• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske kose

stihlMS660

Član
Tu od
18 Stu 2010
Poruka
275
bok. imam roto kosu fahr KM24. nisam još mijenjao noževe, a sad bi ih trebao promijeniti. zanima me da li postoji neka caka dok izmjene noževa? da li treba nekakav poseban ključ? (vidio sam u nekom katalogu, mislim da od trgovine trgoagencija neki ključ za izmjenu noževa na roto kosi).

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
bok. imam roto kosu fahr KM24. nisam još mijenjao noževe, a sad bi ih trebao promijeniti. zanima me da li postoji neka caka dok izmjene noževa? da li treba nekakav poseban ključ? (vidio sam u nekom katalogu, mislim da od trgovine trgoagencija neki ključ za izmjenu noževa na roto kosi).

Imaju kljucevi za zamjenu nozeva,bar su meni dolazili uz ove dvije kose sto sam imao. Taj kljuc ti i nije ni potreban. Uzmi malo jaci sarafciger i sa njim zakaci nosac nozai pritisni taj nosac prema dole i izvuci noz,nista komplikovano.

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
kosi li neko sa imt 539 , ja sam kupio kosu bcs 165 radni zahvat ali je traktoru jako tesko da kos iu prvoj brzoj ili 3 sporoj jer dosta pusi, ne znam razlog zasto mu je toliko tesko, citajuci forume video sam da je kosa sa 4 diska za njega idealna u ravnici, probao sam i na torpedu 75 i on se igra sa njom

orač 1

Član
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
292
kakva ti je kardanska lamela da ona nije uzrok svemu,ako se na drugom traktoru tvoja kosa ponaša normalno onda je samo do vratila kardana tj,lamele drugo neznam šta bi moglo biti.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Koliko je konja taj Torpedo a koliko 539? Ako je velika i gusta trava a uz to još i polegla, onda je normalno da mu je teško.
Ja imam kosu sa 5 diskova, zahvata 2,10 m i kad kosim sa Zetorom 6945, u gustoj i velikoj travi itekako osjeti kosu.

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
kakva ti je kardanska lamela da ona nije uzrok svemu,ako se na drugom traktoru tvoja kosa ponaša normalno onda je samo do vratila kardana tj,lamele drugo neznam šta bi moglo biti.

sa torpedoom sa isao 1 brzom i htela je da uhvati trave kosa pa negde nesto proklizava, malo zastanem i kosa ponovo ubrzxa i ide, a sa 539 od kako je pokrene po malo pusi a kad pocne kositi onda bas pravo pusi, ne znam da li 539 ima 2 lamele, ja sam ga tek kupio kod rodjaka i kaze da je stavljena nova lamela

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Koliko je konja taj Torpedo a koliko 539? Ako je velika i gusta trava a uz to još i polegla, onda je normalno da mu je teško.
Ja imam kosu sa 5 diskova, zahvata 2,10 m i kad kosim sa Zetorom 6945, u gustoj i velikoj travi itekako osjeti kosu.

torpedo 75ks a 539 ima 39 konja, trava je bila vlazna, gusta i po malo polegla

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
sa torpedoom sa isao 1 brzom i htela je da uhvati trave kosa pa negde nesto proklizava, malo zastanem i kosa ponovo ubrzxa i ide, a sa 539 od kako je pokrene po malo pusi a kad pocne kositi onda bas pravo pusi, ne znam da li 539 ima 2 lamele, ja sam ga tek kupio kod rodjaka i kaze da je stavljena nova lamela

IMT 539 ima dvije lamele: vučnu i tzv. hidruličnu odnosno kardansku lamelu. Na njemu je vjerovatno mijenjana samo vučna lamela. A to što traktor puši nema veze sa lamelama, osim ako ne puši iz "zvona" gdje je korpa kvačila...
Ja mislim da tebi fali još jedan klip i još 10-ak, 15-ak konja da bi tu kosu tjerao kako ti hoćeš. Inače nemožeš baš tako porediti kako se pod nekim priključkom ponaša traktor sa četiri klipa i 75 KS i fergo sa tri klipa i 39 KS. Torpedo je skoro duplo jači od 39-aka, ako hoćeš vidjeti dali je problem do traktora onda uzmi nečiji drugi 539 pa probaj s njim tjerati tu kosu i vidi dali i on puši.

