• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske RALICE

Segi02

Novi član
Tu od
10 Sij 2025
Poruka
6
Pozdrav svima,
evo da malo aktiviram temu.
Imam u planu raditi prednju ralicu za tv 730 širine 140 cm pa me zanima ako bi mogao napraviti od starog bojlera?
to mi je za ravnat šljunak po dvorištu povremeno i za u masliniku za poravnat zemlju kad skipam s prikolicom da se ne guram bagerom između maslina.

ili ako netko prodaje za razumnu cijenu neka mi javi.
Nalazim se na otoku Krku

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,107
Prodaju ti se na fejsu od 400-500e po meni oke cijena, jedino ako ti se baš da zajebavat doma i ako imas sav potreban materijal, bojler oke baza ali pojačanja pogotovo za zemlju i šljunak.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,107
Evo slike sa interneta, po meni biš trebo nać neku koju ti odgovara i kopirat je, a mislim da su negdje bile i gotove dimenzije nosača, a pojačanja su prvenstveno za ploču jer je to slaba debljina
80b7e907e872ff3dd1bc7a19daa0e8cadf5e72251-GalleryBig.jpg ralica-prednja-tomo-vinkovic-tv-826-ili-tv-730-731-732-slika-5193947.jpg

Segi02

Novi član
Tu od
10 Sij 2025
Poruka
6

Nisam našao ovdje gotov nacrt za tv 730 ali ovako bi i ja napravio kad bi radio.
Misliš da nije 4 mm debljina dovoljna za ploču? Normalno za svaki slučaj bi okačao krajeve i sredinu di se lomi

Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,105
@Segi02
Pozdrav, ja sam napravio jednu ralicu za traktor, na zamolbu i insistiranje pok. tasta. Od priručnih materijala, robusnih dimenzija.
Funkcionalna je postala tek nakon dvije, ili tri dorade, prerade, prekrajanja i pojačanja. Obzirom da je materijal za izradu bio "što gdje nađem", radio sam bez nacrta.
Ralica ima svoje sile, otpore itd., o kojima mi kao amateri na prvi mah nemamo pojma. Nije dovoljno znati jako dobro rezati i zavariti.
@Krumpironja ti je dao realne i kvalitetne smjernice. Ako baš ne želiš kupiti, tada barem kopiraj nekakav dokazani proizvod, ili tuđi projekt.
Ja sam improvizirao, nisam kopirao i zato sam se zahebavao i patio do momenta dok nije ralica postala efikasna.
Lp

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,166
Sve zavisi u koju svrhu i šta bi je guralo.
Lim 4-5 mm , naravno ojačanja su ta koja drže dasku , samo lim da staviš bez ojačanja i 8mm bi bilo malo

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,107
Nisam našao ovdje gotov nacrt za tv 730 ali ovako bi i ja napravio kad bi radio.
Misliš da nije 4 mm debljina dovoljna za ploču? Normalno za svaki slučaj bi okačao krajeve i sredinu di se lomi
Evo ti dimenzije klasičnog nosača šta svi rade, a šta se tiče debljine uz odgovarajuća pojačanja možda bi za snjeg bilo okej ali ti planiraš zemlju i pijesak/šljunak a to je dosta teže i kompaktnije nego snjeg i puno više će krajevi patit jer nećeš moć punom širinom gurat, druga stvar kod tebe će bit bitna i težina jer zemlja će ti je dizat, mislim da moraš i drugačiji kut ralice napravit nego za snjeg tako da svakako mislim da bi išo na neki deblju opciju sa jakim pojačanjima, ovo je od @zjockoo i mislim da biš trebo gledat nešto sličnije njemu nego klasičnima,barem samu ralicu nosač je bitan toliko da je može nosit.
20362891.jpg maxresdefault.jpg

