• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske FREZE

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Lakše je traktoru raditi s frezom koja ima 6 noževa na prirubnici, samo ako je vlažnija zemlja, više se štopa, od one sa 4 noža.

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Ma mora to ici u idealnim uslovima sa lakocom, e sad kad je bas vlazno normalno da mu bude tesko.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,523
Sporije se vrti ili 6 noževa grize manje šnite ;)

Na Howardovoj frezi piše kolike su te šnite pri kojoj brzini gibanja.

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
Grabi manje ali noževi češče ulaze u zemlju jer ih je više i stvaraju veči otpor,nije freza plug pa ako manje grabi da je traktoru lakše.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Isto kak se i rotodrljača lakše tjera ako ima više rotora i noževa,nego ako ih ima manje...

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
Tema je Traktorske freze,znači ako nabacim 8 komada po sekciji traktoru bu tak lako ju vrtit da bum delal na ler gasu?

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Da malo pitam vezano za nozeve kadd ste se dotakli teme. Jel ko mijenjao nozeve i ako jeste koje je stavljao? men su trenutno u bosni dostupni jedino termometalovi i mozda plamenovi. Falilo mi je 3 noza na frezi kad sam kupio i stavio sam od 619 jedan je puko odma nekad a drugi se zavio polijepo ali se nije slomio pa me strah kad sve promijenim da nece pucat :/ i ja sam misljenja da je lakse pokretati 4 nego 6 nozeva ipak pravi manji otpor tj udju manje puta u zemlju od 6 nozeva jest da sitnije urade samo :/ editujem post da dzaba ne pisem odgovor dole opet mislim da su te sa 6 nozeva dosta sporije okrecu od ovih sa 4 a samim tim njih lakse vrti traktor tj manje ga opterecavaju

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,523
Ne, nisi razmel.
Obično se freze s 3/6 noža po flanđi adekvatno manje vrte, nego freze s 2/4 noža po rotoru.
Vrte se malo lakše, jer malo sporije ulaze u zemlju (troše manje Joulea pri svakom ulasku, iako ih ima 50 posto više).

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Ja bi rekel da pri istom broju okretaja kardana, freza sa 6 noževa bolje odradi posel od one s 4 noža. Koja opcija je lakša, a koja teža za traktor, teško je reči. Čak bi se usudil tvrditi da je teže vrtjeti 6 noževa kod istog prijenosa. Naime, svaki nož mora proći kroz zemlju i za to je potrebna određena energija da se svlada otpor zemlje. Više noževa, više energije, ali manje energije po nožu. Smanji li se energija po nožu za trećinu, više ili manje? Čini mi se da manje, ali ne bih ruku u vatru za taj stav.
Kod roto brana je drukčija situacija. Što je više rotora, oni su manjeg promjera i potreban je manji okretni moment za svladavanje jednakog otpora na manjem kraku. Postoje i gubici u transmisiji tako da ni prevelik broj rotora, ako i zanemarimo cijenu, nije najbolji.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Imam obje kombinacije, jednu frezu s 4 noža i jednu sa po 6 na prirubnici, razlika u radu je neusporediva.. Ova sa 6 puno bolje i lakše napravi posao. A zašto je lakše sa 6 noževa, zato jer više noževa pri istoj brzini grabi manju količinu zemlje, i lakše je mrvi..To je ko da jedeš jabuku, prije i lakše češ pojesti 5 manjih krišaka, neko 3 velike:(mm):

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Da ali kod 6 nozeva oni su postavljeni paralelno na rotoru,dok su kod 4 noza postavljeni spiralno i to utjece na lakocu rada.Kod 6 nozeva cijeli red grabi odjednom,dok kod 4 noza(spirale) jedan noz izade iz zemlje a drugi ulazi u zemlju.
A koliko bude freza grabila ovisi o brzini hoda.
Mislim da ne postoji velika razlika u tezini vrtnje ijedne od njih.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Eh nije baš tak s jabukom...nego ak imaš više zuba i mlađi si prije češ je pojesti.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Koja to ima 6 noževa paralelno postavljenih na rotoru? Ja imam spiralno isto ovakva:
11378_1.jpg

Posljednje uređivanje:

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
A da vidi stvarno.:icon_thumright:
A to sam ja videl kod komsije na njegovoj maloj da ima nozeve postavljene paralelno.:icon_rolleyes:
Ovo sa usitnjavanjem bi se slozio da je tocno za 6 nozeva a isto tako je vazna i tezina freze.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Da ali kod 6 nozeva oni su postavljeni paralelno na rotoru,dok su kod 4 noza postavljeni spiralno i to utjece na lakocu rada.Kod 6 nozeva cijeli red grabi odjednom,dok kod 4 noza(spirale) jedan noz izade iz zemlje a drugi ulazi u zemlju.
A koliko bude freza grabila ovisi o brzini hoda.
Mislim da ne postoji velika razlika u tezini vrtnje ijedne od njih.

Pa paralelno postavljene noževe su imale IMT freze,i bile su na zlu glasu po težini pokretanja. I opet ti logika ne štima.

Najnoviji postovi

Na vrh