao argumentirane odgovore na gore navedena "moja pitanja" bez ikakve svađe ili omalovažavanja, s njime se slažem u potpunosti.
Isto tako sam uvjeren da kolega ZJ zna da se uvijek može ubaciti neki među-sklop, kod samogradnje, kakav je recimo diferencijal od vozila, čiji je prijenosni omjer približno 1:4, a tada se mogućnosti još više proširuju.(Samo da napomenem da remenje mora biti kvalitetno i propisano napeto, pustimo na stranu nekvalitetno remenje za dvadeset - trideset kuna i nemojte ozbiljno spominjati njegovo konstantno proklizavanje u radu, to su nedopustive gluposti - budimo svi ozbiljni ljudi.)
Kao što rekoh i napisah jučer - ja ne bi dalje diskutirao o ovoj problematici. Neka svatko ostane u osobnom nepoljuljanom uvjerenju, ja i onako živim (tehničku svakodnevnicu) na svoj način. :)

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,133
I onda jedno KRC i remenje nije više zupčasto.

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
Honda ima težinu od 15kg i snagu ob 5ks to su kruške i jabuke
Niko nije rekao da remenski prijenos nebi pogonio traktorsku frezu samo da je preskupa izvedba da bi radila kako treba i trajala

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,730
Ima 150 kila sa svim tegovima, željeznim točkovima, punim rezervarom goriva, al bitna je snaga, hehe!

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Koliko se meni cini ovaj Plus je zestok igrac.....baci kao ideju pa se usuti,pa sutradan opet isto a najgore sto se vi palite na to.....
Jos nista nije iznio konkretno,ili neki njegov pokusaj,makar i neuspio

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Znam ja koji remen bi izdržo opterečenje na frezi-gusenica od mini bagera:icon_lol:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,133
I kolika je redukcija nakon tog remena ???
Vezano za hondu.

Najnoviji postovi

Na vrh