• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske RALICE

V

VTZ

Guest
Re: traktorske ralice

savoris kaže:
najbolja proba bi ti bila da zakcis prikolicu ili berac i da probas upravljati cilindrom gore dole po 1-2cm

Kod rada s ralicom, ta finoća rada hidraulike je prilično važna, jer čest je slučaj da moraš podići dasku tek toliko da ne zapneš za neki malo povišeni rub, a opet ne želiš ostaviti snijeg na tom mjestu. VTZ je tu zakon, jer laganim doziranjem poluge razvodnika podešavaš visinu kako ti najbolje odgovara. Čak možeš i pritisnuti dasku na zemlju, ako želiš postrugati led. Naravno, sve to uz uvjet da imaš dvoradni cilindar priključen na njegove izvode.
 
B

Bobo

Guest
Re: traktorske ralice

Decki, ja se ispricavam jer nisam bio u pravu u vezi "kocke"...

Upravo pricao s kolegom koji na IMT 533 ima prednji utovarivac i ima namontiranu doticnu "kocku" na poklopac hidraulika.

Savo je u pravu da taj sistem ne radi skroz kako sam ja objasnio, ali je jako IPAK dovoljno precizan i moze se puno finije regulirati visina npr. ralice za snijeg, ili prednjeg utovarivaca. Moze se regulirati da ralica stoji na odredjenoj visini, samo se treba malo naviknuti na sistem rada s "kockom".

Dakle, "kocka" ima ocjenu "MOZE POSLUZITI" :( :(
 

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
Re: traktorske ralice

Ma to se riješava vanjskim komandama kako je puknuti stavio slike i točka. Sve ostalo je mak na konac, neću nikad zaboravit kipanje silaže i razvlačenje prikolice po silosu, il ode gore il spusti, pa dok se mičem ona lagano pada, ili se diže. Roto kosu nemogu bez ukruta, jer je cilindar malog presjeka pa prvo diže kosiše pa tek poluge, na plivajućem poluge spuštene pa se kosa drlja po zemlji, uglavnom muka ježeva..
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,095
Re: traktorske ralice

Bobo kaže:
Decki, ja se ispricavam jer nisam bio u pravu u vezi "kocke"...
Dakle, "kocka" ima ocjenu "MOZE POSLUZITI" :( :(

***** li ti misa u duvaru :?

sa ocjenom ''moze posluziti'' se slazem ;)
 

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
Re: traktorske ralice

ja neznam i nije jasno kako tako ta hidraulika divlja.citav problem imt hidraulike je u rucici za komandovanje istom,jer kod sad novih razvodnika povucies rucicu i dokle oces tad pustis,isto je kod moga toma vinkovica,a kod imt ona se zaglavi u jednom polozaju i onda dize i dok ti prebaci u neutralni prodje voz,e ***** ti hidrauliku ne bi je ni koristio nego bih uradio ko sto je savo predlozio komad sajele dvije koloture i svezi na hidraulik nazad i voljno,to cu ja kod sebe uraditi jednostavnije i jeftinije,i jos jedno kako to da popusti hidraulika kad je traktor ugasen pa kod mene na traktoru koji se racuna za jedan zastarjeli model mogu drzat hidraulik pod bilo kakvim teretom ako oces i godinu dana al on nece popustiti,opet misli mda je to do razvodnika...............
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,482
Re: traktorske ralice

Ako je na onome razvodniku sigurnosni ventil i ako je razvodnik dvosmijerni onda je to prava stvar jer možeš raditi sa dvosmijernim cilindrom i zaustaviti gdje hočeš.
Razvodnik se može ugraditi i od nekog viličara sa 2 ili više izlaza.