Za fergu je roto kosa od 135 cm zahvata a tih 30-ak cm više koliko ima tvoja 165-ica mu je očigledno preteško za potjerati.

Posljednje uređivanje:

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
naravno da znam da se ne mogu porediti ovi traktori, samo mi cudno zasto mu je tesko jer sam gledao na ovim forumima svi kose sa 539 i kosa 4 diska kao moja zahvat

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,805
Mislim da je jednostavno traktor preslab za tu kosu. Da imaš recimo roto kosu sa bubnjevima tog zahvata onda bi to išlo.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Mislim da je jednostavno traktor preslab za tu kosu. Da imaš recimo roto kosu sa bubnjevima tog zahvata onda bi to išlo.

E onda tek pogotovo nebi islo.. ja imam bubnjasicu DF km 22, 165 cm zahvata i 539 ju ne moze ni nositi kako spada a kamoli kositi s njom..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kolega em naj, pak deda moj kosi več 10 godina s onim novim 539P i FAHR 165 cm, a uzimal je i moju KM 22 koja je još malo teža i nosi i kosi, sve livade i svaki dan za hraniti. 3. spora i ide bez frke, otave kosi u 1. direkt, djeteline kosi u 2. sporoj prvi otkos ako je gusta trava.

Inače, bubnjašicu samo treba zalaufati na mjestu i kad ona jednom postigne obrtaje ida bez problema s malim traktorom.

Istina je da ja kosim sa 565 jer je to ipak i meni lakše, al evo sad bude 540 sve pokosil kad je ovaj strgan.

fendonja

Član
Tu od
11 Pro 2010
Poruka
326
da imas striznu sa duplom kosom isao bi u 2. brzoj sa jos vecim zahvatom. Ma to je muka s fergacem raditi.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,805
Kolega em naj, pak deda moj kosi več 10 godina s onim novim 539P i FAHR 165 cm, a uzimal je i moju KM 22 koja je još malo teža i nosi i kosi, sve livade i svaki dan za hraniti. 3. spora i ide bez frke, otave kosi u 1. direkt, djeteline kosi u 2. sporoj prvi otkos ako je gusta trava.

Inače, bubnjašicu samo treba zalaufati na mjestu i kad ona jednom postigne obrtaje ida bez problema s malim traktorom.

Istina je da ja kosim sa 565 jer je to ipak i meni lakše, al evo sad bude 540 sve pokosil kad je ovaj strgan.

Upravo tako, samo ju treba zavrtit i onda ide jedino ako je traktor pri kraju to je onda druga priča. Sa 533 tjeram SIP 135 u trećoj sporoj i ide.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Puno toga zavisi i kakva je kosa jer nisu sve roto kose jednake, neka je teža za tjerati, neka lakša. Za fergu je sasvim dovoljna roto kosa od 135 cm, bolje je s njom kositi u I brzoj nego sa 165 cm u II sporoj. Sa manjom kosom se traktor manje muči, brže kosi i stabilniji je a vjerovatno je i potrošnja goriva manja nego kad kosi sa većom kosom.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247

Zakapcil sam jedanput km 22 za 539 i mislim da nebudem vise nikad.. u transportu, to je ziva muka, ako kakva mala grabica dojde odma je prvi kraj u zraku, a imam na nekim livadama kaj sam moral tjerati u rikverc da izadem npr na put ili asfalt (ko ova livada tu uz glavni asfalt).. a istina je da, dok se zatera na mjestu onda ide, al dok dojde malo gusca trava ili polezina traktor hoce dusu pustiti.. inace kosil sem u prvoj brzoj.. u 3 sporoj ide donekle, ali to mi je presporo..
a massey i ona mi se slazu perfekt, druga brza i gas, mada je i njemu nekad tesko u drugoj pa ga onda saltam u prvu..

da imas striznu sa duplom kosom isao bi u 2. brzoj sa jos vecim zahvatom. Ma to je muka s fergacem raditi.

E bas to..

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Istina je da je to malo puno za ferca, ali može se.

Mali zetor 3511s još od juge kosi sa df 165 kod mene baš i nije ravno ne fali mu snage nema ni utega pa ide kolega sa 539 najnovijom linijom isto ide jedino u veči brijeg ide u rikverc .

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
ma ja cu probati u ravnici i manjoj ravi kako ide, ako nista onda ce kositi torpedo i resen problem

Najnoviji postovi

Na vrh