Segi02

Novi član
Tu od
10 Sij 2025
Poruka
6
Hvala na nacrtima i savjetu.
Javim se kad osiguram materijal.
I Još jedno pitanje.
Jednoradni cilindar inače koriste od tv-a od hidraulike ruku?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,689
Zavisno od potreba i primjene može za posluziti svaki oblik ralice ili grn. Ako postoji potreba da se cisti snijeg puta 1 ili vise kilometara da nije asvaltirana podloga ili da se iskoristi za rastresite materijale tu nastaju problemi. Teško je na hidraulici držati nivo da kažem nemoguće. Tad je potrebno odraditi mogućnost korekcije vertikalnog nagiba. To može ako se donja zonu ralice obradi da je plivajuća a unekoj varijanti zabrzna. Ja sam to rešavao sa izradom grede koja je nosiva za opterećenja, habajuća površina i drži nivo (skida ili ne skida nasip puta). Tako odrađena ralica daje mogućnost maksimalne brzine traktora prilikom čišćenja snijega na neravnim putevima.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,105
Davno, davno, sam u "poduzeću za ceste" 3 godine gledao stare majstore i kovače kako su danima, marljivo izrađivali donje, habajuće dijelove od velikih ralica za FAP-ove i mijenjali ih na dnevnoj bazi. Nisam tada o tome skoro ništa razumio.
Sada dobro razumijem što o tome piše @smilan . A i puno godina sam "vodio rat", protiv trenutnih organizatora čišćenja tvorničkog kruga, na način: "zemi z viljuškarom jenu paletu i očisti snijeg", bio je to svako malo lom i polom na aluminijskim getribama diesel Litostroja.
Napravili smo im improviziranu ralicu, za nataknuti na brzinu, na vilice viljuškara. Vjerovali ili ne, brzo je nestala, jer kao čistili su tvornički krug i natovarili su ju na kamion među otpad. Naučio sam da kod ljudi ima puno želja, ali jako malo znanja.
PS
Bilo bi dobro da @smilan da svoju sugestiju za izbor "bronce", za piksiranje prednjeg trapa traktora, na druoj od rasprava 🙃😇, vjerujem da zna materijale, jer živi uvtoj branši.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,107
Hvala na nacrtima i savjetu.
Javim se kad osiguram materijal.
I Još jedno pitanje.
Jednoradni cilindar inače koriste od tv-a od hidraulike ruku?
Kupi neki jednoradni nisu skupi bzv ces gubit vrijeme na seljenje

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,406
A mogu li se postaviti tockovi kao granicnici za spustanje da ne bi bas strugala po podlozi(makadamu)
Od cega je nsjbolje napraviti noz grtalice

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,689
Mogu točkovi ali to opet trazi ravnu podlogu. Nisam bio u toku tvojih kometara. Koji traktor, koja potreba mislim koliko puta imaš makadm ili asvaltna podloga za čišćenje, pa malo bacìmo razmatranje.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,406
Koristio bi za ciscenje kruga pilane i malo nesto prilaznog puta koji je makadam, nista puno. Traktor kinez dong feng 404

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,166
Ugao noža prema podlozi igra ti veliku ulogu , ako se dobro sjećam trebao bi biti 78 stepeni.
Može i točak samoudesivi ali ne vjerujem da je neka sreća , ozbiljnije kašike imaju jedan obični samoudesivi habajući tuljak koji je iza noža i služi za oslonac.
Ja sam na klipu hidraulike postavio jedan hidro akumulator a i sam traktor naprijed ima omartizaciju u prednjem mostu i onda to jako dobro prati teren iako nemam nikakav oslonac iza noža.
A i dobra osobina je ako čistim ugažen skoro zaleđen snijeg skida ga kao žilet.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,689
Neka okvirna izvedna kako ja izradujem izgleda ovako. Postoji ravna površina 10-12 cm, denljine ploče zavisno od 10- 14 mm, koja je habajuća i ujedno klizi po podlozi. Kad treba da nije zabrazan samo se u gornjem djelu povuče unazad na nosaču a dole ivica A je niža od ivice B. Za zabrazno ide obrnuto. Napravim da može gore korekcija oko 20 cm. Sa 4-5 rupa. Izradom i postavljanjem ovih ploča dobi je u donjoj zoni jak nosač - greda koja podnosi sve udare, a ostali lim koji čini dasku može biti i znatno tanji. Recimo na mojoj skalameriji je 3mm lim, i nemam problem. Mada okvirno za neke traktore do 50 ks oko 5-6mm a veće i deblja. Poželjna je i težina grna radi brzeg spuštanja kad se koristi jednosmjerni kip sistem hidraulike. 20250114_230724.jpg
Postoji slika ovakvog grna stranice ispred komentar1240, druga slika gdje se vidi izgled ove iscrtane grede kako izgleda u prakticnom.

Najnoviji postovi

Na vrh