Puknuti kaj se tiče tvoje pp znam kak treba i ako mogu pomoči i koliko god mogu pomoči ču ali ne preko pp nego preko foruma jer sam shvatio zašto imam par kilograma više :idea: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 
T

traktorist222

Guest
Re: traktorske ralice

Dečki,prvo ispričavam se zbog glavobolja koje sam vam zadal sa ovom hidraulikom. Vidim da ste na zadnjih 5str.diplomirali na ovoj temi.
Puknuti,večina se slaže da je tvoj prijedlog ipak u redu.Jel imaš možda nešto slično več negdje složeno na nekom IMT-u ?
Ak imaš nađemo se u Zlataru na nekom dobrom gemištu?
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Re: traktorske ralice

Bilo bi najblje kad bi mogao nabaviti ovakvu stvar ..ali ja je nisam opipao ..slutim da je to ono pravo .
hy6.jpg

E sad ,ja to trenutno nemam namontirano i nemam poima gdje su mi slike .
Mogu priručno to posložiti na traktor da vidiš kako izgleda ta moja skalamerija ,ali slike tek iz vikenda ako budem išo u Zagorje .
uglavnom ja sam napravio kocku od čelika (ne kamena :lol: ) pokraj nje hid. ventil 3/2 na kojem selektiram da li ulje ide prema hidraulici traktora ili prema brzoj spojnici tj. bilo kojem cilindru izvan traktora .
Prije brze spojnice ima nepovratni ventil i paralerno s njim hid. ventil kojim spuštam npr. ralicu .
Ispalo je tako jer mi nje bilo pri ruci "normalni" 4/3 razvodnik (kakv je na slici na blatobranu ) .
Jest da to sve skupa komplicira ali tako je kako je ipak je to IMT ,nemože jednostavnije .
I tko treba jednostavne funkcije dizanje kiper prikolice ili za berač kuuruza ova tzv. kockica je dovoljna ..ali tko treba nešto softiciranije treba dodatni razvodnik .A to sve skupa košta .
U Zlatar bi mogli na gemišt kad dobijem otkaz(obavezno utorak ,iako su im čevapi užasni..nekako se čovejk privikne nakon druge porcije ) pa možda dogovorimo i kakav biznis ..za sad ne mrdam iz fašnik grada :lol:
Ja bi se sad tu i probao ugurati ali kad sračunaš hid. ventil 3/2, 3 uvrtna priključaka, glodati komad pločevine ..na njoj treba ukopati oring ,urezati tri navoojne rupe 3/8..za 533 treba 2 duža vijka (colnata su koraka)koja sam dao raditi i (mamicu mu) oprao me 50 kuna za njih .bojim se da mi se ne isplati .
Narocito ako kod bobe dođe taj dio 500 kn , ako ga nema ispod 700 još bi i mogli pregovarati . :mrgreen:
530 tu ima navoj m 12 pa je lakše do vijaka
 
B

Bobo

Guest
Re: traktorske ralice

Ovaj razvodnik sto je tu montiran je dosta dobra stvar, ali ni s njim u paraleli ne mogu raditi poluge. na njemu ima selektor ili razvodnik ili poluge. tako sto da mogu nabaviti u HR, vjerujem da bih odavno vec imao na traktoru.

Pokusao sam stupiti u kontakt s nekim ljudima iz australije, ali bezuspjesno, da si narucim taj razvodnik iz BARE-Co firme, gdje ga ima za kupiti.

Postoji i dupli razvodnik i jos milijun cudesa, samo treba kopati ;)
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Re: traktorske ralice

Evo skalamerije ,hid . ventil ima funkciju istu kao i rucka na "orginal" kockici tj. preusmjeruje ga prema dodatnom razvodniku , ralici , kiperu ili sustavu kojem je potrebno ... ovim se izbjegava onaj blagorečeno ukručenje poluga ili križ od kuke .
Dodatni (nespojeni ) priključak je za povrat ulja u mjenjač .
Nek vas ne buni nepovrati (ispod opruge sjedala) on je u ovoj varijanti višak ..tu se slučajno zatekao .

11ha13a.jpg
 
A

agt835

Guest
Re: traktorske ralice

Evo jedno jednostavno riješenje što se tiče prepreka. Guma na nožu amortizira niže prepreke tipa dvorišni rubnjak i sl., a za one veće odnosno više je zadužena pomična topling poluga.
S obzirom da je snijega ove godine puno u pogonu je svakih par dana i mogu reći da odlično funkcionira.
31012010434.jpg


31012010435.jpg


07022010448.jpg


07022010451.jpg


07022010454.jpg


08022010458.jpg


08022010459.jpg


08022010460.jpg


08022010462.jpg
 

zjockoo

Dobro znana faca
Tu od
15 Ožu 2007
Poruka
1,433
Re: traktorske ralice

Odlična stvar. Sviđa mi se jednostavnost zaštitnog mehanizma. Na kraju krajeva, najbolje stvari obično i jesu sasvim jednostavne, samo sve mora bit na svom mjestu... :mrgreen:
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,095
Re: traktorske ralice

a sta se desava kada ti ralica bude zakrivljena u jednu stranu i tada ti odradi ovaj sigurnosni toplink ? :scratch
tada prednji dio ralice ima tendenciju "zabadanja" :scratch

mada nema ovaj traktorak kila da naudi ovoj ralici , da ne bude zabune veoma mi se svidja ovaj traktorcic
 
A

agt835

Guest
Re: traktorske ralice

I kad je daska zakrivljena u stranu on reagira jednako, jer je topling poluga uvjek u istoj poziciji, neovisno o poziciji daske.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,095
Re: traktorske ralice

ne razumijes sta ti kazem :?
ako je daska zakrenuta , normalno da ti ovaj ram koji se kaca za traktor ostaju u istom polozaju
ali kada toplink iskoci i kada se daska prevrne prema naprijed , onaj prednji kraj daske ima tendenciju da se zabode u zemlju , znaci ako je daske zakrenuta u desno lijevi kraj ce da se zabada u zemlju (u ovom slucaju ti lijevi dodje kao prednji)
jesmo li se sada razumjeli , jos jedan bitan faktor je koliko je udaljena ivica noza od sarki na kojima se kasika preklapa
te sarke su u tvome slucaju direkt jabuke na polugama , a bogami dodje velika daljina
pa sad kada toplink iskoci poluge ti se moraju podici , jel ? e sve sto ti je veca daljina izmedju noza i sarki sistem je losiji

nemoj da me shvatis pogresno , znas onu moju ''sve sto je dobro tebi meni je jos bolje'' ;)
 
B

Bobo

Guest
Re: traktorske ralice

AGT, Probaj dasku nakositi u jednu stranu i ovako ju "iskipati" pa ces vidjeti da strana daske blize traktoru zeli u tom slucaju ici u zrak.

Sistem radi dobro kadje prednja daska postavljena okomito na smijer kretanja, ali cim se zakrene, sistem gubi svrhu.

Svejedno, super slike i stroj ;)
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Re: traktorske ralice

kad je daska nakošena onda ne iskače mehanizam nego cijeli stroj baci ustranu :lol: ..koja smo mi ekipa ..nama bi trebalo dati svaki stroj da ga pošteno iskritiziramo prije predstavljanja javnosti
Još su mi jače ove licemjerne struje po forumu , gura jedan sistem a napravi drugi ..
Ništa novoga , tako to radi autoindustrija ali ne pod krinkom nekog jebenog prijeteljstva ..polako mi se to gadi .
 
A

agt835

Guest
Re: traktorske ralice

Shvaćam što hoćete reći. Desilo mi se da poluga iskopča i kad je daska skrenuta, ali odmah stanem, pa se daska ni ne stigne dići u vodoravni položaj kakvu tendenciju ima kad se poluge dignu u zrak. Naime ja niti ne mogu čistiti pri nekoj velikoj brzini jer je to u dvorištu i na pristupnom putu gdje je velika uzbrdica. Dobra stvar je i to što je traktor hydro i čim pustim pedalu on zakoči.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,095
Re: traktorske ralice

evo malo sam i ja prckao danas po kasiki na vladimirca
sve je zavrseno , ofarbano , isprobano samo sutra mi ostaje da spojim crijeva hidraulike koja zakrece dasku lijevo-desno

nije mi bilo u planu da stavljam cilindre ali danas kada sam ih stavio onako od oka pored konstrukcije morao sam ih dodati
komandu za njih cu uzeti od klipa zadnjih poluga , tu komandu cu da uduplam posto ona za kipanje mi vec zauzeta sa vitlom koje mi ujedno sluzi za podizanje cijele kasike
cilindri su pluger , i mozda ce biti male zapremine posto im je klipnjaca prilicno tanka , mada smatram da ce da zadovoljavaju

zao mi je sto su slike lose posto u radionici je prilicno neosvijetljeno , suta slike sa dnevne svjetlosti ;)

image0060u.jpg

image0061z.jpg

image0059.jpg
 
Na vrh